Namibië is een land in zuidelijk Afrika, aan de kust van de Atlantische Oceaan tussen Angola en Zuid-Afrika. Ook de Caprivistrook, een smalle strook land tussen Botswana aan de zuidkant en Angola en Zambia in het noorden behoort tot Namibië. In het noorden vormen de rivieren Kunene, Okavango en Zambezi natuurlijke grenzen met Angola en Zambia, in het zuiden is de Oranjerivier de grens met Zuid-Afrika. In het noordoosten vormt de 21ste breedtegraad en in het zuidoosten de 20ste breedtegraad de grens met Botswana.
Namibië ligt in zuidelijk Afrika en wordt in het noorden begrensd door Angola en Zambia, in het oosten door Botswana, in het westen door de Atlantische Oceaan en in het zuiden door Zuid-Afrika. Het land is met een oppervlakte van 824.000 kilometer bijna 20 maal groter dan Nederland. Langs de kust ligt over een lengte van 1500 kilometer de Namib woestijn. In het binnenland ligt van noord naar zuid een langgerekt plateau met toppen boven de 2000 meter.
In het oosten liggen de magnifieke rode zandvlakten en duinen van de Kalahari. Beide kennen landschappen van woestijn, semi-woestijn en ruige savanne met oases en canyons. De hemel boven Namibië is onvoorstelbaar helder en blauw. Nergens in de wereld ziet u een mooiere sterrenhemel dan boven de Kalahari. In het noorden, waar het vochtiger is, is het landschap groener, soms bergachtig en bebost.
Op een oppervlakte van ruim achthonderdduizend vierkante kilometer wonen minder dan twee miljoen mensen. Diverse minderheden als de Herero Nama Damara en verspreide groepen Bushmen zwerven al duizenden jaren over de vlakten van Zuidelijk Afrika. Daarnaast wonen er nazaten van de Duitse kolonisten en wat immigranten uit naburige landen
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
Wanneer je ’s ochtends opstaat en de doordringende geur van olifanten ruikt, dan weet je dat je midden in Afrika zit. Je kunt niet alleen grote kuddes olifanten zien, maar ook springbokken, giraffen, oryxen, zebra’s, impala’s, struisvogels, hyena’s, leeuwen, luipaarden en jachtluipaarden. Bij sommige dieren heb je een dosis geluk en een ‘natuurlijke blik’ nodig om ze te ‘spotten’. Zorg voor een verrekijker en een fotocamera met een goede telelens (300 mm). De meeste dieren kun je niet al te dicht benaderen.
Door de onervarendheid met het rijden op onverharde wegen worden toeristen regelmatig het slachtoffer van ernstige ongelukken. Rij niet te hard en rij niet na zonsondergang. 's Avonds is de weg lastig te vinden en bestaat het risico op een aanrijding met overstekende dieren. Neem voldoende voorzorgsmaatregelen om 'stranden' te vermijden, neem minimaal twee reservewielen mee en zorg altijd voor voldoende water en brandstof. Het mobiele telefoonontvangst is buiten de grotere dorpen en steden beperkt.
Namibie is een schitterend land, wat enorm veel te bieden heeft. Van uitgestrekte vlaktes met allerlei wild tot een prachtige kust en verlaten woestijnen met de hoogste zandduinen ter wereld. Naast de enorm vriendelijke bevolking, welke bestaat uit vele stammen en groeperingen (o.a. Himba, Ovambo en Herero) biedt namibie ook een goede keuken met. heerlijke wildgerechten en fantastische Zuid-Afrikaanse wijnen. Namibie is ideaal om per Self-Drive vakantie (met huurauto) te ontdekken en iedereen zou dan ook een trip naar dit fantastische land moeten overwegen.
