Landenalmanak.nl Zweden

Landeninfo Zweden

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Zweden

De wateren rond Stockholm
De wateren rond Stockholm ( © Archill.Net (http://scandinavia.archill.net) )

Zweden is een Scandinavisch land in Noord-Europa. De hoofdstad is Stockholm. In het uiterste noorden ligt het gebied Sapmi, waar de Saami of Lappen wonen, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië. Ook de eilanden Öland en Gotland behoren tot Zweden.

Het land wordt omringd door Noorwegen (ten westen en ten noorden), Finland (ten noordoosten), de Botnische Golf en de Baltische Zee (ten oosten), de Oostzee (ten zuiden) en Denemarken (ten zuidwesten). De twee grootste meren van Zweden liggen in het zuiden: het Vänermeer (Zweeds Vänern) en het Vättermeer (Zweeds Vättern).

Zweden is voor het grootste deel bedekt met uitgestrekte naaldbossen. In de Zweedse natuur komen grote wilde dieren voor zoals elanden, beren, wolven, veelvraten en lynxen. Door de uitgestrekte bossen is het land dan ook een grote houtproducent. Daarnaast exporteert het ijzererts, staal, elektronica, motorvoertuigen en machines. Zie verder Economie van Zweden.
Bron: Wikipedia.nl


Top   ReageerMeer foto's van Zweden op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Zweden

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Zweden:

 • Slot Drottningholm
 • Birka en Hovgården, Vikingnederzettingen
 • Hoogovens van Engelsberg
 • Rotstekeningen van Tanum
 • Skogskyrkogården, de begraafplaats
 • Visby, de hanzestad
 • Kerkdorp Gammelstad in Luleå
 • N Laponia
 • Vlootbasis Karlskrona
 • Hoge Kust en de Kvarkenarchipel (uitbreiding in 2006, gedeeltelijk in Finland)
 • Agrarisch landschap van Zuid-Öland
 • Mijngebied van de grote Koperberg Stora Kopparberget in Falun
 • Radiostation Varberg
 • Geodetische boog van Struve in Wit-Rusland, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Moldavië, Rusland, Zweden en Oekraïne.
Top   Reageer
Informatie Zweden

Inwoners
9,0 miljoen
(0.5x t.o.v. NL)
Oppervlakte
449.964 km2
(10.7x t.o.v. NL)
BuurlandenDenemarken, Finland, Noorwegen,
HoofdstadStockholm
ValutaSEK Sweden Kronor
Koers1 EUR Euro = 9.52 SEK Sweden Kronor
KlimaatGematigd klimaat
Beste reisperiodeZomerperiode
TemperatuurZomers kunnen warm zijn, winters erg koud
TaalZweeds
TijdverschilGeen
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenVoldoende geldautomaten aanwezig


Top   Reageer
Handig! Valuta omrekenen

Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.

1 EUR Euro = 9.52 SEK Sweden Kronor 1 EUR Euro = 0.77 USD US Dollar
0.1 SEK0.01 EUR20,- EUR190.50 SEK
0.2 SEK0.02 EUR50,- EUR476.25 SEK
0.5 SEK0.05 EUR100,- EUR952.50 SEK
1 SEK0.10 EUR150,- EUR1428.75 SEK
10 SEK1.05 EUR20,- USD146.54 SEK
100 SEK10.50 EUR50,- USD366.35 SEK
1000 SEK104.99 EUR100,- USD732.69 SEK


Top   Reageer
Percentage Landenalmanak.nl

39.1%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Zweden geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Zweden

1

Doordat Stockholm op 14 eilanden rondom een van de best bewaarde middeleeuwse stadscentra is gebouwd behoort Stockholm tot een van de mooiste steden ter wereldBron : Archill.Net (http://scandinavia.archill.net)

2

Het berenpark van Orsa is het grootste berenpark van Noord-Europa. Beren, wolven, lynxen, veelvraten, berguilen en bergvossen leven naast elkaar in een gebied van 90.000 m².Bron : Archill.Net (http://scandinavia.archill.net)

3

De tweede stad van Zweden ligt aan de westkust, met de zee en de archipel binnen handbereik.

4

In Gamla Stan (oude stad Stockholm) vind je onder meer het Kungliga Slottet (Koninklijk Paleis), met daarin musea als Livrustkammaren en de Skattkammeren.

