CanadaCanada


Bron : Maurizio
De skyline van Toronto
Canada is een politieke entiteit op het noordelijke deel van het continentale Noord-Amerika. Aan de zuidkant wordt het begrensd door de Verenigde Staten van Amerika, aan de oostkant door de Atlantische Oceaan, aan de westkant door het eveneens Amerikaanse Alaska en de Grote Oceaan en in het noorden door de Noordelijke IJszee. De hoofdstad van Canada is Ottawa. De grootste steden zijn Toronto en Montréal en Vancouver. Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Canada door de Gouverneur-Generaal. Canada is lid van de Gemenebest van Naties. De naam Canada is afgeleid van het Indiaanse Kanata (= nederzetting).

De meeste van de ruim 32 miljoen inwoners van Canada wonen in een strook van een paar honderd kilometer langs de grens met de Verenigde Staten. Deze grens volgt voor een groot deel de 49ste breedtegraad, de langste onbewaakte grens tussen twee landen. De noordelijke delen van de provincies, honderden kilometers verder naar het noorden, zijn dan ook schaars bevolkt. Nog schaarser bevolkt zijn de noordelijk van de provincies gelegen territoria.

De inwoners van Canada noemt men Canadezen. De oorspronkelijke bevolking bestaat uit Inuit en Indianen. De eerste grote groepen immigranten uit Europa waren Engelstaligen als Franstaligen. De laatsten vormen in de provincie Québec de meerderheid en daar is Frans de (enige) officiële taal.

Canada is altijd een immigratieland geweest en er zijn dan ook mensen vanuit de hele wereld te vinden. In het westen zijn veel Oekraïners neergestreken. Op vele plaatsen zijn ook Nederlandstalige immigranten te vinden, die er vooral in de jaren van na de Tweede Wereldoorlog naar toe zijn gegaan. Ook uit Azië zijn velen naar Canada getrokken, vooral naar de westkust waar veel Canadezen van Chinese origine wonen. In Québec zijn gemeenschappen uit Haïti en Franstalig Afrika.

Canada is het op één na grootste land ter wereld in oppervlakte, na de Russische Federatie. Het is ongeveer 5500 km breed en 4000 km lang van het zuiden tot ver boven de poolcirkel. Canada claimt een gebied rond de pool dat loopt van 60° W tot 141° W en beschouwt de zeestraten die door de Arctische Archipel lopen dus als Canadese territoriale wateren. Deze claim wordt internationaal echter niet erkend. De meest noordelijke, bewoonde, plaats in Canada (en de wereld) is Alert op Ellesmere-eiland. Het zuidelijkste deel van Canada ligt op dezelfde breedtegraad als Italië.

Het grootste deel van het land wordt geologisch gerekend tot het Canadese Schild en kent vele duizenden meren. Het gebied ligt rond de Hudsonbaai heen. In het zuiden van Ontario vindt men de Grote Meren aan de grens met de Verenigde Staten.

Mount Robson in Brits-ColumbiaIn het midden van Canada vindt men uitgestrekte prairies, met name in de Provincies Manitoba, Saskatchewan en een deel van Alberta. Ten westen hiervan liggen de Rocky Mountains. In het noorden vindt men immense, bijna geheel onbewoonde, arctische landschappen en de Canadese Arctische Eilanden. In het oosten van het land tenslotte vindt men onder andere de Maritime Provinces en het eiland Newfoundland. De Baai van Fundy tussen New Brunswick en Nova Scotia kent het grootste verschil tussen eb en vloed in de wereld.

bron: Wikipedia
Bron : Nac Datta
De Hockeyhall TorontoMeer foto's van Canada op www.worldphotos.nl
Werelderfgoedlijst Canada

Bron : www.veeronline.nl
De Rocky Mountains
De werelderfgoedlijst van de UNESCO bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

De Werelderfgoederen in Canada:
L'Anse aux Meadows
Nationaal park Nahanni
Provinciaal park Dinosaur
Kluane / Wrangell-St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek (gedeeltelijk in Verenigde Staten; uitgebreid in 1992 en 1994)
SGang Gwaay
Head-Smashed-In Buffalo Jump
Nationaal park Wood Buffalo
Parken in de Canadese Rocky Mountains (uitgebreid in 1990)
Historische wijk van Québec
Nationaal park Gros Morne
Oude stad Lunenburg
Waterton Glacier International Peace Park (gedeeltelijk in Verenigde Staten)
Nationaal park Miguasha
Rideau Canal
Fossielkliffen van Joggins
bron: Wikipedia


