EngelandEngeland, The Royal Kingdom


Bron : http://www.veeronline.nl
The Tower Bridge
Engeland is samen met Noord-Ierland, Schotland en Wales een van de samenstellende delen van het Verenigd Koninkrijk en tevens de zuidelijkste, grootste en dichtstbevolkte regio van zowel het Verenigd Koninkrijk, als het eiland Groot-BrittanniŽ.

Met de naam Engeland wordt vaak ten onrechte als een pars pro toto heel Groot-BrittanniŽ of het Verenigd Koninkrijk aangeduid, wat vaak door (niet-Engelse) Britten als onaangenaam wordt ervaren. Dit is vergelijkbaar met de (foutieve) aanduiding Holland voor geheel Nederland.

Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die, na het vertrek van de Romeinen, vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Ook in de Franse benaming 'Angleterre' is dit nog duidelijk zichtbaar. Romeinse geschiedschrijvers gebruikten ook wel de benaming 'Albion', naar het Latijnse woord 'alba' (wit), refererend aan de krijtrotsen bij Dover.

De Engelse taal is vanaf de 20e eeuw de invloedrijkste taal ter wereld. Dit is voornamelijk het gevolg van de Britse expansie in de negentiende eeuw en de dominerende eveneens Engelstalige Verenigde Staten.

De Engelsman is beleefd. Hij is over het algemeen vriendelijk, behulpzaam en vooral aardig. Engelsen staan netjes in de rij voor een bioscoop of museum. Daarnaast zijn ze behoorlijk eigenzinnig. Niet voor niets rijden ze al eeuwen op de linkerkant van de weg. Deze gewoonte stamt uit de Middeleeuwen, toen ridders aan de linkerkant reden, met hun zwaard in de rechterhand. Zo waren ze beter voorbereid op aanvallen van bendes en rovers. Napoleon heeft even geprobeerd deze gewoonte af te leren. Maar nadat hij werd verbannen naar een eiland, gingen de Engelsen weer gewoon aan de linkerkant van de weg te rijden.

Als eilandbewoners hebben de Engelsen de neiging om hun land als middelpunt te zien en zich af te zonderen van 'de rest'. Ze hadden er dan ook de grootste moeite mee dat hun eiland werd verbonden met het Europese vasteland. In 1802 had Napoleon de eerste ideeŽn over een vaste kanaalverbinding. Maar uiteindelijk kwam die verbinding er pas in 1994, met de Kanaaltunnel. Tegenwoordig staat het land bijvoorbeeld aarzelend tegenover de euro. Dit alles heeft onder meer te maken met de Engelse trots. De inwoners zijn trots op hun historie van theater, literatuur en architectuur.
Bron : http://www.veeronline.nl
Engeland kent vele traditiesMeer foto's van Engeland op www.worldphotos.nl
Werelderfgoedlijst Engeland

Bron : -
Canterbury Cathedral
De werelderfgoedlijst van de UNESCO bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

De Werelderfgoederen in Engeland:
Giant's Causeway en Causeway Coast (Noord-Ierland)
Kasteel en kathedraal van Durham
Ironbridge-kloof
Studley Royal Park, met de ruÔnes van Fountains Abbey
Stonehenge, Avebury en bijbehorend terrein
Kastelen en stadsmuren van King Edward in Gwynedd (Wales)
Eilandengroep St. Kilda (uitgebreid in 2004 en 2005)
Blenheim Palace
De stad Bath
Grenzen van het Romeinse Rijk (gedeeltelijk in Duitsland)(De eerder apart vermelde Muur van Hadrianus is hierin opgegaan in 2005, toen het erfgoed werd uitgebreid naar Duitsland. In 2008 werd het erfgoed uitgebreid met de Antonijnse Muur.)
Palace of Westminster, Westminster Abbey, en St. Margaret's Church
Henderson-eiland
Tower of London
Canterbury Cathedral, St Augustine's Abbey en St. Martin's Church
Edinburgh, oude en nieuwe stad
Wildreservaat op het eiland Gough, in 2004 uitgebreid met het eiland Inaccessible
Maritiem Greenwich
Hart van het neolithische Orkney bestaande uit Skara Brae, Ring of Brodgar, Stones of Stenness en Maes Howe
Industrieel landschap Blaenavon (Wales)
Kust van Dorset en East Devon
Derwent Valley Mills
New Lanark
Saltaire
Kew Gardens
Het havengebied van Liverpool
Mijnlandschap van Cornwall en West Devon
bron: Wikipedia


