NepalNepal


Bron :  Bhaktapur
Durbar Square in Kathmandu
Nepal is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en Tibet (China). De staat is een constitutionele monarchie. Het zuidelijke gedeelte van Nepal ligt op het Indische subcontinent.

Een groot gedeelte van Nepal is zeer bergachtig. Van de tien hoogste bergen in de wereld liggen er acht in Nepal, waaronder de hoogste berg ter wereld de Mount Everest die aan de grens met China (Tibet) ligt. In het zuiden van het land langs de grens met India zijn lager gelegen gebieden. Ongeveer 20% van de oppervlakte is bruikbaar voor de landbouw. Van het zuiden naar het noorden kent Nepal drie zones, het laagland (Terai regio) in het zuiden, heuvels en lage bergen in het centrum, en de Himalaya in het noorden.

Enkele andere hoge bergen en ruggen in Nepal zijn: Kangchenjunga, Lhotse en Annapurna

De bevolking van Nepal woont voornamelijk in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. De gemiddelde levensverwachting in Nepal is 59 jaar. De bevolking groeit met ongeveer 2,3% per jaar. Nepal kent vele bevolkingsgroepen waaronder de Newah of Newars, Bhote, Rai, Limbu, Sherpa, Gurung, Tamang, Magar, Thakali, Brahman en vele andere bevolkingsgroepen.

Sinds 1996 is Nepal verwikkeld in een burgeroorlog, waarin meer dan 12.000 mensen om het leven zijn gekomen. Met hun 10.000 tot 15.000 strijders bezetten de Maoistische opstandelingen ondertussen al meer dan 60 % van Nepal. Hun grootste doel is om de koning Gyanendra Bir Bikram Shah af te zetten en een communistische natie te beginnen zoals China na de revolutie. Ondanks het feit dat Gyanendra veel buitenlandse steun geniet, België stuurde niet zo lang geleden wapens om de koning aan de macht te houden, blijven de rebellen terrein winnen.
Bron :  Bhaktapur
Apen bij de Pashupatinath tempelMeer foto's van Nepal op www.worldphotos.nl
Werelderfgoedlijst Nepal

Bron : http://www.veeronline.nl
Bhaktapur in de Kathmandu vallei
De werelderfgoedlijst van de UNESCO bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

De Werelderfgoederen in Nepal:
Nationaal park Sagarmatha
De Kathmandu-vallei (uitgebreid in 2006)
Nationaal park Royal Chitwan
Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha
bron: Wikipedia


Bron : Evert Wesker
Een bergmeer tijdens een trekking
Meer Landenalmanak
Home Landenalmanak
Alle landen
Buurlanden
heel Azie
India
China
Tibet
Links Nepal
Namaste Reizen - Nepal
Worldphotos Nepal
Reisavontuur Nepal
Landenkompas Nepal
Meer links Nepal
Jouw link hier
Reisorganisaties
Sawadee puur reizen
Meer links

Informatie Nepal

Inwoners27,6 miljoen
Oppervlakte147.181 km2
BuurlandenIndia, China, Tibet,
HoofdstadKathmandu
ValutaNepalese Rupee (NPR)
Koers
KlimaatSubtropisch in het laaggebied; toendra en arctisch in de hoge Himalaya
TemperatuurGemiddeld 12 C in de winter; 24 C in de zomer
Beste reisperiodeMaart, April, Mei en Oktober
TaalNepali
Tijdverschil+ 3 uur en 45 minuten t.o.v. Nederland
InentingenAanbevolen
VisumVerplicht
GeldzakenDollars wisselen goed mogelijk; beperkt geldautomaten
Top 5 bezienswaardigheden Nepal

1

De prachtige tempels op het Durbar Square in de wijk Thamel vormen het hart van Kathmandu Bron : http://www.veeronline.nl

2

Als je door de smalle straatjes van Bhaktapur loopt lijkt het wel of je terug in de tijd bent gereisd.Bron : http://www.veeronline.nl

3

Het bijwonen van een lijkverbranding in het tempelcomplex Pashupatinath in KathmanduBron : http://www.veeronline.nl

4

Het Annapurna Circuit is een uitdaging voor de echt bergwandelaars. De route loopt door de Patchwork Valley, de Dense Mossy bossen en langs ijzige watervallenBron : http://www.veeronline.nl

5

Naast Kathmandu en Bhaktapur is de stad Patan de derde Koningsstad in de Kathmandu valleiBron : http://www.veeronline.nlLeuke tip

Bron : Martin Kerkvliet
Neushoorns in de rivier
Bezoek het Chitwan National Park. Je kunt hier een ritje maken op een olifant of het wassen van de olifanten in de rivier bijwonen. In het park komt een verscheidenheid aan wildlife voor. Een safari in het park mag je zeker niet missenJouw mening over Nepal

Gemiddeld :

0

- Als vakantieland Top 10
- Als avontuurlijk land Top 10
- Geschikt met kinderen Top 10
- Veilig vakantieland Top 10
- Goedkoop vakantieland Top 10
Aantal reacties gegevens :
Ervaringen van reizigers over Nepal

Er is nog geen reiservaring gegeven.
Avontuurlijke rondreizen naar Nepal !

