LesothoVan Basutoland naar Lesotho


Lesotho is een land in Afrika dat geheel wordt omsloten door Zuid-Afrika. Bij de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. Een gekozen regering werd in ere hersteld in 1993.

Lesotho is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 m ligt. Het laagste punt ligt op 1400 m en 80% van het land ligt boven de 1800 m. Het klimaat van Lesotho is gematigd en Lesotho heeft droge winters en warme, natte zomers. Het reliëf is meestal hoogland met plateaus en bergen met als hoogste punt de Thabana Ntlenyana op 3482 m hoogte. Lesotho kent 909 km landgrenzen, volledig als enclave binnen Zuid-Afrika. Lesotho is één van de drie landen ter wereld die volledig omgeven zijn door een ander land (de andere twee zijn San Marino en Vaticaanstad).

Landkaart Lesotho
Lesotho
Meer Landenalmanak
Home Landenalmanak
Alle landen
Buurlanden
heel Afrika
Zuid Afrika
Links Lesotho
Landenkompas Lesotho
Reisavontuur Lesotho
Meer links Lesotho
Jouw link hier
Reisorganisaties
Sawadee puur reizen
Meer links

Informatie Lesotho

Inwoners1,8 miljoen
Oppervlakte30.344 km2
BuurlandenZuid Afrika,
HoofdstadMaseru
ValutaLoti
Koers
KlimaatContinentaal, met hete zomers en koude winters
Temperatuur
Beste reisperiode
TaalSesotho, Engels
Tijdverschil
Inentingen
Visum
Geldzaken
Top 5 bezienswaardigheden Lesotho

De top 5 voor Lesotho is nog niet volledig. Geef tips door via
info(at)landenalmanak(.)nlJouw mening over Lesotho

Gemiddeld :

0

- Als vakantieland Top 10
- Als avontuurlijk land Top 10
- Geschikt met kinderen Top 10
- Veilig vakantieland Top 10
- Goedkoop vakantieland Top 10
Aantal reacties gegevens :
Ervaringen van reizigers over Lesotho

Er is nog geen reiservaring gegeven.
Avontuurlijke rondreizen naar Lesotho !

Rondreis zoeker
Rondreis Kuoni
South africa adventure johannesburg-kaap...
Reisduur: 20 dagen
va € 1.029,00
Rondreis Kuoni
South africa adventure (accommodated)
Reisduur: 20 dagen
va € 1.412,00
Rondreis FOX Vakanties
24-daagse privéreis klassiek zuid-afrika
Reisduur: 24 dagen
va € 1.898,00
Rondreis Arke
22-daagse rondreis zuid-afrika compleet
Reisduur: 22 dagen
va € 2.154,00
Rondreis Koning Aap
Rondreis zuid-afrika, swaziland en lesot...
Reisduur: 23 dagen
va € 2.195,00
Rondreis Arke
23-daagse rondreis zuid-afrika compleet
Reisduur: 23 dagen
va € 2.227,00
Rondreis Sawadee puur reizen
Zuid-afrika: lekker plekkies, wilde dier...
Reisduur: 24 dagen
va € 2.398,00
Rondreis Koning Aap
Familiereis zuid-afrika, swaziland en le...
Reisduur: 23 dagen
va € 2.495,00
Rondreis Baobab
Zuid-afrika: lekker plekkies, wilde dier...
Reisduur: 24 dagen
va € 2.598,00
Rondreis FOX Vakanties
28-daagse easy going rondreis grand tour...
Reisduur: 28 dagen
va € 2.849,00


Er zijn 11 rondreizen naar Lesotho gevonden op
www.rondreizen-vergelijken.nl. Klik hier voor het complete overzicht!


