OostenrijkDe Republiek Oostenrijk


Bron : http://www.veeronline.nl
Oostenrijk in winter
Oostenrijk (Duits: Österreich), voluit de Republiek Oostenrijk (Republik Österreich), is een land in Midden-Europa. Het land grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië

De Alpen strekken zich over een groot deel van Oostenrijk uit: driekwart van het land behoort tot dit berggebied. Het natuurschoon van Tirol, Salzkammergut, Innsbruck, de Oostenrijkse Alpen, en de stad Salzburg en de aantrekkelijkheid van Wenen en andere culturele centra hebben Oostenrijk tot een belangrijk Europees toeristencentrum gemaakt.

De hoogste berg in Oostenrijk is de Grossglockner met 3.797 meter. Andere hoge bergen zijn de Wildspitze (3.768 m), de Weißkugel (3.739 m), de Grossvenediger (3.674 m), de Hintere Schwärze (3.628 m) en de Similaun (3.606 m). In het oosten langs de Donau kenmerkt het landschap zich door glooiende heuvels en vlaktes. Het diepste punt van Oostenrijk is Hedwighof in Burgenland met 114 meter boven zeeniveau.

De belangrijkste twee rivieren zijn de Donau en haar zijrivier de Inn. Buiten de Inn stromen de Herberg, Enns en Mur in de Donau. De Lech is een zijrivier van de Inn.
Bron : http:/www.veeronline.nl
Het ZillerthalMeer foto's van Oostenrijk op www.worldphotos.nl
Werelderfgoedlijst Oostenrijk

Bron : http:/www.veeronline.nl
Het Zomerpaleis in Wenen
De werelderfgoedlijst van de UNESCO bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

De Werelderfgoederen in Oostenrijk:
Het historische centrum van Salzburg
Paleis en tuinen van Schönbrunn (Wenen)
Cultuurlandschap Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut
Semmeringspoorlijn
Het historische centrum van Graz
Cultuurlandschap Wachau
Het historische centrum van Wenen
Cultuurlandschap van Fertö/Neusiedlersee (gedeeltelijk in Hongarije)
bron: Wikipedia


Bron : http:/www.veeronline.nl
Skiën tussen de besneeuwde bergtoppen
Landkaart Oostenrijk
Oostenrijk
Meer Landenalmanak
Home Landenalmanak
Alle landen
Buurlanden
heel Europa
Hongarije
Italië
Liechtenstein
Slovenië
Tsjechië
Zwitserland
Duitsland
Links Oostenrijk
Oostenrijk
Feel2Travel Oostenrijk
Landenkompas Oostenrijk
Reisgids Hohe Tauern
Luxe vakantiehuizen
wintervakantie oostenrijk
Reislinks Oostenrijk
Reisgids Willgoto Oostenrijk
Reizendoejezo Oostenrijk
Oostenrijk Teije en Lies
Meer links Oostenrijk
Jouw link hier
Reisorganisaties
Sawadee puur reizen
Meer links

Informatie Oostenrijk

Inwoners8,18 miljoen
Oppervlakte83.850 km2
BuurlandenHongarije, Italië, Liechtenstein, Slovenië, Tsjechië, Zwitserland, Duitsland,
HoofdstadWenen (Wien)
ValutaEUR Euro
Koers1 EUR Euro = n.v. EUR Euro
KlimaatGematigd
Temperatuur's Zomers in de dalen rond 25 C, boven 2000 m. rond 10 C; 's Winters koud afh. van hoogte
Beste reisperiodeHele jaar goed mogelijk; 's Winters vnl wintersport
TaalDuits
TijdverschilGeen
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenVoldoende geldautomaten aanwezig
Top 5 bezienswaardigheden Oostenrijk

1

De Hofburg en de Burggarten. De Hofburg is een verzameling van gebouwen rond Wenen waar vroeger de Habsburgers verbleven.

2

Pöstlingbergbahn in Linz. Wie altijd al in de steilste lift van de wereld heeft willen zitten, moet de rit omhoog naar de Pöstlingberg wagen. Bron : Ron van Vliet

3

De Grossglockner Hochalpenstrasse is één van de mooiste bergwegen ter wereld en de moeite waard te bezichtigen. Een tocht naar de eeuwige sneeuw.

4

Het symbool van Wenen is de Stephansdom, gelegen in het hart van de binnenstad met een toren van meer dan 130 meter hoog.