Bron : http://www.veeronline.nl
Picadilly Circus
Landkaart Engeland
Engeland
Meer Landenalmanak
Home Landenalmanak
Alle landen
Buurlanden
heel Europa
Nederland
Schotland
Ierland
Links Engeland
Groot-BrittanniŽ
Londen door de ogen van een Local
Engeland Teije en Lies
Foto's van Engeland
Shoppen in Londen
Mapshop Groot Brittannie
Anglesey
Reizendoejezo - Engeland
Reislinks Engeland
Landenkompas Engeland
Meer links Engeland
Jouw link hier
Reisorganisaties
Sawadee puur reizen
Meer links

Informatie Engeland

Inwoners49,1 miljoen
Oppervlakte130 395 km≤
BuurlandenNederland, Schotland, Wales, Ierland,
HoofdstadLonden
ValutaGBP United Kingdom Pounds
Koers1 EUR Euro = 0.67 GBP United Kingdom Pounds
KlimaatGematigd klimaat
TemperatuurOvereenkomstig Nederland
Beste reisperiodeHele jaar door goed mogelijk
TaalEngels
Tijdverschil-1 uur t.o.v. Nederland
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenGeldautomaten voldoende beschikbaar
Top 5 bezienswaardigheden Engeland

1

Het stadscentrum van Londen is een must voor iedere toerist. Met de Tower Bridge, The Big Ben, Houses of Parliament en St Pauls CathedralBron : http://www.veeronline.nl

2

Cornwall, de zuid-west punt van Engeland kent een Subtropisch Klimaat en is hierdoor een prachtig natuurgebied.

3

Voor liefhebbers van het mystieke is Stonehenge natuurlijk een must. Zeker als je geÔnteresseerd bent in geschiedenis.Bron : -

4

King Arthur speelt een belangrijke rol in Engeland. In Bath kun je de Ronde Tafel van King Arthur bezichtigen.

5

Hadrian's Wall was de grensbescherming in het Romeinse Rijk. De Wall moest het Rijk beschermen tegen de woestelingen uit het noorden.Leuke tip

Bron : http://www.veeronline.nl
The St Martin's Theater
The Mousetrap (De Muizenval) is een toneelstuk van Agatha Christie. The Mousetrap is de langst lopende toneelvoorstelling ter wereld en wordt al meer dan 50 jaar avond aan avond opgevoerd. Op 25 november 1952 was de premiŤre van dit toneelstuk in het Ambassadors Theatre in Londen. In 1974 verhuisde het toneelstuk naar het St. Martin's Theatre. Het stuk wordt in duidelijk en eenvoudig Engels gespeeld, zodat het door toeristen gemakkelijk te volgen is.Jouw mening over Engeland

Gemiddeld :

7.9

- Als vakantieland 7.4Top 10
- Als avontuurlijk land 8.1Top 10
- Geschikt met kinderen 7.8Top 10
- Veilig vakantieland 8.1 Top 10
- Goedkoop vakantieland 8 Top 10
Aantal reacties gegevens :8
Ervaringen van reizigers over Engeland

Er is nog geen reiservaring gegeven.
Avontuurlijke rondreizen naar Engeland !

Rondreis zoeker

Er zijn geen groepsreizen voor Engeland gevonden. Op www.rondreizen-vergelijken.nl staan vele rondreizen opgenomen naar andere landen. Klik hier voor het volledige overzicht!

Reistips Engeland

Onderwerp :Door :Datum :
Nieuw ! Tips EngelandWebmaster30-01-2010 16:21Overzicht reistips van alle landenNieuwe reistip toevoegen

naam:Meld jouw tip en klik op "Go!"
Onderwerp :
Tip :
Je naam :
Je e-mail :Geschiedenis Engeland

Bron : http://www.veeronline.nl
Houses of Parliament
De huidige vorm van het Verenigd Koninkrijk en zijn plaats in de wereld zijn het gevolg van een bewogen en rijke geschiedenis, die hier slechts in zeer grove lijnen geschetst kan worden. Willem de Veroveraar, de hertog van NormandiŽ, zette na zijn overwinning in de slag bij Hastings (1066) de centralisering in van Engeland. In de daaropvolgende twee eeuwen werd Wales ingelijfd en werd een aanvang gemaakt met de verovering van Ierland. In beide

gebieden werd geleidelijk het Engelse bestuurs- en rechtssysteem ingevoerd. Een van de maatregelen om het katholieke Ierland onder controle te krijgen, was de vestiging gedurende de 16e en 17e eeuw van protestantse Schotse boeren in de roerige noordelijke provincie Ulster. Uiteindelijk had dit streven geen succes: in 1921 werd het eiland opgedeeld in een zelfstandige Ierse staat en Noord-Ierland, dat met zijn grotendeels protestantse bevolking deel van het VK bleef.