Rondreis zoeker
Rondreis Arke
16-daagse rondreis india & nepal
Reisduur: 16 dagen
va € 1.559,00
Rondreis FOX Vakanties
20-daagse rondreis india & nepal
Reisduur: 20 dagen
va € 1.589,00
Rondreis Koning Aap
Rondreis nepal - 15 dagen; hoog in de hi...
Reisduur: 15 dagen
va € 1.595,00
Rondreis Sawadee puur reizen
Nepal annapurna dhaulagiri: actieve rond...
Reisduur: 17 dagen
va € 1.598,00
Rondreis Djoser
Rondreis india & nepal, 22 dagen
Reisduur: 22 dagen
va € 1.695,00
Rondreis Koning Aap
Rondreis india en nepal - 22 dagen; heil...
Reisduur: 22 dagen
va € 1.695,00
Rondreis Sawadee puur reizen
Nepal annapurna basecamp: actieve rondre...
Reisduur: 23 dagen
va € 1.698,00
Rondreis Sawadee puur reizen
Nepal actief: actieve rondreis met 5-daa...
Reisduur: 17 dagen
va € 1.698,00
Rondreis Baobab
Nepal annapurna basecamp: actieve rondre...
Reisduur: 23 dagen
va € 1.698,00
Rondreis Baobab
Nepal actief: actieve rondreis met 5-daa...
Reisduur: 17 dagen
va € 1.698,00


Er zijn 46 rondreizen naar Nepal gevonden op
www.rondreizen-vergelijken.nl. Klik hier voor het complete overzicht!


Reistips Nepal

Onderwerp :Door :Datum :
De koningstad Bhaktapurwww.world-photos.eu03-07-2013 04:28
Tempel Pashupatinath Kathmanduwww.world-photos.eu18-06-2013 02:01
Durbar Square in Kathmanduwww.world-photos.eu14-05-2013 02:23
Nieuw ! Tips NepalWebmaster30-01-2010 16:51Overzicht reistips van alle landenNieuwe reistip toevoegen

naam:Meld jouw tip en klik op "Go!"
Onderwerp :
Tip :
Je naam :
Je e-mail :Geschiedenis Nepal

Bron :  Pashupatinath
Een bejaardentehuis in Kathmandu
In de tweede helft van de 18e eeuw verenigde Prithvi Narayan Shah, de heerser van het prinsdom Gorkha, een aantal onafhankelijke bergstaatjes tot het Gorkha Kingdom, de voorloper van het huidige Nepal. In 1959 werd door koning Mahendra een nieuwe constitutie afgekondigd en vonden de eerste democratische verkiezingen voor een parlement plaats. Het Nepali Congress, een gematigde socialistische partij, won de verkiezingen en zijn leider, B.P. Koirala, werd premier. Na 18 maanden werd de regering ontslagen en werd een nieuw staatsbestel geïntroduceerd, gebaseerd op een 'partijloos' systeem van panchayats (raden). In 1990 werd de roep om democratische hervormingen luider en uiteindelijk werd het panchayat-systeem werd afgeschaft. Een parlementair systeem met meerdere politieke partijen werd ingevoerd. De koning benoemde de waarnemend voorzitter van de Nepali Congress partij tot premier van een interim-regering. Sindsdien hebben in Nepal veelvuldig regeringswisselingen plaatsgevonden.

Op 1 juni 2001 vond er een drama in het koningshuis plaats. Tijdens het wekelijkse familiediner kwamen o.a. koning Birendra en koningin Aishwarya om het leven. Kroonprins Dipendra overleed aan zijn verwondingen op 4 juni. Over de ware toedracht bestaat nog steeds onduidelijkheid. Op 4 juni 2001 werd de broer van de vermoorde koning Birendra, Gyanendra Bit Bikram Shah Dev, tot 13e koning van Nepal gekroond. Zijn zoon Paras is tot kroonprins benoemd.

In mei 2002 werd het parlement ontbonden en werden verkiezingen voor november 2002 uit-geschreven. Deuba werd verzocht aan te blijven tot november. Toen bleek dat door de gewelddadig-heden geen verkiezingen georganiseerd konden worden, nam de koning het heft in handen. Hij benoemde een technocratisch kabinet onder leiding van premier Chand. Deze werd in juni 2003 vervangen door premier Bahadur Thapa. Eind augustus 2003 verbraken de maoïsten de vredesonderhandelingen en z egden het staakt het vuren op. Breekpunt was de weigering van de koning om de constitutionele Raad bijeen te roepen (een wens van de maoïsten om de monarchie ter discussie te kunnen stellen). Vervolgens namen de gewelddadigheden in alle hevigheid toe, waarbij mensenrechten, door zowel het leger als de maoïsten, op grove wijze werden geschonden.

