DenemarkenDenemarken, de brug naar ScandinaviŽ


Bron : Ron van Vliet
Zeemeermin Kopenhagen
Denemarken (Danmark in het Deens), officieel het Koninkrijk Denemarken, is een Scandinavisch land in Noord-Europa met ongeveer 5,4 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kopenhagen (KÝbenhavn). Denemarken is een constitutionele monarchie; het staatshoofd is Margaretha II. Ook Groenland behoort tot het Deense koninkrijk, evenals de FaerŲer-eilanden. Tot 1944 behoorde IJsland tot Denemarken.

Het grootste deel van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland (Jylland). De hoofdstad ligt op het grootste van de Deense eilanden, Seeland (Sjaelland), wat door een smalle zeestraat, de Sont, gescheiden is van Zweden. Ook de eilanden Funen (Fyn) (nu verbonden met Jutland), het in de Oostzee gelegen Bornholm, Lolland, Falster en Langeland behoren tot Denemarken. Zuiderbuur van Denemarken is Duitsland. Ten westen ligt de Noordzee, ten noorden het Skagerrak en ten oosten het Kattegat en de Oostzee.

Denemarken maakt sinds 1973 deel uit van de Europese Unie.

Denemarken is een ideale vakantiebestemming, voor jong en oud! Voor gezinnen met jonge kinderen is het niet ver rijden, zijn er allerlei accommodaties en vele leuke bezienswaardigheden en attracties in het hele land verspreid. Voor de cultuurliefhebber zijn er tal van musea en evenementen op het gebied van kunst, vikingen, historie, enz. En ook natuurliefhebbers en actievelingen (fietsen, vissen, wandelen, golfen, watersport, enz.) komen volop aan hun trekken in het weidse Deense landschap met heuvels, stranden, bossen, meren, fjorden en riviertjes.
Bron : -
LegolandMeer foto's van Denemarken op www.worldphotos.nl
Werelderfgoedlijst Denemarken

Bron : -
Kasteel Kronborg
De werelderfgoedlijst van de UNESCO bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

De Werelderfgoederen in Denemarken:
Grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling
Kathedraal van Roskilde
Kasteel Kronborg
IJsfjord van Ilulissat (Groenland)
bron: Wikipedia


Bron : http://www.veeronline.nl
Nyvatn de haven van Kopenhagen
Landkaart Denemarken
Denemarken
Meer Landenalmanak
Home Landenalmanak
Alle landen
Buurlanden
heel Europa
Noorwegen
Zweden
Duitsland
Links Denemarken
Denemarken
Worldphotos Denemarken
Denemarken Teije en Lies
Foto's Kopenhagen
Landenkompas Denemarken
Reizendoejezo -Denemarken
Meer links Denemarken
Jouw link hier
Reisorganisaties
Sawadee puur reizen
Meer links

Informatie Denemarken

Inwoners5,4 miljoen
Oppervlakte43.094 km2
BuurlandenNoorwegen, Zweden, Duitsland, FaerŲer,
HoofdstadKopenhagen
ValutaDKK Denmark Kroner
Koers1 EUR Euro = 7.45 DKK Denmark Kroner
KlimaatGematigd klimaat
TemperatuurVergelijkbaar met Nederland
Beste reisperiodeApril t/m oktober
TaalDeens, Duits (kleine gebied)
TijdverschilGeen
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenVoldoende geldautomaten beschikbaar
Top 5 bezienswaardigheden Denemarken

1

Legoland Billund is een attractiepark met meer dan 50 activiteiten gemaakt van de bekende Lego-stenen.Bron : http://www.veeronline.nl

2

De Kleine Zeemeermin aan de Boulevard in KopenhagenBron : www.veeronline.nl

3

Het Egeskov Kasteel is een van de best herstelde Renaissance kastelen van Europa. Rond het kasteel bevindt zich een mooie tuin met een Oldtimer museumBron : http://www.veeronline.nl

4

De stad Kopenhagen in bijzonder. Elke wijk biedt een ander beeld. Bezoek bijvoorbeeld het Raadhuis in het centrum van de stad.Bron : www.veeronline.nl

5

De Rundetaard in Kopenhagen werd gebouw in 1588 op initiatief van Koning Christian IV en herbergt een sterrenwacht en universiteitsbibliotheek. Bron : -Leuke tip

Bron : www.veeronline.nl
Het centrum van Kopenhagen
De Copenhagen Card geeft vrije toegang tot meer dan 60 bezienswaardig-heden binnen de regio Kopenhagen en onbeperkt gebruik van de Deense spoorwegen, bussen in Kopenhagen en omgeving (incl. Noord-Seeland, Roskilde en KÝge) en op de metro. Verder krijg je ook nog korting op de toegangsprijs voor nog 20 attracties.Vervelend in Denemarken