In de middeleeuwen poogden de Engelsen verschillende malen om Schotland te veroveren, doch telkens zonder langdurig succes. Het onafhankelijke koninkrijk Schotland werd echter in 1601 in een personele unie met Engeland verenigd. Elizabeth I, die kinderloos stierf, had nl. de Schotse koning Jacobus I als opvolger aangewezen. Deze situatie werd pas in 1707 geformaliseerd tot een staatkundige Unie. Schotland verloor vervolgens geleidelijk zijn politieke zelfstandigheid, ook al heeft het zijn eigen rechts- en onderwijssysteem behouden.

In 1688 werd de Nederlandse stadhouder Willem III koning van Groot-BrittanniŽ, nadat hij Jacobus II, zijn katholieke schoonvader, had verdreven. Dit gebeurde op verzoek van leidende niet-katholieke Engelsen, die vonden dat Jacobus het rooms-katholicisme al te zeer bevorderde. Stadhouder-koning Willem III bracht Jacobus in Ierland bij de rivier de Boyne de beslissende nederlaag toe. Deze veldslag wordt in Noord-Ierland nog jaarlijks door de protestantse gemeenschap gevierd, o.a. met marsen door de zgn. "Orangemen".

Al onder Elizabeth I was in Engeland een periode van economische en culturele bloei begonnen en groeide de internationale invloed van het Britse rijk. In de 18e eeuw leidde de IndustriŽle Revolutie ertoe dat Groot-BrittanniŽ een economische wereldmacht werd. In dezelfde periode verschoof het machtsevenwicht tussen koning en House of Commons definitief ten gunste van laatstgenoemde, een ontwikkeling waaraan het Britse parlement zijn bijnaam van "Mother of Parliaments" heeft te danken.

Het land ging ook steeds meer een leidende internationaal-politieke rol spelen. Een van de traditionele rivalen die het daarbij achter zich liet, was Nederland, dat al in de 17e eeuw zijn Noord-Amerikaanse bezittingen had moeten afstaan; Nieuw-Amsterdam werd toen New York. Ontdekkingsreizen, handel en kolonisering waren de aanzetten tot de vorming van het Britse wereldrijk, dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog een kwart van het mondiale landoppervlak besloeg en dat beschikte over de sterkste vloot ter wereld.

De positie van wereldmacht van de eerste rang heeft het VK moeten opgeven onder druk van de enorme kosten van de beide wereldoorlogen, de sterk stijgende lasten van een actieve mondiale rol en de opkomst van de VS en de Sovjetunie. De grote drang naar nationale soevereiniteit in de koloniŽn leidde tot onafhankelijkheid, hoewel bijna alle een band met het VK hebben behouden via het Britse Gemenebest (de "Commonwealth"). Dit neemt echter niet weg dat het VK tegenwoordig toch een vooraanstaande rol in de wereldpolitiek wil spelen (zie paragraaf 3.8).

Ten opzichte van het Europese continent bewaarde het VK altijd afstand. Het belangrijkste Europees-politieke doel was lange tijd te voorkomen dat ťťn macht het vasteland zou gaan beheersen, maar men wilde zich niet binden. Tegen deze achtergrond is het begrijpelijk dat het VK een relatief late en wat terughoudende deelnemer aan het proces van Europese integratie is: pas in 1973 trad het toe tot de Europese Gemeenschap, die tegenwoordig de Europese Unie heet (zie voorts paragraaf 3.9).

