Canada is een politieke entiteit op het noordelijke deel van het continentale Noord-Amerika. Aan de zuidkant wordt het begrensd door de Verenigde Staten van Amerika, aan de oostkant door de Atlantische Oceaan, aan de westkant door het eveneens Amerikaanse Alaska en de Grote Oceaan en in het noorden door de Noordelijke IJszee. De hoofdstad van Canada is Ottawa. De grootste steden zijn Toronto en Montréal en Vancouver. Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Canada door de Gouverneur-Generaal. Canada is lid van de Gemenebest van Naties. De naam Canada is afgeleid van het Indiaanse Kanata (= nederzetting).
De meeste van de ruim 32 miljoen inwoners van Canada wonen in een strook van een paar honderd kilometer langs de grens met de Verenigde Staten. Deze grens volgt voor een groot deel de 49ste breedtegraad, de langste onbewaakte grens tussen twee landen. De noordelijke delen van de provincies, honderden kilometers verder naar het noorden, zijn dan ook schaars bevolkt. Nog schaarser bevolkt zijn de noordelijk van de provincies gelegen territoria.
De inwoners van Canada noemt men Canadezen. De oorspronkelijke bevolking bestaat uit Inuit en Indianen. De eerste grote groepen immigranten uit Europa waren Engelstaligen als Franstaligen. De laatsten vormen in de provincie Québec de meerderheid en daar is Frans de (enige) officiële taal.
Canada is altijd een immigratieland geweest en er zijn dan ook mensen vanuit de hele wereld te vinden. In het westen zijn veel Oekraïners neergestreken. Op vele plaatsen zijn ook Nederlandstalige immigranten te vinden, die er vooral in de jaren van na de Tweede Wereldoorlog naar toe zijn gegaan. Ook uit Azië zijn velen naar Canada getrokken, vooral naar de westkust waar veel Canadezen van Chinese origine wonen. In Québec zijn gemeenschappen uit Haïti en Franstalig Afrika.
Canada is het op één na grootste land ter wereld in oppervlakte, na de Russische Federatie. Het is ongeveer 5500 km breed en 4000 km lang van het zuiden tot ver boven de poolcirkel. Canada claimt een gebied rond de pool dat loopt van 60° W tot 141° W en beschouwt de zeestraten die door de Arctische Archipel lopen dus als Canadese territoriale wateren. Deze claim wordt internationaal echter niet erkend. De meest noordelijke, bewoonde, plaats in Canada (en de wereld) is Alert op Ellesmere-eiland. Het zuidelijkste deel van Canada ligt op dezelfde breedtegraad als Italië.
Het grootste deel van het land wordt geologisch gerekend tot het Canadese Schild en kent vele duizenden meren. Het gebied ligt rond de Hudsonbaai heen. In het zuiden van Ontario vindt men de Grote Meren aan de grens met de Verenigde Staten.
Mount Robson in Brits-ColumbiaIn het midden van Canada vindt men uitgestrekte prairies, met name in de Provincies Manitoba, Saskatchewan en een deel van Alberta. Ten westen hiervan liggen de Rocky Mountains. In het noorden vindt men immense, bijna geheel onbewoonde, arctische landschappen en de Canadese Arctische Eilanden. In het oosten van het land tenslotte vindt men onder andere de Maritime Provinces en het eiland Newfoundland. De Baai van Fundy tussen New Brunswick en Nova Scotia kent het grootste verschil tussen eb en vloed in de wereld.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Canada:
L'Anse aux Meadows
Nationaal park Nahanni
Provinciaal park Dinosaur
Kluane / Wrangell-St. Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek (gedeeltelijk in Verenigde Staten; uitgebreid in 1992 en 1994)
SGang Gwaay
Head-Smashed-In Buffalo Jump
Nationaal park Wood Buffalo
Parken in de Canadese Rocky Mountains (uitgebreid in 1990)
Historische wijk van Québec
Nationaal park Gros Morne
Oude stad Lunenburg
Waterton Glacier International Peace Park (gedeeltelijk in Verenigde Staten)
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
Beleef de practhige natuur van Canada met een spectaculaire sledehondentocht. Laat je leiden door de Husky's en geniet van de prachtige uitzichten en de winterse bergwereld.
Canada is groot ! Canada is het op één na grootste land ter wereld. Het is daardoor onmogelijk het gehele land te bezoeken of alle sferen van Canada op te doen. In het noorden ligt het plaatsje Alert op Ellesmere-eiland. Alert is het meest noordelijk gelegen plaatsje ter wereld. Aan de andere kant ligt het zuidelijkste puntje van Canada op dezelfde hoogte als Italië.
