KroatiŽRepubliek KroatiŽ


KroatiŽ is een land in Zuid-Europa. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Panonische laagvlakte en de oever van de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door het bergmassief Dinara en het zuidelijke deel eindigt aan de kust van de Adriatische Zee. Het land wordt begrensd door SloveniŽ, Hongarije, ServiŽ, BosniŽ en Herzegovina, Montenegro en via de zee grenst het aan ItaliŽ.

De bevolkingsgroei in KroatiŽ is de laatste tien jaar gestagneerd. De oorlog in KroatiŽ tussen 1991 en 1995 zorgde voor massale verplaatsing van bevolkingsgroepen en bevorderde de emigratie. De natuurlijke bevolkingsgroei is negatief (minder dan ong. 1%), aangezien een halve eeuw geleden het aantal geboorten en sterfgevallen sterk is afgenomen. De gemiddelde leeftijd is 75 jaar, 1,5% van de bevolking is analfabeet.
KroatiŽ wordt voornamelijk bewoond door Kroaten (89,6%). Minderheden zijn de ServiŽrs (vandaag de dag 4,5%; in 1991 12,5%), Bosniakken (0,5%), Hongaren (0,4%), Italianen (0,8%) en nog enkele andere. Het grootste deel van de bevolking is Katholiek (87,8%), er zijn ook minderheden van Oosters Orthodoxen (4,4%) en Soennitische Moslims (1,3%).
De officiŽle en meest gebruikte taal is Kroatisch, dat is een Zuid Slavische taal die het Latijnse alfabet gebruikt. Minder dan 5% van de bevolking spreekt naast z'n moedertaal nog een andere taal.

KroatiŽ is gelegen tussen Centraal-, Zuid- en Oost-Europa. Haar vreemde vorm, die iets weg heeft van een halve maan of een hoefijzer, zorgt voor vele buurlanden en lange rijksgrenzen: SloveniŽ, Hongarije, ServiŽ , BosniŽ-Herzegovina, Montenegro en ItaliŽ aan de Adriatische Zee.
Haar vasteland is in twee niet in elkaar doorlopende stukken verdeeld door een kleine kustlijn van BosniŽ-Herzegovina vlakbij Neum. Hierdoor vormt het tweede gedeelte een kleine enclave tussen BosniŽ-Herzegovina en Montenegro.
Het Kroatische landschap is afwisselend, zo zijn/is er:
 • graslanden, meren en heuvels in het continentale Noorden en Noord Oosten (Centraal KroatiŽ en SlavoniŽ, deel van de Pannonische vlakte);
 • dichtbebost berggebied bij Lika en Gorski Kotar, deel van de Dinarsche Alpen;
 • rotsachtige kustlijn langs de Adriatische Zee (IstriŽ, Noordelijke zeekust en DalmatiŽ).
  KroatiŽ staat bekend om haar vele schitterende nationale parken.

  KroatiŽ heeft een gemixt klimaat. In het Noorden en Oosten is het continentaal, langs de kust is het klimaat mediterraan.

  Werelderfgoedlijst KroatiŽ

  De werelderfgoedlijst van de UNESCO bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

  De Werelderfgoederen in KroatiŽ:
  Het oude centrum van Dubrovnik (uitgebreid in 1994)
  Historisch complex van Split met het paleis van Diocletianus
  Nationaal Park Plitvicemeren (uitgebreid in 2000)
  Episcopaal complex van de Euphrasiusbasiliek in het historische centrum van Poreč
  Historische stad Trogir
  St. Jacobuskathedraal in äibenik
  De vlakte van Stari Grad
  bron: Wikipedia


 • Landkaart KroatiŽ
  KroatiŽ
  Meer Landenalmanak
  Home Landenalmanak
  Alle landen
  Buurlanden
  heel Europa
  Hongarije
  ItaliŽ
  SloveniŽ
  Links KroatiŽ
  Kroatie
  Landen: Kroatie
  camping Amarin
  Landenkompas KroatiŽ
  Reizendoejezo - KroatiŽ
  Camping Zaton
  Kroatie Teije en Lies
  Renťe en Everts vakanties
  Kroatie
  Kroatische zinnen
  Meer links KroatiŽ
  Jouw link hier
  Reisorganisaties
  Sawadee puur reizen
  Meer links