Bron : http://www.veeronline.nl
Een hert in de bossen bij Jasper
Landkaart Canada
Canada
Meer Landenalmanak
Home Landenalmanak
Alle landen
Buurlanden
heel Noord - Midden Amerika
Verenigde Staten
Links Canada
Canada
Landenkompas Canada
campervakantie canada
Camper huren in Canada
Winterreis Canada
Meer links Canada
Jouw link hier
Reisorganisaties
Sawadee puur reizen
Meer links

Informatie Canada

Inwoners33 miljoen
Oppervlakte9.093.507 km2
BuurlandenGroenland, Verenigde Staten,
HoofdstadOttawa
ValutaCAD Canada Dollars
Koers1 EUR Euro = 1.53 CAD Canada Dollars
KlimaatWarme zomers en koude winters. Poolklimaat in het noorden.
Temperatuur
Beste reisperiodeHele jaar door; Het noorden in juli of augustus
TaalEngels, Frans
Tijdverschil6 uur vroeger
InentingenNiet nodig
VisumNiet nodig
GeldzakenVoldoende geldautomaten aanwezig
Top 5 bezienswaardigheden Canada

1

De Niagara Watervallen op de grens met de Verenigde Staten is een must om te bezoekenBron : Maurizio

2

Vanuit de CN Tower in Toronto heb je een fantastisch uitzicht over de stad Toronto, de grootste stad van CanadaBron : Maurizio

3

Een van de mooiste snelwegen van de wereld is de Icefields Parkway nabij Jasper National Park, met incrukwekkende gletsjers en bergmassievenBron : www.veeronline.nl

4

Natuurliefhebbers komen prima aan hun trekken in de uitgestrekte bossen of kunnen vissen in de vele meren in CanadaBron : Maurizio

5

Vancouver is de derde grootste stad van Canada en ligt tussen het berggebied en de Stille OceaanBron : www.veeronline.nlLeuke tip

Bron : www.veeronline.nl
Sledehonden rijden door de bossen
Beleef de practhige natuur van Canada met een spectaculaire sledehondentocht. Laat je leiden door de Husky's en geniet van de prachtige uitzichten en de winterse bergwereld.Vervelend in Canada

Bron : www.veeronline.nl
De Canadeese vlag
Canada is groot ! Canada is het op één na grootste land ter wereld. Het is daardoor onmogelijk het gehele land te bezoeken of alle sferen van Canada op te doen. In het noorden ligt het plaatsje Alert op Ellesmere-eiland. Alert is het meest noordelijk gelegen plaatsje ter wereld. Aan de andere kant ligt het zuidelijkste puntje van Canada op dezelfde hoogte als Italië.Jouw mening over Canada

Gemiddeld :

7.1

- Als vakantieland 8Top 10
- Als avontuurlijk land 8.5Top 10
- Geschikt met kinderen 5.5Top 10
- Veilig vakantieland 9 Top 10
- Goedkoop vakantieland 4.5 Top 10
Aantal reacties gegevens :2
Ervaringen van reizigers over Canada

Er is nog geen reiservaring gegeven.
Avontuurlijke rondreizen naar Canada !

Rondreis zoeker
Rondreis Arke
6-daagse toronto & niagara falls experie...
Reisduur: 6 dagen
va € 899,00
Rondreis Kras
Rondreis oost-amerika & niagara falls
Reisduur: 10 dagen
va € 1.149,00
Rondreis Kuoni
Eastern discovery
Reisduur: 11 dagen
va € 1.174,00
Rondreis Canada Plus
Groepsrondreis canada - eastern journey ...
Reisduur: 9 dagen
va € 1.225,00
Rondreis Arke
9-daagse rondreis eastern express
Reisduur: 9 dagen
va € 1.249,00
Rondreis Arke
11-daagse rondreis west canada highlight...
Reisduur: 11 dagen
va € 1.282,00
Rondreis FOX Vakanties
14-daagse privéreis ontdek west-canada
Reisduur: 14 dagen
va € 1.299,00
Rondreis FOX Vakanties
15-daagse privéreis het beste van west-c...
Reisduur: 15 dagen
va € 1.308,00
Rondreis Canada Plus
Groepsrondreis canada - western journey ...
Reisduur: 9 dagen
va € 1.367,00
Rondreis FOX Vakanties
9-daagse singlereis actief & winters can...
Reisduur: 9 dagen
va € 1.499,00


Er zijn 72 rondreizen naar Canada gevonden op
www.rondreizen-vergelijken.nl. Klik hier voor het complete overzicht!