Bron : www.veeronline.nl
De open brug in Kopenhagen
Het drinken van kraanwater in Denemarken wordt afgeraden, beter is het water uit flessen te drinkenJouw mening over Denemarken

Gemiddeld :

7.3

- Als vakantieland 8.3Top 10
- Als avontuurlijk land 6.4Top 10
- Geschikt met kinderen 8.6Top 10
- Veilig vakantieland 8 Top 10
- Goedkoop vakantieland 5.4 Top 10
Aantal reacties gegevens :7
Ervaringen van reizigers over Denemarken

Naam : Alain Verpoorten
Reactie : Denemarken is zeker het bezoeken waard. Je vind er tal van bezienswaardigheden zoals de stad Kopenhagen en zeker ook het grote Legoland. Ik zal er in de toekomst zeker nog eens een vakantie doorbrengen.

Avontuurlijke rondreizen naar Denemarken !

Rondreis zoeker
Rondreis Arke
11-daagse rondreis hoogtepunten van dene...
Reisduur: 11 dagen
va Ä 649,00


Er zijn 1 rondreizen naar Denemarken gevonden op
www.rondreizen-vergelijken.nl. Klik hier voor het complete overzicht!


Reistips Denemarken

Onderwerp :Door :Datum :
Nyhavn in Kopenhagenwww.world-photos.eu03-09-2013 12:41
De kleine zeemeerminwww.world-photos.eu23-03-2013 21:18
Op de fiets door KopenhagenRonald28-09-2011 19:25
Nieuw ! Tips DenemarkenWebmaster31-01-2010 01:38Overzicht reistips van alle landenNieuwe reistip toevoegen

naam:Meld jouw tip en klik op "Go!"
Onderwerp :
Tip :
Je naam :
Je e-mail :Geschiedenis Denemarken

Bron : www.veeronline.nl
Het paleis
Denemarken, oudste nog bestaand Koninkrijk van ons continent (900), drukte als centrum van de Vikingencultuur, welke van 840 tot 1100 bestond, enkele eeuwen lang zijn stempel op vroeg Middeleeuws Europa. In de 10e eeuw werd het land een christelijk Koninkrijk dat de dominerende macht werd in Noord-Europa en de Noord-Atlantische wereld. Hoogtepunt van dit Koninkrijk was de door Koningin Margrethe I opgelegde Unie van Kalmar (1397) waarbij Denemarken zijn hegemonie bekrachtigd zag over alle noordelijke gebieden.

Vanaf het begin van de 16e eeuw daalde de macht van Denemarken, terwijl gelijktijdig de ster van het voorheen ondergeschikte Zweden (aanvankelijk nog beperkt tot het huidige Noord-Zweden) steeg. In 1523 maakte Zweden zich los van de Unie van Kalmar en ving de strijd aan tussen beide landen om de hegemonie en de toegang tot de Baltische Zee. De vrede van Kopenhagen beŽindigde in 1660 aanvankelijk het Deense conflict met Zweden, maar tot de Napoleontische tijd werden talloze oorlogen gevoerd. Denemarken werd hierin vele malen bijgestaan door de Republiek der Verenigde Nederlanden. In de Napoleontische tijd koos Denemarken de zijde van het Franse kamp met noodlottige gevolgen: twee bombardementen van Kopenhagen en in 1814 het verlies van Noorwegen aan Zweden. In 1864 verloor het na twee korte oorlogen met Pruisen de Duitstalige Hertogdommen Sleeswijk, Holstein en Lauenburg. De kleine rompstaat die overbleef wijdde zich vervolgens aan de opbouw van een moderne rechtstaat en een voorspoedig groeiende volkshuishouding, waarbij reeds in een vroeg stadium de grondslag werd gelegd voor een nationaal sociaal zekerheidsstelsel.

In de Eerste Wereldoorlog bleef Denemarken neutraal. In de Tweede Wereldoorlog kon Denemarken zijn neutraliteit niet behouden en werd het door Duitsland bezet. De Deense regering heeft zich, niet tot ieders tevredenheid, nauwelijks of niet tegen de inval van Duitsland met militaire middelen willen verzetten. De Deense koning bleef tijdens de oorlogsjaren in Denemarken en weigerde mee te werken met de bezetters, iets waar hij later veel lof voor oogstte. Vanaf 1930 is het land in hoofdzaak bestuurd door regeringen van overwegend sociaal-democratische signatuur. Die hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de vorming van het huidige Denemarken: een hoogontwikkelde democratie met een zeer hoge levensstandaard, goede sociale voorzieningen, maar daardoor met een hoog belastingniveau.