  Informatie KroatiŽ

  Inwoners4,5 miljoen
  Oppervlakte56.542 km2
  BuurlandenHongarije, ItaliŽ, ServiŽ, SloveniŽ, BosniŽ-Herzegovina,
  HoofdstadZagreb
  ValutaHRK Croatia Kuna
  Koers1 EUR Euro = 7.37 HRK Croatia Kuna
  KlimaatMediterraan langs de kust tot een landklimaat in het binnenland
  Temperatuur
  Beste reisperiodeMei, juni en september
  TaalKroatisch
  TijdverschilGeen
  InentingenAanbevolen
  VisumNee
  GeldzakenPinnen goed mogelijk
  Top 5 bezienswaardigheden KroatiŽ

  1

  De oude stadswallen en het oude fort in de autoloze oude stad Dubrovnik staat op de werelderfgoederenlijst

  2

  Zagreb is de hoofdstad van KroatiŽ. Het aardbisschoppelijk paleis ligt in de oude binnenstad en dateert in zijn huidige vorm uit de achttiende eeuw.

  3

  Brijuni is een eilandengroep bestaande uit veertien eilanden. Ze liggen voor de westelijke kust van IstriŽ.

  4

  In Split ligt het paleis van Diocletianus, vele musea en vele indrukwekkende bouwwerken

  5

  Krka is een van de grotere nationale parken. Krka bestaat uit bergen, bossen en meren. Het is een gebied met tientallen grotere en kleinere watervallen  Jouw mening over KroatiŽ

  Gemiddeld :

  8.1

  - Als vakantieland 8.7Top 10
  - Als avontuurlijk land 8.2Top 10
  - Geschikt met kinderen 7.7Top 10
  - Veilig vakantieland 7.8 Top 10
  - Goedkoop vakantieland 8 Top 10
  Aantal reacties gegevens :6
  Ervaringen van reizigers over KroatiŽ

  Naam : Henk
  Reactie : Kroatie valt enorm tegen in alle opzichten. ik zal er een aantal benoemen: met de auto is het een enorm dure reis, aangezien de brandstofprijs in Slovenie door een corrupte overheid wordt opgedreven. daarnaast is het vaak lang wachten aan de pomp, ook betaal je veel aan autobaanvignetten en tolwegen, maar het ergste zijn de files waardoor je vakantie meteen al vertraging oploopt. Eenmaal aangekomen in Kroatie blijkt dat er nauwelijks of geen zandstranden zijn( pas op voor messcherpe spekgladde rotsen onder water) daarnaast is er op veel plaatsen geen uitgaansleven en de plaatselijke bevolking praat geen of nauwelijks Engels of Duits.Het woord Euro kennen ze wel, voor een overnachting zonder luxe betaal je al snel 50 tot 70 Euro per nacht!tel uit je verlies! daarnaast wil men bij meerdere overnachtingen het geld meteen in ontvangst nemen.Als toerist betaal je de hoofdprijs en men is vriendelijk tegen toeristen omdat ze er enorm aan verdienen, laat ik het zo zeggen, als Nederland mogelijkheden had om toeristen zo uit te buiten, dan zou Nederland de crisis snel te boven zijn. Vroeger was er dikwijls oorlog tussen de moslims en katholieken in voormalig Joegoslavie, het lijkt er sterk op dat men nu een andere hobby heeft: toeristen kaal plukken. Voormalig Joegoslavie(oa Kroatie) en Slovenie kun je daar rustig bij benoemen, zijn DE landen waar de wapens voor de Europese markt vandaan komen. Het land/ dat soort landen, verdienen mijn geld niet, daarvoor heeft het teveel negatieve punten. Kort samengevat: Kroatie/Slovenie is veel te duur,mensen buiten toeristen uit(dit wordt aangezet door een zeer corrupte regering die de plaatselijke bevolking teveel belastingen laat betalen) geen fijn strandleven, te dure reis en te ver, pas op dat je niet op een landmijn loopt in die voormalige oorlogslanden. schietpartij in Nederland,waar komen de wapens vandaan? Ik ga er nooit meer naartoe

  Avontuurlijke rondreizen naar KroatiŽ !