5

De noordelijke helft van Zweden biedt uitgestrekte bossen, rivieren, schone lucht, fris water en stilte.


Top   Reageer
Leuke tip Zweden

Maak een avontuurlijke hondensleetocht. Trek tijdens een meerdaagse tocht van berghut naar berghut met de sledehonden of maak een dagtocht waarbij je weer terugkeert in het dorp. Beleef de fascinerende witte wildernis van het Hoge Noorden van Zweden!


Top   Reageer
Jouw mening over Zweden

Gemiddeld :

8.2

- Als vakantieland 9
- Als avontuurlijk land 8.5
- Geschikt met kinderen 8.1
- Veilig vakantieland 8.2
- Goedkoop vakantieland 7.1
Aantal reacties gegevens :11

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Zweden

Er is nog geen reiservaring gegeven.Top   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Zweden

In de Vikingtijd (ca. 800 tot ca. 1050) begon er een Zweeds koninkrijk te ontstaan, tegen de twaalfde eeuw waarschijnlijk met gezag over het hele Zweedse grondgebied. Grenzen en bevoegdheden waren echter nog niet scherpomlijnd. Vanaf de dertiende eeuw domineerde de Hanze de Zweedse buitenlandse handel.

Van 1397 tot 1521 waren Denemarken, Noorwegen en Zweden verenigd in de Unie van Kalmar. Zweden, dat ook Finland was gaan omvatten, maakte zich van de Unie los (Noorwegen en Denemarken bleven verenigd tot 1814). Gustav Eriksson, beter bekend als Gustav Vasa, werd in 1523 tot koning gekozen en stichtte een gecentraliseerde Zweedse monarchie, die in feite de basis vormde voor de Zweedse expansie in de 17e eeuw. Denemarken werd geleidelijk van het Zweedse vasteland verdrongen. Zweden vestigde zijn dominantie ook over de Baltische Zee, inclusief heel Finland, stukken Duits grondgebied en een deel van de Baltische staten. Het had ten tijde van de Vrede van Westfalen in 1648 de status van grootmacht verworven.

Een van de ‘powers behind the throne’ was een Nederlander, Louis de Geer (1587-1652), die optrad als geldschieter van de Zweedse koning en tevens doorgaat voor de ‘vader van de Zweedse industrie’ (ertswinning en ijzerindustrie). Zijn woonhuis in Stockholm is thans Residentie van de Nederlandse Ambassadeur.

In de Deens-Zweedse oorlogen was de Nederlandse inzet er op gericht om de Sont vrij te houden voor de Oostzeehandel. De Nederlandse opstelling was hierbij eerder pragmatisch dan principieel. Toen Zweden zijn greep op de westkust begin 17e eeuw wilde verstevigen door stichting van de (vesting-)stad Göteborg werden Nederlandse architecten ingeschakeld voor de stedenbouwkundige planning. Bovendien werden Nederlanders aangemoedigd zich in de nieuwe stad te vestigen, die daardoor een zeker Nederlands stempel draagt.

Het Zweedse rijk begon spoedig aan “imperial overstretch” te lijden en in het eerste kwart van de 18e eeuw raakte het zijn overzeese bezittingen weer kwijt. Tijdens de Napoleontische oorlogen verloor het ook Finland. Ter compensatie forceerde Zweden een Unie met Noorwegen, die stand hield van 1814 tot 1905. Overigens besteeg een Franse maarschalk, Jean-Baptiste Bernadotte, in 1818 de Zweedse troon en werd daarmee de grondlegger van de huidige dynastie.

Zweden bleef sinds 1814 neutraal, ook tijdens beide Wereldoorlogen in de 20e eeuw en de daarop volgende Koude Oorlog. Na de val van de Muur in 1989-1991 is Zweden dit beleid gaan bijstellen. Het noemt zich nog steeds militair ongebonden, echter tegenwoordig zonder expliciete verwijzing naar neutraliteit in oorlogstijd. Zweden is waarnemend lid van de WEU. In 1995 trad Zweden toe tot de Europese Unie, tegelijk met Finland en Oostenrijk. bron: minbuza.nlTop   Reageer

Zonondergang Kramfors
Zonondergang Kramfors ( © Archill.Net (http://scandinavia.archill.net) )
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.