In de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw zorgde een coalitie van de Sociaal-democraten en de Sociaal-Liberalen, in samenwerking met de vakbonden en wat kleinere partijen, voor een progressief belastingsysteem en een vergaande hervorming van het stelsel van sociale zekerheid. In de jaren '70 had Denemarken een gevarieerde economie, een hoge levensstandaard, goede sociale voorzieningen en een samenhangende samenleving. In 1973 trad Denemarken toe tot de toenmalige EEG.

In 1982 trad de Sociaal-democratische regering af, om plaats te maken voor een centrumrechtse coalitie onder leiding van Poul Schluter van de Conservatieve Volkspartij. Deze zou het land de hierop volgende 12 jaar leiden. In 1993 herwonnen de Sociaal-democraten de macht, die zij behielden tot de verkiezingen van 20 november 2001, waarin zij met grote cijfers verslagen werden door de liberale/conservatieve oppositie.

Op 27 september 2001 werd het kabinet Rasmussen geÔnstalleerd. De Liberale Partij (Venstre) en de Conservatieve Partij maakten deel uit van het minderheidskabinet van Anders Fogh Rasmussen (Venstre).

De uitkomst van de verkiezingen van 8 februari 2005 heeft geleid tot een tweede regeerperiode voor Premier Rasmussen, diens Liberale Partij en de Conservatieve Partij in wederom een minderheidskabinet. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een liberale MP een tweede mandaat krijgt. bron: minbuza.nl
Gesponsorde links:
Top 10 populairste landen
India
Malta
Egypte
Nederlandse Antillen
Nederland
Cuba
Cyprus
Marokko
Thailand
Engeland
Alle landen
Afganistan
AlbaniŽ
Andorra
ArgentiniŽ
AustraliŽ
BelgiŽ
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Botswana
BraziliŽ
Bulgarije
Cambodja
Canada
Chili
China
Costa Rica
Cuba
Cyprus
Denemarken
Dominica
Duitsland
Ecuador
Egypte
Engeland
Estland
EthiopiŽ
Finland
Frankrijk
Frans Guyana
Griekenland
Guatemala
Hongarije
Hongkong
Ierland
IJsland
India
Iran
ItaliŽ
Japan
JordaniŽ
Kenia
KirgiziŽ
KroatiŽ
Laos
Lesotho
Letland
Libanon
LibiŽ
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Madagaskar
Malawi
MaleisiŽ
Mali
Malta
Marokko
Martinique
Mexico
Monaco
Montenegro
Mozambique
NamibiŽ
Nederland
Nederlandse Antillen
Nepal
Nicaragua
Noorwegen
Oeganda
Oman
Oostenrijk
Panama
Peru
Polen
Portugal
Rusland
Schotland
Singapore
SloveniŽ
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Swaziland
SyriŽ
Tanzania
Thailand
Tibet
Togo
TsjechiŽ
TunesiŽ
Turkije
Vaticaanstad
Venezuela
Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten
Vietnam
Zambia
Zimbabwe
Zuid Afrika
Zweden
Zwitserland

Reisboeken nodig voor Denemarken

De Zwerver
Reisboekwinkel de Zwerver webshop voor reisgidsen en landkaarten

Direct naar Denemarken? Raadpleeg een van de reisorganisaties!

Kras reizen
Bekijk het uitgebreide aanbod van Kras. Waarom zou je verder zoeken?
Namaste Reizen
Namastť Reizen organiseert individuele reizen op maat volgens uw eigen wensen.
Peter Langhout Reizen
Aantrekkelijke tarieven voor zonvakanties voor on-line boekers
De Jong Intra
"haal mťťr uit je wintersport vakantie"
Namaste Reizen
Namastť Reizen organiseert individuele reizen op maat volgens uw eigen wensen.

Klik hier voor alle reisaanbieders van zonvakanties op ťťn rij


Tips, ideeen of aanvullingen

Deze website wordt gemaakt voor en door reizigers. Help mee de informatie volledig en up to date te houden. Heb je tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het weten. Heb jij foto's die gebruikt mogen worden, mail naar info(at)landenalmanak(dot)nlLink naar Landenalmanak.nl
Disclaimer
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.In samenwerking met Veeronline Reisavonturen met foto's en reisverhalen uit meer dan 60 landen.

© 2005-2015, Landenalmanak.nl