Op 7 mei 2004 trad premier Thapa af. De oudgediende Sher Bahadur Deuba werd vervolgens weer tot premier benoemd. De belangrijkste prioriteit van zijn regering was het beëindigen van het geweld en het herstel van de rust en orde in Nepal. Op 31 augustus 2004 richtte premier Deuba de High Level Peace Committee (HLPC) op om het vredesproces richting te geven. De maoïsten gingen niet in op het aanbod van de regering om te komen tot vredesonderhandelingen en lieten de deadline verstrijken. De HLPC werd op 16 maart 2005 door koning Gyanendra ontbonden.

Op 13 februari 1996 riep de Communistische Partij van Nepal (CPN-M), de maoï sten) de zogeheten 'People's War' uit en stapte vervolgens uit het politieke bestel. Het oorspronkelijke streven van de maoïsten is het politieke systeem omver te werpen en een volksrepubliek te vestigen. De opstand kwam voort uit de grote armoede en corruptie die in Nepal aanwezig is. De maoïsten beschouwen Nepal als een semi-feodaal, semi-koloniaal land waarin de macht beperkt is tot een politieke elite en een aantal grootgrondbezitters en waarin de invloed van India overheersend is. De steun voor de People’s War was aanvankelijk met name afkomstig uit enkele achterstandsgebieden in het westen en het middenwesten van Nepal en vanuit de armere bevolkingsgroepen. In 2001 waren de maoïsten in alle vijfenzeventig districten vertegenwoordigd. Inmiddels hebben zij invloed verworven in meer dan tweederde van Nepal. Prachanda is de huidige secretaris-generaal en militair leider van de maoïsten. Bhattarai is de theoreticus in de partij en de tweede man achter Prachanda. bron: minbuza.nl
Gesponsorde links:
Top 10 populairste landen
India
Malta
Egypte
Nederlandse Antillen
Nederland
Cuba
Cyprus
Marokko
Thailand
Engeland
Alle landen
Afganistan
Albanië
Andorra
Argentinië
Australië
België
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Botswana
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Chili
China
Costa Rica
Cuba
Cyprus
Denemarken
Dominica
Duitsland
Ecuador
Egypte
Engeland
Estland
Ethiopië
Finland
Frankrijk
Frans Guyana
Griekenland
Guatemala
Hongarije
Hongkong
Ierland
IJsland
India
Iran
Italië
Japan
Jordanië
Kenia
Kirgizië
Kroatië
Laos
Lesotho
Letland
Libanon
Libië
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Madagaskar
Malawi
Maleisië
Mali
Malta
Marokko
Martinique
Mexico
Monaco
Montenegro
Mozambique
Namibië
Nederland
Nederlandse Antillen
Nepal
Nicaragua
Noorwegen
Oeganda
Oman
Oostenrijk
Panama
Peru
Polen
Portugal
Rusland
Schotland
Singapore
Slovenië
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Swaziland
Syrië
Tanzania
Thailand
Tibet
Togo
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Vaticaanstad
Venezuela
Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten
Vietnam
Zambia
Zimbabwe
Zuid Afrika
Zweden
Zwitserland

Reisboeken nodig voor Nepal

De Zwerver
Reisboekwinkel de Zwerver webshop voor reisgidsen en landkaarten

Direct naar Nepal? Raadpleeg een van de reisorganisaties!

Sawadee puur reizen
Alle gegarandeerde avontuurlijke rondreizen van Sawadee op één rij!
Husk Wintersport
Husk Wintersport is de nummer 1 op het gebied van budget wintersportvakanties.
NRV Reizen
NRV heeft zowel groepsreizen als privé reizen naar bestemmingen in Azië en Afrika.
Shoestring
Shoestring. Hoe ver kun je gaan? Is reizen je passie? Ga dan met Shoestring op avontuur!
SNP Wandelreizen
Van lichte hotelwandelreizen tot pittige wildernistrekkings. SNP Wandelvakanties

Klik hier voor alle reisaanbieders van zonvakanties op één rij


Tips, ideeen of aanvullingen

Deze website wordt gemaakt voor en door reizigers. Help mee de informatie volledig en up to date te houden. Heb je tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het weten. Heb jij foto's die gebruikt mogen worden, mail naar info(at)landenalmanak(dot)nlLink naar Landenalmanak.nl
Disclaimer
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.In samenwerking met Veeronline Reisavonturen met foto's en reisverhalen uit meer dan 60 landen.

© 2005-2015, Landenalmanak.nl