Reistips Lesotho

Onderwerp :Door :Datum :
San rotstekeningen van Malealeawww.world-photos.eu01-06-2013 00:35
Nieuw ! Tips LesothoWebmaster30-01-2010 17:22Overzicht reistips van alle landenNieuwe reistip toevoegen

naam:Meld jouw tip en klik op "Go!"
Onderwerp :
Tip :
Je naam :
Je e-mail :Geschiedenis Lesotho

Het Koninkrijk Lesotho dat geheel omsloten is door Zuid-Afrika, ligt in zijn geheel boven de 1.000 meter. Het land, vroeger bekend als Basutoland was zeer dun bevolkt tot het einde van de 16eeeuw. Tussen de 16e en de 19e eeuw ontstonden verschillende groepen vluchtelingen ten gevolge van interne conflicten en oorlogen in de regio. Aan het begin van de 19e eeuw bracht koning Moshoeshoe I (1823-1870) een aantal splintergroepen samen waarmee het koninkrijk Basuto was geboren. Als gevolg van de oorlogen met de Boeren in de Oranje Vrijstaat (1856 en 1868) bracht de Koning Basuto onder Brits protectoraat. Het bestuur was in eerste instantie in handen van de Kaapkolonie, maar in 1884 werd Basutoland tot een aparte Britse kolonie verklaard. Pogingen vanuit Zuid-Afrika in de eerste helft van de 20e eeuw om zeggenschap te krijgen over Basutoland werden bestreden. In 1952 werd de Basutoland Congress Party opgericht (BCP, in 1966 hernoemd tot Basotho Congress Party) onder leiding van Dr. Ntsu Mokhehle. Een wetgevende raad werd in 1956 geïntroduceerd en een grondwet die voorzag in gelimiteerd zelfbestuur, werd van kracht in 1959.

In 1965 werd Basutoland een autonoom koninkrijk met Moshoeshoe II als koning, die overigens al sinds 1960 “Paramount Chief” van Basutoland was. Een jaar later werd het land onafhankelijk onder de naam Lesotho. De Basotho National Party (BNP) werd de belangrijkste partij en de leider van de BNP, chief Leabua Jonathan werd benoemd tot premier. Spanningen tussen de BNP en oppositiepartijen waarvan de Basotho Congress Party (BCP) de belangrijkste was, leidden in de decennia erna tot politieke onrusten en meerdere malen werd een staatsgreep gepleegd. In 1970 kondigde Chief Jonathan de noodtoestand af nadat de BCP de verkiezingen dreigde te winnen. De Nationale Vergadering werd ontbonden en Koning Moshoeshoe II en andere leden van de BCP werden gearresteerd. De verkiezingen werden ongeldig verklaard. In 1973 werd een interim Nationale Vergadering ingesteld. De verkiezingen in 1985 werden door alle oppositiepartijen geboycot. Ondertussen namen de gewapende activiteiten vanuit de Lesotho Liberation Army (LLA) - de militaire vleugel van de BCP - toe. Bij een staatsgreep in 1986 onder leiding van generaal-majoor Justin Lekhanya kwam de uitvoerende en wetgevende macht in handen van de tot dan toe slechts met een ceremoniële functie uitgeruste koning Moshoeshoe II. Na interne conflicten ging de Koning in 1990 echter in ballingschap in Londen. Zijn plek werd ingenomen door diens zoon koning Letsie III.

In 1991 werd opnieuw een staatsgreep gepleegd onder leiding van kolonel (later generaal-majoor) Elias Phitsoane Ramaema, lid van de Militaire Raad. In 1993 werden de verkiezingen gewonnen door de BCP en werd Dr. Ntsu Mokhehle benoemd tot premier. De BCP bleek echter niet in staat een politieke eenheid te creëren en politieke en sociale ongeregeldheden bleven regelmatige verschijnselen. In 1994 vond een 'koninklijke coup' plaats waarbij koning Letsie III de regering van Mokhehle ontbond en delen van de constitutie ongeldig verklaarde, naar aanleiding van algemene ontevredenheid met het BCP bestuur. Onder internationale druk werd hij echter gedwongen het vorige bestuur in ere te herstellen waarbij koning Moshoeshoe II ook de plaats van monarch weer innam. Letsie werd uitgeroepen tot kroonprins, en volgde Moshoeshoe II na zijn dood in 1996 op als koning.