5

Wie aan Oostenrijk denkt aan wintersport in de gezellige winterse dorpjes met de hossende Après Ski na afloop.Bron : http://www.veeronline.nlJouw mening over Oostenrijk

Gemiddeld :

6.9

- Als vakantieland 7.8Top 10
- Als avontuurlijk land 6.8Top 10
- Geschikt met kinderen 7.3Top 10
- Veilig vakantieland 6.9 Top 10
- Goedkoop vakantieland 5.8 Top 10
Aantal reacties gegevens :13
Ervaringen van reizigers over Oostenrijk

Naam : lianne
Reactie : mijn top 5 1: skien in oostenrijk 2: reuzenrad 3: prader 4: stehpdom 5: sisi kasteel

Avontuurlijke rondreizen naar Oostenrijk !

Rondreis zoeker
Rondreis Arke
8-daagse standplaatsreis mayrhofen
Reisduur: 8 dagen
va € 511,00
Rondreis Arke
8-daagse fietstour wenen-budapest
Reisduur: 8 dagen
va € 512,00
Rondreis De Jong Intra
8-daagse busreis oostenrijkse en zwitser...
Reisduur: 8 dagen
va € 519,00
Rondreis Arke
8-daagse standplaatsreis langenargen
Reisduur: 8 dagen
va € 522,00
Rondreis De Jong Intra
6-daagse vliegreis historisch wenen
Reisduur: 6 dagen
va € 528,00
Rondreis Arke
8-daagse fietstour nauders-verona
Reisduur: 8 dagen
va € 534,00
Rondreis Arke
8-daagse fietstour drauradweg
Reisduur: 8 dagen
va € 541,00
Rondreis Arke
9-daagse fietstour bodensee
Reisduur: 9 dagen
va € 590,00
Rondreis Arke
10-daagse fietstour passau-wenen voor ge...
Reisduur: 10 dagen
va € 614,00
Rondreis Arke
8-daagse fietstour rad und schiff solari...
Reisduur: 8 dagen
va € 644,00


Er zijn 18 rondreizen naar Oostenrijk gevonden op
www.rondreizen-vergelijken.nl. Klik hier voor het complete overzicht!


Reistips Oostenrijk

Onderwerp :Door :Datum :
Wenenwww.world-photos.eu23-03-2013 21:18
Nieuw ! Tips OostenrijkWebmaster30-01-2010 22:05Overzicht reistips van alle landenNieuwe reistip toevoegen

naam:Meld jouw tip en klik op "Go!"
Onderwerp :
Tip :
Je naam :
Je e-mail :Geschiedenis Oostenrijk

Bron : http:/www.veeronline.nl
Ischgl
Oostenrijk maakte eeuwenlang deel uit van het Heilige Roomse Keizerrijk. Tussen 1438 en 1806 werd dit rijk onafgebroken geregeerd door telgen uit het geslacht Von Habsburg. De Oostenrijkse landen vormden de Hausmacht van deze dynastie. Tijdens de regeerperiode van Maria Theresa (1740-1780) ontwikkelde zich een moderne Oostenrijkse staat. De Coalitieoorlogen tegen de revolutionaire Franse troepen verliepen voor Oostenrijk en het Roomse Keizerrijk ongunstig – Oostenrijk leed grote nederlagen in 1803, 1805 en 1809. Keizer Franz II, die in 1804 de troon van het Keizerrijk overnam, zag zijn rijk steeds verder desintegreren. In 1806 voelde hij zich gedwongen om afstand te doen van de Duitse kroon en de titel Keizer Franz II van Oostenrijk aan te nemen. Hiermee hield het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie op te bestaan.

Na het Congres van Wenen in 1815 kreeg Oostenrijk controle over de Duitse Bond. In 1866 verloor Oostenrijk de oorlog tegen Pruisen en daarmee de invloed over de Duitse Bond. In 1867 werd bij de zgn. Ausgleich (‘compromis’) de Oostenrijks-Hongaarse monarchie (ook bekend als ‘dubbelmonarchie’) gesticht, met aparte besturen, parlementen en kiessystemen. In juni 1914 werd Aartshertog Franz Ferdinand - erfgenaam van de Oostenrijks-Hongaarse troon - vermoord in Sarajevo. Dit was de aanleiding tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en - vier jaar later - het einde van de heerschappij van de Habsburgers en de oprichting van de Oostenrijkse Republiek.

Na 1918 bleef Oostenrijk een onafhankelijke Federale Republiek, behalve tussen 1938 en 1945 toen het werd geannexeerd door Duitsland, de zgn. Anschluss. De Oostenrijkse regering was een marionet van de Nazi’s. In 1945 werd Oostenrijk door de Geallieerden bevrijd. Tussen 1945 en 1955 werd Oostenrijk de facto gecontroleerd door de Geallieerden. Op 15 mei 1955 werd het Staatsverdrag geratificeerd, de Geallieerden trokken zich terug uit Oostenrijk en de neutraliteit werd verankerd in de Grondwet van de Tweede Republiek.