  Rondreis zoeker
  Rondreis Arke
  8-daagse rondreis ontdek dalmatiŽ
  Reisduur: 8 dagen
  va Ä 525,00
  Rondreis Arke
  15-daagse rondreis grand tour kroatiŽ
  Reisduur: 15 dagen
  va Ä 594,00
  Rondreis Amorgos
  Meezeilen kroatiŽ pula - 8 dagen
  Reisduur: 8 dagen
  va Ä 645,00
  Rondreis Arke
  8-daagse rondreis istriŽ & dalmatische k...
  Reisduur: 8 dagen
  va Ä 681,00
  Rondreis Kras
  Rondreis kroatiŽ, istriŽ & dalmatische k...
  Reisduur: 8 dagen
  va Ä 694,00
  Rondreis Amorgos
  Meezeilen kroatiŽ sukosan - 8 dagen
  Reisduur: 8 dagen
  va Ä 695,00
  Rondreis Arke
  15-daagse rondreis het beste van de balk...
  Reisduur: 15 dagen
  va Ä 725,00
  Rondreis De Jong Intra
  13-daagse busreis dalmatische kust
  Reisduur: 13 dagen
  va Ä 739,00
  Rondreis De Jong Intra
  10-daagse vliegbusrondreis highlights va...
  Reisduur: 10 dagen
  va Ä 769,00
  Rondreis Arke
  8-dgs rondreis hoogtepunten van kroatiŽ ...
  Reisduur: 8 dagen
  va Ä 830,00


  Er zijn 20 rondreizen naar KroatiŽ gevonden op
  www.rondreizen-vergelijken.nl. Klik hier voor het complete overzicht!


  Reistips KroatiŽ

  Onderwerp :Door :Datum :
  Nieuw ! Tips KroatiŽWebmaster30-01-2010 21:47  Overzicht reistips van alle landen  Nieuwe reistip toevoegen

  naam:Meld jouw tip en klik op "Go!"
  Onderwerp :
  Tip :
  Je naam :
  Je e-mail :  Geschiedenis KroatiŽ

  In de 6e en 7e eeuw vestigden de Kroaten zich in Zuidoost Europa. Rond de tiende eeuw vormde zich een Kroatisch koninkrijk, dat het merendeel van het huidige KroatiŽ besloeg, alsmede delen van het huidige BosniŽ-Herzegovina. In 1102 vormde KroatiŽ een unie met Hongarije, dat, een periode van Ottomaanse overheersing in de 16e en 17e eeuw uitgezonderd, stand hield tot 1918. Na het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk sloot KroatiŽ zich aan bij een Koninkrijk waartoe ook ServiŽ en SloveniŽ behoorden. Dit koninkrijk werd echter nooit een stabiele staat.

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd JoegoslaviŽ bezet door Duitsland en ItaliŽ. In KroatiŽ werd een fascistische vazalstaat ingericht (Nezavisna Drzava Hrvatska; Ustasha-regime). Het geweld in de regio was grootschalig en ernstig. In het concentratiekamp Jasenovac, bijvoorbeeld, werden vele gevangenen omgebracht, met name ServiŽrs, joden, Roma en communisten.

  Eťn van de belangrijkste verzetsbewegingen in de regio, de Partizanen, werd gevormd door leden van de Communistische Partij onder leiding van Josip Broz Tito. Na de oorlog, in 1945, stichtte Tito de Socialistische Federatieve Republiek JoegoslaviŽ (SFRJ). De SFRJ bestond uit zes republieken: BosniŽ-Herzegovina, KroatiŽ, MacedoniŽ, Montenegro, ServiŽ (met daarbinnen, vanaf 1963, twee autonome provincies: Kosovo en Vojvodina) en SloveniŽ.

  Tito overleed in 1980. Halverwege de jaren tachtig begon de onvrede onder de verschillende deelrepublieken over de verhoudingen binnen de SFRJ te groeien. In economisch opzicht ging het slecht: er was sprake van crisis en hoge inflatie. In de diverse deelrepublieken wonnen nationalistische sentimenten terrein (zoals tot uitdrukking kwam bij de eerste meerpartij-verkiezingen in 1990). De politieke samenwerking tussen de republieken verliep steeds stroever. De Servische wens om de Federatie te versterken (en daarbinnen een dominante rol te blijven spelen) bleek onverenigbaar met de wens van de deelrepublieken KroatiŽ en SloveniŽ om JoegoslaviŽ om te vormen tot een samenwerkingsverband van soevereine staten. Aan die wens van de twee meest noordelijk gelegen deelrepublieken lagen diverse motieven ten grondslag, waaronder politieke, etnisch-nationalistische en economische. Op 25 juni 1991 verklaarden SloveniŽ (o.l.v. president Milan Kucan) en KroatiŽ (o.l.v. president Franjo Tudjman) zich onafhankelijk, gevolgd door MacedoniŽ (september 1991) en BosniŽ-Herzegovina (april 1992). De SFRJ hield op te bestaan. Op 27 april 1992 werd de Federale Republiek JoegoslaviŽ (FRJ), bestaande uit de deelrepublieken ServiŽ (met Slobodan Milosevic als president) en Montenegro, uitgeroepen.