Reistips Canada

Onderwerp :Door :Datum :
Banff National Parkwww.world-photos.eu23-08-2013 00:15
Vancouver stadwww.world-photos.eu25-07-2013 08:36
Niagarawatervallenwww.world-photos.eu10-06-2013 03:19
Icefield Parkwaywww.world-photos.eu23-03-2013 22:27
Ijshockey wedstrijd bijwonenRonald28-09-2011 19:33
Nieuw ! Tips CanadaWebmaster31-01-2010 05:25Overzicht reistips van alle landenNieuwe reistip toevoegen

naam:Meld jouw tip en klik op "Go!"
Onderwerp :
Tip :
Je naam :
Je e-mail :Geschiedenis Canada

Bron : Maurizio
Quebec Castle
De eerste menselijke bewoning in Canada bestond uit Indianen. De Inuït (“ Eskimo's”) in Noord-Canada vormen een ander volk en kwamen later vanuit Azië binnen.

Rond 1500, toen de Europeanen arriveerden, waren er in Canada zes verschillende Indianenvolken. De eerste Europese contacten met de gebieden die nu tot Canada behoren, dateren van 1497. Toen landde de ontdekkingsreiziger John Cabot, een Genuees in Engelse dienst, in opdracht van Koning Hendrik VII van Engeland op de oostkust van Canada (het huidige Newfoundland). De geschiedenis van Frans Canada startte 40 jaar later, in 1534, toen Jacques Cartier voet aan wal zette. De grondlegger van La Nouvelle France is echter Samuel de Champlain, die in 1608 de stad Québec stichtte en de organisatie van het gebied ter hand nam (dat in 1663 een provincie van Frankrijk werd).

Intussen deden de Britten hun invloed gelden. In de 17e eeuw vond een complexe handel van grondgebieden tussen Engeland en Frankrijk plaats. De Engelse zeevaarder Henry Hudson exploreerde de later naar hem vernoemde baai; de “Hudson Bay Company” kreeg in 1670 van de Britse Kroon omvangrijk landbezit en een handelsmonopolie. In de 18e eeuw breidden de Britten hun macht uit ten koste van de Fransen. Nova Scotia en Newfoundland kwamen onder Brits gezag. Québec kwam na de Zevenjarige oorlog in Britse handen (Verdrag van Parijs, 1763). Op 1 juli 1867 kwam de “Dominion of Canada” tot stand, een (con)federatie van Nova Scotia, New Brunswick, Québec en Ontario. In de loop der jaren kwamen de andere provincies erbij, met als laatste Newfoundland in 1949. In 1931 werd Canada een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest, krachtens het Statuut van Westminster.

In de binnenlandse politiek speelde na de Tweede Wereldoorlog het separatistische streven van het in meerderheid Franstalige Québec een gaandeweg toenemende rol. Dit kwam in een stroomversnelling na de zogenoemde "révolution tranquille" van de jaren '60: de emancipatie van de franstalige middenklasse ten opzichte van de traditioneel zeer conservatieve R.K.-kerk en ten opzichte van de tot dan toe economisch en sociaal overheersende engelstalige elite. De kwestie Québec (zij het sedert het laatste verloren referendum van 1995 vooralsnog minder acuut), en in het algemeen de problematiek van de verhouding tussen de federale en de provinciale overheden, blijven het land in meerdere of mindere mate in hun greep houden.