Twijfels over het kunnen samengaan van het lidmaatschap van de EEG met de neutrale status van Oostenrijk én de vrees voor een veto van de Sovjet Unie, verhinderden in de jaren zestig en zeventig een Oostenrijks EEG-lidmaatschap. In juli 1989 deed de regering een aanvraag en in maart 1994 werden de onderhandelingen succesvol afgerond. Afgesproken werd onder andere dat Oostenrijk het recht kreeg neutraal te blijven en dat het gedurende een overgangsperiode hogere milieueisen mocht blijven hanteren. Nadat per referendum 66,6% van de bevolking zich voorstander van het lidmaatschap toonde, trad Oostenrijk op 1 januari 1995 toe tot de Europese Unie.

In de jaren ’70, ’80 en ’90 regeerde in Oostenrijk de Sociaal-democratische Partij (SPÖ) alleen of in de ‘grote coalitie’ met de Christen-democratische ÖVP. Deze coalitie werd na de verkiezingen van oktober 1999 doorbroken. In februari 2000 trad een nieuwe regeringscoalitie aan, van de christen-democratische ÖVP en uiterst rechtse FPÖ o.l.v. Bondskanselier Schüssel (ÖVP). N.a.v. het aantreden van de bovengenoemde regering - en meer in het bijzonder n.a.v. de regeringsdeelname van de FPÖ van Jörg Haider – voerden de veertien overige EU-lidstaten bilaterale politieke sancties tegen Oostenrijk in. Deze maatregelen werden in september 2000 beëindigd, nadat onderzoek van drie door de EU aangewezen persoonlijkheden naar de toewijding van de Oostenrijkse regering voor de gemeenschappelijke Europese waarden - in het bijzonder v.w.b. de rechten van minderheden, vluchtelingen en immigranten en de politieke natuur van de FPÖ - was afgerond.

Na een interne opstand o.l.v. Haider tegen het partijbestuur, trad in september 2002 de FPÖ vice-kanselier Suzanne Riess-Passer af. Vervolgens viel de regering en in november 2002 volgden parlementsverkiezingen, waarbij de ÖVP de grootste partij werd. bron: minbuza.nl
Gesponsorde links:
Top 10 populairste landen
India
Malta
Egypte
Nederlandse Antillen
Nederland
Cuba
Cyprus
Thailand
Marokko
Italië
Alle landen
Afganistan
Albanië
Andorra
Argentinië
Australië
België
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Botswana
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Chili
China
Costa Rica
Cuba
Cyprus
Denemarken
Dominica
Duitsland
Ecuador
Egypte
Engeland
Estland
Ethiopië
Finland
Frankrijk
Frans Guyana
Griekenland
Guatemala
Hongarije
Hongkong
Ierland
IJsland
India
Iran
Italië
Japan
Jordanië
Kenia
Kirgizië
Kroatië
Laos
Lesotho
Letland
Libanon
Libië
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Madagaskar
Malawi
Maleisië
Mali
Malta
Marokko
Martinique
Mexico
Monaco
Montenegro
Mozambique
Namibië
Nederland
Nederlandse Antillen
Nepal
Nicaragua
Noorwegen
Oeganda
Oman
Oostenrijk
Panama
Peru
Polen
Portugal
Rusland
Schotland
Singapore
Slovenië
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Swaziland
Syrië
Tanzania
Thailand
Tibet
Togo
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Vaticaanstad
Venezuela
Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten
Vietnam
Zambia
Zimbabwe
Zuid Afrika
Zweden
Zwitserland

Reisboeken nodig voor Oostenrijk

De Zwerver
Reisboekwinkel de Zwerver webshop voor reisgidsen en landkaarten

Direct naar Oostenrijk? Raadpleeg een van de reisorganisaties!

Bizztravel
Bizztravel biedt scherpgeprijsde sneeuwvakanties naar Frankrijk, Oostenrijk en Italië.
Suncamp
Suncamp holidays is een Nederlandse specialist in camping- en kampeerreizen met ruim 40 jaar ervaring.
Sawadee puur reizen
Alle gegarandeerde avontuurlijke rondreizen van Sawadee op één rij!
Sawadee puur reizen
Reis met kleine groepen langs bijzondere routes. Sawadee, ervaar het verschil !
Eliza was here
Eliza was here staat voor een authentieke vakantie.

Klik hier voor alle reisaanbieders van zonvakanties op één rij


Tips, ideeen of aanvullingen

Deze website wordt gemaakt voor en door reizigers. Help mee de informatie volledig en up to date te houden. Heb je tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het weten. Heb jij foto's die gebruikt mogen worden, mail naar info(at)landenalmanak(dot)nlLink naar Landenalmanak.nl
Disclaimer
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.In samenwerking met Veeronline Reisavonturen met foto's en reisverhalen uit meer dan 60 landen.

© 2005-2015, Landenalmanak.nl