  De Slovenen leverden enkele dagen strijd met het Volksleger van de SFRJ (het JNA), voordat op 7 juli een akkoord (Brioni) werd bereikt. In KroatiŽ, dat honderdduizenden ServiŽrs binnen zijn grenzen had die de aansluiting bij de Joegoslavische federatie en Belgrado niet wilden verliezen, zou de strijd veel heviger en langduriger zijn. In de zomer van 1991 verstevigden Kroatisch-Servische paramilitairen, met steun van het JNA, hun greep op gebieden in de Krajina en Oost-SlavoniŽ. Kroatische inwoners werden met geweld verdreven en vluchtten naar andere delen van het land. Op 26 augustus 1991 verklaarde de Kroatische president Tudjman JoegoslaviŽ formeel de oorlog.

  KroatiŽ werkte aan zijn verdediging door zijn Nationale Garde van vrijwilligers en politiereservisten om te vormen tot een leger. Aanvankelijk boekten de ServiŽrs en het JNA nog enkele belangrijke territoriale winsten. Gaandeweg kwam het echter tot een patstelling tussen de twee troepenmachten: de Kroaten controleerden tweederde van KroatiŽ, de ServiŽrs de rest (ĎRepublika Sprska Krajinaí). Op 2 januari 1992 werd na internationale bemiddeling een staakt-het-vuren afgekondigd. Zagreb en Belgrado stemden in net de stationering van het United Nations Protection Force (UNPROFOR, 14.000 manschappen), in de zogenaamde ĎUN-protected areasí, die grotendeels overlapten met de RS Krajina. Het JNA trok zich terug uit KroatiŽ. Op 15 januari 1992 verwierf KroatiŽ, tegelijk met SloveniŽ, internationale erkenning als onafhankelijke staat. Daarbij werden de Ďhistorischeí grenzen van KroatiŽ aangehouden, wat betekende dat de door de ServiŽrs gecontroleerde gebieden, formeel althans, voor de jonge staat behouden bleven. In de praktijk had Zagreb daar vooralsnog echter niets in te brengen.

  De status quo in KroatiŽ duurde voort - met geregeld hernieuwde gewelddadigheden, steeds weer gevolgd door een staakt-het-vuren - tot de zomer van 1995. Inmiddels woedde ook in BosniŽ-Herzegovina een oorlog (sinds april 1992). KroatiŽ was nauw bij het conflict betrokken: het steunde de Bosnische Kroaten die streden met de Bosnische ServiŽrs en - gedurende een kortere periode - ook met de Bosnische Moslims (tussen april 1993 en maart 1994 waren de Kroaten en Moslims in BosniŽ met elkaar in oorlog; daarna werd onder zware Amerikaanse druk een militaire alliantie tegen de ServiŽrs gesloten, de Moslim-Kroatische Federatie). Het regionale Ďeindspelí begon in het voorjaar van 1995. Met steun van de NAVO ondernamen Kroatische troepen in mei en augustus twee grote offensieven (ĎBliksemí en ĎStormí). De RS Krajina werd onder de voet gelopen. In korte tijd kwamen grote vluchtelingenstromen op gang richting ServiŽ en het Servische deel van BosniŽ.

  In november 1995 stemde KroatiŽ in met de vreedzame reÔntegratie van de gebieden Oost-SlavoniŽ, Baranja en West-Sirmium (Akkoord van Erdut). In december 1995 werd na intensieve onderhandelingen onder leiding van de Amerikaan Richard Holbrooke in Ohio het Dayton Akkoord gesloten. Ondertekenaars waren de presidenten van de Federale Republiek JoegoslaviŽ (Milosevic), KroatiŽ (Tudjman) en BosniŽ-Herzegovina (Izetbegovic). Dit akkoord markeerde het einde van de gewapende strijd in KroatiŽ en BosniŽ-Herzegovina.

  In juni 1997 werd president Tudjman voor een tweede termijn gekozen. In december 1999 overleed hij. Zijn dood en het verlies van zijn partij, de HDZ, tijdens de parlementaire en presidentsverkiezingen in januari 2000 brachten een ingrijpende wijziging teweeg in het politieke spectrum van KroatiŽ. Onder de HDZ waren democratische ontwikkelingen tegengehouden, werden de media aan banden gelegd en vonden politieke benoemingen plaats in het ambtelijk en gerechtelijk apparaat. Het regeringsbeleid ten aanzien van minderheden, in het bijzonder Kroatische ServiŽrs, de continue bemoeienis van Zagreb met de Kroatische gemeenschap in BosniŽ-Herzegovina, en de moeizame samenwerking met het JoegoslaviŽ-tribunaal (ICTY) hadden KroatiŽ in een internationaal isolement gebracht.