Een van de bekendste na-oorlogse Canadese politici is de in 2000 overleden liberaal Pierre Elliot Trudeau, die in 1968 Eerste Minister werd. Hij probeerde de angel uit de Québec-problematiek te halen door enerzijds de afscheidings- c.q. autonomieneigingen compromisloos te bestrijden en anderzijds de positie van het Frans in het hele land zoveel mogelijk te versterken. Trudeau werd in 1984 opgevolgd door Eerste Minister Brian Mulroney van de Progressieve Conservatieven, succesvol protagonist van een vrijhandelsakkoord van Canada met de VS en tevens voorvechter van een enigzins toegeeflijker beleid tegenover het Québecse autonomiestreven. Mulroney maakte in 1993 plaats voor de Liberale Eerste Minister Jean Chrétien. De belangrijkste successen van Chrétien waren de voorkoming van de afscheiding van het Franstalige Quebec, de invoering van de 'Clarity act' in 2000 (waardoor een referendum werd voorkomen), beeindiging van de constitutionele discussies tussen de Federale regering en de Provincies, het herstel van het begrotingsevenwicht en de toename van de Canadese welvaart.

Op 11 december 2003 trad premier Chrétien af. Hij werd op 12 december 2003 opgevolgd door Eerste Minister Paul Martin. Bij de parlementsverkiezingen van juni 2004 bereikte geen enkele partij de meerderheid. De liberale Premier Paul Martin leidde tot december 2005 een minderheidsregering. In december 2005 werd zijn regering door een motie van wantrouwen van de oppositie gedwongen af te treden en werden verkiezingen uitgeschreven. In februari 2006 won de conservatieve partij onder leiding van Stephen Harper de verkiezingen. Ook PM Harper regeert met een minderheidsregering. bron: minbuza.nl
Gesponsorde links:
Top 10 populairste landen
India
Malta
Egypte
Nederlandse Antillen
Nederland
Cuba
Cyprus
Marokko
Thailand
Engeland
Alle landen
Afganistan
Albanië
Andorra
Argentinië
Australië
België
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Botswana
Brazilië
Bulgarije
Cambodja
Canada
Chili
China
Costa Rica
Cuba
Cyprus
Denemarken
Dominica
Duitsland
Ecuador
Egypte
Engeland
Estland
Ethiopië
Finland
Frankrijk
Frans Guyana
Griekenland
Guatemala
Hongarije
Hongkong
Ierland
IJsland
India
Iran
Italië
Japan
Jordanië
Kenia
Kirgizië
Kroatië
Laos
Lesotho
Letland
Libanon
Libië
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Madagaskar
Malawi
Maleisië
Mali
Malta
Marokko
Martinique
Mexico
Monaco
Montenegro
Mozambique
Namibië
Nederland
Nederlandse Antillen
Nepal
Nicaragua
Noorwegen
Oeganda
Oman
Oostenrijk
Panama
Peru
Polen
Portugal
Rusland
Schotland
Singapore
Slovenië
Spanje
Sri Lanka
Suriname
Swaziland
Syrië
Tanzania
Thailand
Tibet
Togo
Tsjechië
Tunesië
Turkije
Vaticaanstad
Venezuela
Verenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten
Vietnam
Zambia
Zimbabwe
Zuid Afrika
Zweden
Zwitserland

Reisboeken nodig voor Canada

De Zwerver
Reisboekwinkel de Zwerver webshop voor reisgidsen en landkaarten

Direct naar Canada? Raadpleeg een van de reisorganisaties!

De Jong Intra
"haal méér uit je wintersport vakantie"
Sawadee puur reizen
Reis met kleine groepen langs bijzondere routes. Sawadee, ervaar het verschil !
Arkefly
Vlieg met Confort Class bij Arkefly tegen zeer aantrekkelijke tarieven
Suncamp
Suncamp holidays is een Nederlandse specialist in camping- en kampeerreizen met ruim 40 jaar ervaring.
SNP Wandelreizen
Van lichte hotelwandelreizen tot pittige wildernistrekkings. SNP Wandelvakanties

Klik hier voor alle reisaanbieders van zonvakanties op één rij


Tips, ideeen of aanvullingen

Deze website wordt gemaakt voor en door reizigers. Help mee de informatie volledig en up to date te houden. Heb je tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het weten. Heb jij foto's die gebruikt mogen worden, mail naar info(at)landenalmanak(dot)nlLink naar Landenalmanak.nl
Disclaimer
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.In samenwerking met Veeronline Reisavonturen met foto's en reisverhalen uit meer dan 60 landen.

© 2005-2015, Landenalmanak.nl