Tussen 1921 en 1971 had Noord-Ierland zijn eigen assemblee, dat de belangen van de protestantse meerderheid diende. Ontevreden katholieken begonnen in de jaren í60 met het eisen van meer civiele rechten, waarbij sommigen geweld begonnen te gebruiken. Gedurende deze jaren kwam de ĎIrish Republican Armyí (IRA), een nationalistisch paramilitaire organisatie die gericht is op de hereniging van Ierland, weer op. In 1969 werden Britse troepen naar Ierland gestuurd om het geweld neer te slaan en in 1972 werd de provincie direct vanuit Londen bestuurd. De 25 jaar die daarop volgden werden gekenmerkt door wijdverbreid geweld van beide kanten. Terwijl een kleiner wordende meerderheid van de Noord-Ierse bevolking protestant is en voorstander van het behoud van de unie met het VK (de Ďunionistsí of Ďloyalistsí), wil de katholieke bevolking, van ongeveer 40%, aansluiting met de Republiek Ierland (de Ďnationalistsí of Ďrepublicansí). Halverwege de jaren í80 begonnen de Britse en Ierse regeringen samen te werken om lange-termijn oplossing te vinden In 1985 erkende de Britse regering het belang van het bepalen van de toekomst van Noord-Ierland voor de Ierse Republiek en tekenden beide regeringen de Anglo-Ierse overeenkomt. De Downing Street verklaring, een document dat beoogt de samenwerking tussen beide regeringen te vergroten en voorwaarden te creŽren voor het beŽindigen van geweld in Noord-Ierland, werd in 1993 getekend. De IRA kondigde een staakt-het-vuren af in 1994, zodat de vredesbesprekingen konden beginnen. In 1996 verbrak de IRA het staakt-het-vuren, dat resulteerde in de uitsluiting van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, in de vredesbesprekingen. Vervolgens kondigde de IRA in 1997 opnieuw een staakt-het-vuren af en werd Sinn Fein weer tot de besprekingen toegelaten.

Ondanks de hardnekkige moeilijkheden werd door alle partijen een vredesverdrag getekend op Goede Vrijdag 1998 bron: minbuza.nl
Gesponsorde links:
Top 10 populairste landen
India
Malta
Egypte
Nederlandse Antillen
Nederland
Cuba
Cyprus
Marokko
Thailand
Engeland
Alle landen
Afganistan
AlbaniŽ
Andorra
ArgentiniŽ
AustraliŽ
BelgiŽ
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Botswana
BraziliŽ
Bulgarije
Cambodja
Canada
Chili
China
Costa Rica
Cuba
Cyprus
Denemarken
Dominica
Duitsland
Ecuador
Egypte
Engeland
Estland
EthiopiŽ
Finland
Frankrijk
Frans Guyana
Griekenland
Guatemala
Hongarije
Hongkong
Ierland
IJsland
India
Iran
ItaliŽ
Japan
JordaniŽ
Kenia
KirgiziŽ
KroatiŽ
Laos
Lesotho
Letland
Libanon
LibiŽ
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Madagaskar
Malawi
MaleisiŽ
Mali
Malta
Marokko
Martinique
Mexico
Monaco
Montenegro
Mozambique
NamibiŽ
Nederland
Nederlandse Antillen
Nepal
Nicaragua
Noorwegen
Oeganda
Oman
Oostenrijk
Panama
Peru
Polen
Portugal
Rusland
Schotland
Singapore
SloveniŽ
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Swaziland
SyriŽ
Tanzania
Thailand
Tibet
Togo
TsjechiŽ
TunesiŽ
Turkije
Vaticaanstad
Venezuela
Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten
Vietnam
Zambia
Zimbabwe
Zuid Afrika
Zweden
Zwitserland

Reisboeken nodig voor Engeland

De Zwerver
Reisboekwinkel de Zwerver webshop voor reisgidsen en landkaarten

Direct naar Engeland? Raadpleeg een van de reisorganisaties!

Suncamp
Suncamp holidays is een Nederlandse specialist in camping- en kampeerreizen met ruim 40 jaar ervaring.
Snowtime
Snowtime Travel heeft reizen naar Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Canada en de USA.
Sawadee puur reizen
Reis met kleine groepen langs bijzondere routes. Sawadee, ervaar het verschil !
SNP
Actieve vakanties: De wereld is te mooi om ongemerkt aan je voorbij te laten gaan.
NRV Reizen
NRV heeft zowel groepsreizen als privť reizen naar bestemmingen in AziŽ en Afrika.

Klik hier voor alle reisaanbieders van zonvakanties op ťťn rij


Tips, ideeen of aanvullingen

Deze website wordt gemaakt voor en door reizigers. Help mee de informatie volledig en up to date te houden. Heb je tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het weten. Heb jij foto's die gebruikt mogen worden, mail naar info(at)landenalmanak(dot)nlLink naar Landenalmanak.nl
Disclaimer
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.In samenwerking met Veeronline Reisavonturen met foto's en reisverhalen uit meer dan 60 landen.

© 2005-2015, Landenalmanak.nl