  De dood van Tudjman en de daarop volgende overwinning van de gematigde oppositie bij de parlementsverkiezingen maakten de weg vrij voor een nieuwe politieke koers. Aan dit nieuwe beleid werd invulling gegeven door de kabinetten Racan I en II (Sociaal Democratische Partij). In 2003 kwam de HDZ, de partij die inmiddels duidelijk een streep onder het tijdperk Tudjman had gezet en een pro-westerse koers ging varen, opnieuw aan het bewind. Volledige integratie in Euro-Atlantische structuren was het credo. Ondanks dat de regeringspartij HDZ de grootste partij blijft, werd ze bij de lokale verkiezingen van mei 2005 als verliezer beschouwd, omdat ze het bestuur in een aantal provincies en steden moest opgeven. bron: minbuza.nl
  Gesponsorde links:
  Top 10 populairste landen
  India
  Malta
  Egypte
  Nederlandse Antillen
  Nederland
  Cuba
  Cyprus
  Marokko
  Thailand
  Engeland
  Alle landen
  Afganistan
  AlbaniŽ
  Andorra
  ArgentiniŽ
  AustraliŽ
  BelgiŽ
  Belize
  Benin
  Bhutan
  Bolivia
  Botswana
  BraziliŽ
  Bulgarije
  Cambodja
  Canada
  Chili
  China
  Costa Rica
  Cuba
  Cyprus
  Denemarken
  Dominica
  Duitsland
  Ecuador
  Egypte
  Engeland
  Estland
  EthiopiŽ
  Finland
  Frankrijk
  Frans Guyana
  Griekenland
  Guatemala
  Hongarije
  Hongkong
  Ierland
  IJsland
  India
  Iran
  ItaliŽ
  Japan
  JordaniŽ
  Kenia
  KirgiziŽ
  KroatiŽ
  Laos
  Lesotho
  Letland
  Libanon
  LibiŽ
  Liechtenstein
  Litouwen
  Luxemburg
  Madagaskar
  Malawi
  MaleisiŽ
  Mali
  Malta
  Marokko
  Martinique
  Mexico
  Monaco
  Montenegro
  Mozambique
  NamibiŽ
  Nederland
  Nederlandse Antillen
  Nepal
  Nicaragua
  Noorwegen
  Oeganda
  Oman
  Oostenrijk
  Panama
  Peru
  Polen
  Portugal
  Rusland
  Schotland
  Singapore
  SloveniŽ
  Spanje
  Sri Lanka
  Suriname
  Swaziland
  SyriŽ
  Tanzania
  Thailand
  Tibet
  Togo
  TsjechiŽ
  TunesiŽ
  Turkije
  Vaticaanstad
  Venezuela
  Verenigde Arabische Emiraten
  Verenigde Staten
  Vietnam
  Zambia
  Zimbabwe
  Zuid Afrika
  Zweden
  Zwitserland

  Reisboeken nodig voor KroatiŽ

  De Zwerver
  Reisboekwinkel de Zwerver webshop voor reisgidsen en landkaarten

  Direct naar KroatiŽ? Raadpleeg een van de reisorganisaties!

  Peter Langhout Reizen
  Aantrekkelijke tarieven voor zonvakanties voor on-line boekers
  NRV Reizen
  NRV heeft zowel groepsreizen als privť reizen naar bestemmingen in AziŽ en Afrika.
  Arkefly
  Vlieg met Confort Class bij Arkefly tegen zeer aantrekkelijke tarieven
  Sneeuwfun
  Als liefhebbers van de sneeuw heeft sneeuwfun.nl alle pistes getest.
  Husk Wintersport
  Husk Wintersport is de nummer 1 op het gebied van budget wintersportvakanties.

  Klik hier voor alle reisaanbieders van zonvakanties op ťťn rij


  Tips, ideeen of aanvullingen

  Deze website wordt gemaakt voor en door reizigers. Help mee de informatie volledig en up to date te houden. Heb je tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het weten. Heb jij foto's die gebruikt mogen worden, mail naar info(at)landenalmanak(dot)nl  Link naar Landenalmanak.nl
  Disclaimer
  De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.  In samenwerking met Veeronline Reisavonturen met foto's en reisverhalen uit meer dan 60 landen.

  © 2005-2015, Landenalmanak.nl