Canada - De Icefield Parkway wordt ook wel de mooiste snelweg ter wereld genoemd. De weg is een bergpas met uitzicht op de hoge bergtoppen en gletsjers. Omdat het uitzicht niet op elke plek in de bus even goed is naar buiten toe, moet onderweg regelmatig gewisseld worden. De eerste stop is bij de Athabasca Falls. Hier merken we pas erg hoe koud Lees meer
Niagarawatervallen
Canada - De Niagarawatervallen behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. Het verval van de watervallen is niet groot, gemiddeld 60 meter totaal, maar de breedte en de hoeveelheid water die de Niagarawatervallen passeert, maken ze tot een spektakel. Vanaf de Amerikaanse kant sta je naast het water dat over de rand naar benede Lees meer
Vancouver stad
Canada - Daarna gaan we snel de stad in voordat het donker wordt. Als het te donker wordt, is het niet goed om foto’s te maken. We wandelen in de richting van het station en de haven. Op de hoek staat het Harbour Centre met het opvallende ronde uitkijkpunt op het dak (gesloten op zondag).We slaan rechtsaf en wandelen Gastown in. Via een gezell Lees meer
Banff National Park
Canada - In een klein half uurtje arriveren we in het toeristenstadje Banff. We rijden door de mainstreet van Banff. Vanaf een uitkijkpunt hebben we zicht op het karakteristieke Banff Spring Hotel aan de overzijde van de Bow river. Uiteindelijk worden we afgezet bij de Banff Hot Springs zo’n 6 kilometer buiten het dorp. De hot springs worden Lees meer
De eerste menselijke bewoning in Canada bestond uit Indianen. De Inuït (“ Eskimo's”) in Noord-Canada vormen een ander volk en kwamen later vanuit Azië binnen.
Rond 1500, toen de Europeanen arriveerden, waren er in Canada zes verschillende Indianenvolken. De eerste Europese contacten met de gebieden die nu tot Canada behoren, dateren van 1497. Toen landde de ontdekkingsreiziger John Cabot, een Genuees in Engelse dienst, in opdracht van Koning Hendrik VII van Engeland op de oostkust van Canada (het huidige Newfoundland). De geschiedenis van Frans Canada startte 40 jaar later, in 1534, toen Jacques Cartier voet aan wal zette. De grondlegger van La Nouvelle France is echter Samuel de Champlain, die in 1608 de stad Québec stichtte en de organisatie van het gebied ter hand nam (dat in 1663 een provincie van Frankrijk werd).
Intussen deden de Britten hun invloed gelden. In de 17e eeuw vond een complexe handel van grondgebieden tussen Engeland en Frankrijk plaats. De Engelse zeevaarder Henry Hudson exploreerde de later naar hem vernoemde baai; de “Hudson Bay Company” kreeg in 1670 van de Britse Kroon omvangrijk landbezit en een handelsmonopolie. In de 18e eeuw breidden de Britten hun macht uit ten koste van de Fransen. Nova Scotia en Newfoundland kwamen onder Brits gezag. Québec kwam na de Zevenjarige oorlog in Britse handen (Verdrag van Parijs, 1763). Op 1 juli 1867 kwam de “Dominion of Canada” tot stand, een (con)federatie van Nova Scotia, New Brunswick, Québec en Ontario. In de loop der jaren kwamen de andere provincies erbij, met als laatste Newfoundland in 1949. In 1931 werd Canada een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest, krachtens het Statuut van Westminster.
In de binnenlandse politiek speelde na de Tweede Wereldoorlog het separatistische streven van het in meerderheid Franstalige Québec een gaandeweg toenemende rol. Dit kwam in een stroomversnelling na de zogenoemde "révolution tranquille" van de jaren '60: de emancipatie van de franstalige middenklasse ten opzichte van de traditioneel zeer conservatieve R.K.-kerk en ten opzichte van de tot dan toe economisch en sociaal overheersende engelstalige elite. De kwestie Québec (zij het sedert het laatste verloren referendum van 1995 vooralsnog minder acuut), en in het algemeen de problematiek van de verhouding tussen de federale en de provinciale overheden, blijven het land in meerdere of mindere mate in hun greep houden.
Een van de bekendste na-oorlogse Canadese politici is de in 2000 overleden liberaal Pierre Elliot Trudeau, die in 1968 Eerste Minister werd. Hij probeerde de angel uit de Québec-problematiek te halen door enerzijds de afscheidings- c.q. autonomieneigingen compromisloos te bestrijden en anderzijds de positie van het Frans in het hele land zoveel mogelijk te versterken. Trudeau werd in 1984 opgevolgd door Eerste Minister Brian Mulroney van de Progressieve Conservatieven, succesvol protagonist van een vrijhandelsakkoord van Canada met de VS en tevens voorvechter van een enigzins toegeeflijker beleid tegenover het Québecse autonomiestreven. Mulroney maakte in 1993 plaats voor de Liberale Eerste Minister Jean Chrétien. De belangrijkste successen van Chrétien waren de voorkoming van de afscheiding van het Franstalige Quebec, de invoering van de 'Clarity act' in 2000 (waardoor een referendum werd voorkomen), beeindiging van de constitutionele discussies tussen de Federale regering en de Provincies, het herstel van het begrotingsevenwicht en de toename van de Canadese welvaart.
Op 11 december 2003 trad premier Chrétien af. Hij werd op 12 december 2003 opgevolgd door Eerste Minister Paul Martin. Bij de parlementsverkiezingen van juni 2004 bereikte geen enkele partij de meerderheid. De liberale Premier Paul Martin leidde tot december 2005 een minderheidsregering. In december 2005 werd zijn regering door een motie van wantrouwen van de oppositie gedwongen af te treden en werden verkiezingen uitgeschreven. In februari 2006 won de conservatieve partij onder leiding van Stephen Harper de verkiezingen. Ook PM Harper regeert met een minderheidsregering.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.