Interne rivaliteit binnen de BCP deed premier Mokhehle in 1997 besluiten een nieuwe partij op te richten: Lesotho Congress for Democracy (LCD). Na zijn dood begin 1998 werd het leiderschap overgenomen door Pakalitha Mosisili, de huidige premier. Bij de verkiezingen van mei 1998 werden op één na alle zetels in het Lagerhuis gewonnen door de LCD en kwam de BCP in de oppositie terecht. Dit laatste leidde opnieuw tot een periode van politieke onrust. Drie maanden na de verkiezingen escaleerden de protesten en werd de opening van het parlement belet. Een groep lagere officieren deed een poging tot muiterij: er was sprake van een dreigende staatsgreep. Op 22 september 1998 viel een 'regionale' strijdmacht, bestaande uit Zuid-Afrikaanse en Botswaanse troepen opererend onder de vlag van de Southern African Development Community (SADC) de hoofdstad Maseru binnen. De poging de orde te herstellen leidde in eerste instantie tot heviger en wijdverbreide gevechten. Het centrum van Maseru werd vrijwel volledig verwoest; in totaal vonden zeventig mensen de dood.

In mei 2002 vonden vrije verkiezingen plaats, via een nieuw kiesstelsel met elementen van zowel het “first past the post” systeem als “proportionele representatie”. De verkiezingen verliepen rustig. Wederom behaalde de LCD het merendeel van de stemmen maar mede dankzij het nieuwe kiesstelsel behaalde de oppositie voor het eerst in de geschiedenis van Lesotho een substantieel aantal zetels in de Nationale Vergadering: 41 van de 120. In 2005 werden de eerste vrije lokale verkiezingen georganiseerd, die ook door de EU als vrij en eerlijk zijn aangemerkt. De LCD behaalde 75% van de stemmen. Dit jaar staat in het teken van de voorbereiding van de parlementsverkiezingen die in 2007 zullen worden gehouden. bron: minbuza.nl
Gesponsorde links:
Top 10 populairste landen
India
Malta
Egypte
Nederlandse Antillen
Nederland
Cuba
Cyprus
Marokko
Thailand
Engeland
Alle landen
Afganistan
Albanië
Andorra
Argentinië
Australië
België
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Botswana
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Chili
China
Costa Rica
Cuba
Cyprus
Denemarken
Dominica
Duitsland
Ecuador
Egypte
Engeland
Estland
Ethiopië
Finland
Frankrijk
Frans Guyana
Griekenland
Guatemala
Hongarije
Hongkong
Ierland
IJsland
India
Iran
Italië
Japan
Jordanië
Kenia
Kirgizië
Kroatië
Laos
Lesotho
Letland
Libanon
Libië
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Madagaskar
Malawi
Maleisië
Mali
Malta
Marokko
Martinique
Mexico
Monaco
Montenegro
Mozambique
Namibië
Nederland
Nederlandse Antillen
Nepal
Nicaragua
Noorwegen
Oeganda
Oman
Oostenrijk
Panama
Peru
Polen
Portugal
Rusland
Schotland
Singapore
Slovenië
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Swaziland
Syrië
Tanzania
Thailand
Tibet
Togo
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Vaticaanstad
Venezuela
Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten
Vietnam
Zambia
Zimbabwe
Zuid Afrika
Zweden
Zwitserland

Reisboeken nodig voor Lesotho

De Zwerver
Reisboekwinkel de Zwerver webshop voor reisgidsen en landkaarten

Direct naar Lesotho? Raadpleeg een van de reisorganisaties!

Kras reizen
Bekijk het uitgebreide aanbod van Kras. Waarom zou je verder zoeken?
De Jong Intra
"haal méér uit je wintersport vakantie"
Peter Langhout Reizen
Aantrekkelijke tarieven voor zonvakanties voor on-line boekers
Snowtime
Snowtime Travel heeft reizen naar Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Canada en de USA.
Sneeuwfun
Als liefhebbers van de sneeuw heeft sneeuwfun.nl alle pistes getest.

Klik hier voor alle reisaanbieders van zonvakanties op één rij


Tips, ideeen of aanvullingen

Deze website wordt gemaakt voor en door reizigers. Help mee de informatie volledig en up to date te houden. Heb je tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het weten. Heb jij foto's die gebruikt mogen worden, mail naar info(at)landenalmanak(dot)nlLink naar Landenalmanak.nl
Disclaimer
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.In samenwerking met Veeronline Reisavonturen met foto's en reisverhalen uit meer dan 60 landen.

© 2005-2015, Landenalmanak.nl