Marco de Wilde (www.explore-namibia.com)
Posted on by Marco Mijnsbergen
Top 5 Namibië
1. Sossusvlei
2. Swakopmund
3. Fish River Canyon
4. Etosha (op 4 omdat toen wij er waren het land zoveel water had gehad dat de dieren niet te zien waren)
5. Zuiddeel van de Namib woestijn
Namibië - Gelukkig kunnen we vandaag uitslapen tot zeven uur. We vertrekken om half negen. Na het ontbijt en het inpakken rijden we richting Swakopmund. Onderweg bezoeken we Cape Cross. Bij Cape Cross ligt een zeehonden-kolonië van ongeveer 100.000 zeehonden. Thomas geeft aan dat je de zeehonden eerst ruikt, daarna hoort en uiteind Lees meer
Etosha National Park
Namibië - We staan extra vroeg op om bij zonsopgang dieren te spotten bij de waterhole. Om zes uur zitten we met koffie en dekens paraat. Helaas blijkt ook het vroege tijdstip geen sleutel tot succes. Het grote wild blijft uit. De zon komt langzaam op en verlicht het park. Buiten diverse vogels en witte reigers komt er verder niemand Lees meer
Duitse sferen in Lüderitz en Swakopmund
Namibië - Wij hoeven nu niet voor negenen op. Rond half tien zitten we aan het ontbijt. Vervolgens wandelen we het stadje Swakopmund in. Het is bijzonder om te zien dat de stad zo compleet is met alle voorzieningen, terwijl enkele honderden meters verder de woestijn begint. Bij de vuurtoren worden door de zoveelste verkoper van “ie Lees meer
Rotstekeningen bij Twyfelfontein
Namibië - Ons volgende doel is Twijfelfontein. De weg is van gravel en op de hobbels schudt de bus flink. Thomas houdt de snelheid er flink in, maar remt (gelukkig) tijdig af voor kuilen. Bij Twijfelfontein ontstaat bij Cheryl enige onduidelijkheid of dit nu de White Lady wandeling is. Dit blijkt niet zo te zijn. Omdat we er nu toch Lees meer
Sossusvlei Namibische woestijn
Namibië - We worden om kwart over vijf gewekt. Even later staan we om kwart voor zes voor de ingang van het National Park Sossusvlei. We gaan de uitzonderlijke hoge rode zandduinen bij zonsopgang bekijken. Het is eigenlijk vreemd dat we pas om kwart voor zes toegelaten worden. De duinen liggen nog zo’n 50 kilometer verderop en tuss Lees meer
Namibië is van 1884 tot 1915 een Duitse kolonie geweest. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het gebied enige jaren onder Brits gezag. In 1921 kreeg de Unie van Zuid-Afrika een mandaat van de Volkenbond tot tijdelijk bestuur van Zuidwest Afrika. Dit mandaat werd in 1966 door de Verenigde Naties opgeheven. Zuid-Afrika weigerde echter zich terug te trekken, en bleef het gebied bezetten.
Al in 1958 werd een verzetsbeweging tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind opgericht, de Ovamboland People's Organization, die twee jaar later op ging in de South West African People's Organization (SWAPO), met Sam Nujoma als leider.
In 1967 stelden de VN een Raad voor Zuid-West Afrika in, die het gebied formeel moest besturen. In 1971 werd de Zuid-Afrikaanse aanwezigheid in Namibië door het internationaal gerechtshof onrechtmatig verklaard. SWAPO werd twee jaar later erkend als enige rechtmatige vertegenwoordiger van het Namibische volk, en kreeg tevens een waarnemersstatus bij de VN.
Na jaren van impasse maakte het welslagen van onderhandelingen tussen Zuid-Afrika, Angola, Cuba en de Verenigde staten in 1988 de weg vrij voor de onafhankelijkheid van Namibië. Meer dan 41000 bannelingen, waaronder Sam Nujoma, keerden naar huis terug. De eerste vrije verkiezingen, van 7-11 november 1989, leverden een grote overwinning voor het SWAPO op. Sam Nujoma werd president. Op 21 maart 1990 verkreeg Namibië de onafhankelijkheid. Op 28 februari 1994 werd de enclave Walvisbaai als laatste gebiedsdeel door Zuid-Afrika aan Namibië overgedragen.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.