De Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS (Engels: United States of America, afgekort USA of US), zijn een Noord-Amerikaanse federatie van 50 staten en het district van Columbia (District of Columbia). Twee staten, Alaska en Hawaï, liggen apart en grenzen niet aan de andere staten. Tot het land behoren ook diverse eilandgebieden in de Caribische Zee en de Grote Oceaan. De Verenigde Staten zijn het op twee na grootste land ter wereld in bevolking, na de Volksrepubliek China en India; en het op drie na grootste land in oppervlakte, na Rusland, Canada en China. Er is nog discussie over wie groter is, de V.S. of China.
Ze worden aan de noordkant begrensd door Canada en aan de zuidkant door Mexico en het Caribisch gebied, en wordt geflankeerd door de Grote Oceaan in het westen, de Atlantische Oceaan in het oosten en de Golf van Mexico in het zuiden. De grens met Rusland loopt tussen het Russische eiland Groot-Diomede en Klein-Diomede, dat in Alaska ligt (de twee eilanden liggen maar enkele kilometers van elkaar verwijderd). Alaska heeft zijn noordgrens aan de Arctische Oceaan. Washington is de hoofdstad en het politieke centrum, New York is de grootste stad en het economisch centrum.
Tot de afgelegen gebieden van de Verenigde Staten behoren:
In het Caribische Bassin: Puerto Rico (een gemenebest geassocieerd met de Verenigde Staten) en de Amerikaanse Maagdeneilanden (die in 1917 van Denemarken werden gekocht);
In de Grote Oceaan: Guam (afgestaan door Spanje na de Spaans-Amerikaanse Oorlog), de Noordelijke Marianen (een gemenebest geassocieerd met de Verenigde Staten), Amerikaans-Samoa, Wake Island en verscheidene andere eilanden.
De Verenigde Staten hebben ook samenwerkingsovereenkomsten met de Marshalleilanden, Palau en Micronesia. Onder deze overeenkomsten, die bekend staan als de "Compacts of Free Association", geven de Verenigde Staten deze naties financiële hulp en andere rechten als compensatie voor het gebruik van hun grondgebied voor doeleinden in het belang van de defensie van de Verenigde Staten.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Verenigde Staten:
Mesa Verde
Nationaal park Yellowstone
Nationaal park Grand Canyon
Nationaal park Everglades
Independence Hall
Kluane/Wrangell-St. Elias/Glacier Bay/Tatshenshini-Alsek (gedeeltelijk in Canada) (uitgebreid in 1992 en 1994)
Nationaal park Redwood
Nationaal park Mammoth Cave
Nationaal park Olympic
Staatshistorische plaats Cahokia Mounds
Nationaal park Great Smoky Mountains
Historische plaatsen La Fortaleza en San Juan, Puerto Rico
Vrijheidsbeeld
Nationaal park Yosemite
Monticello en University of Virginia in Charlottesville
Nationaal historisch park van de Chacocultuur
Nationaal park Hawaii Volcanoes
Pueblo de Taos
Nationaal park Carlsbad Caverns
Waterton Glacier International Peace Park (gedeeltelijk in Canada)
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
Verenigde Staten - Monument Valley is misschien wel het meest aansprekende voorbeeld van de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap in het zuidwesten van Amerika. Het silhouet van de eenzame rode rotsen, omgeven door een lege, weidse vlakte, heeft als decor gediend bij tientallen films en vele commercials. Het groots Lees meer
Grand Canyon
Verenigde Staten - Een van de bekendste Nationale Parken is de Grand Canyon in Arizona. Het wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen der natuur.
Miljoenen jaren geleden werd hier een deel van de aardkorst omhooggedrukt; daardoor ontstond het Colorado Plateau waar de Grand Canyon nu een onderdeel van is. De Colorado Lees meer
De eilandengroep van Hawaï
Verenigde Staten - De eilanden zijn van vulkanische oorsprong: ze liggen op een zogenaamde hotspot, waar magma vanuit het binnenste van de aarde als lava naar buiten komt. Omdat de aardkorst ten opzichte van de hot spot beweegt, ontstond er zo een rij van eilanden van west naar oost, waarbij de oudste, dode vulkanen in het w Lees meer
Empire State Building
Verenigde Staten - Wie voor de eerste keer New York bezoekt, kan niet om de Empire State Building heen. Deze wolkenkrabbers op de hoek van de 34th street en 5th avenue steekt hoog boven de big Apple uit. Als ik het gebouw op de begane grond binnen loop, realiseer ik me pas goed dat er ook nog gewoon kantoorpanden in gevestigd zijn. Ik slu Lees meer
Het Vrijheidsbeeld van New York
Verenigde Staten - Het vrijheidsbeeld is een standbeeld dat in de haven van New York staat. Het vrijheidsbeeld staat als een symbool voor het welkom heten. Dat is voor de toeristen, maar ook voor de Amerikanen zelf.
Het standbeeld is 93 meter hoog, en een gewicht van 225 ton. De neus is 1 meter lang, de ogen hebben een omtrek van 76 c Lees meer
Oorspronkelijk woonden er verschillende indianenstammen op het Noordamerikaanse continent. Er komen echter steeds meer aanwijzingen voor tijdelijke vestiging van Noormannen op New Foundland and Nova Scotia rond de 13 e eeuw. Nadien zou het continent wellicht zijn aangedaan door Schotse en Ierse zeelieden. Met het aandoen van Caraïbisch en Midden-Amerikaanse kusten door de in Spaanse dienst opererende zeevaarder Christoffel Columbus in 1492 begon (vooral in de ogen van veel VS inwoners) de eigen geschiedenis van dit land en dit continent. De eerste kolonisten die zich blijvend aan de oostkust van Noord-Amerika vestigden, waren Fransen, Engelsen en Nederlanders. In 1609 voer Engelsman Henry Hudson met zijn schip de Halve Maan de naar hem vernoemde rivier de Hudson op. Aan de monding van deze rivier werd in 1614 de eerste Nederlandse vestiging gesticht; Nieuw-Amsterdam (op het eiland Manhattan) volgde in 1626. De verschillende indianenstammen verkochten hun grond aan de koloniserende machten in ruil voor steun bij oorlogen die ze onderling voerden. In 1664 ging de Nederlandse kolonie verloren aan de Engelsen en werd vernoemd naar de Engelse stad York.
De Engelse koloniën in Noord-Amerika kwamen in 1774 in opstand tegen het moederland en in 1776 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen. Nederland was het eerste land dat de ‘Verenigde Staten van Amerika’ erkende. Op 19 april 1782, zes jaar na de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, werd John Adams Amerikaans afgezant in ons land.
De expansiedrift van de nieuwe staat leidde tot een trek Westwaarts waarbij de indianenstammen die daar leefden niets ontziend werden afgeslacht.
Van 1860 tot 1865 woedde de Burgeroorlog tussen het agrarische confederatieve zuiden, waar uit Afrika geïmporteerde slaven een groot economisch belang vormden, en het geïndustrialiseerde federatieve noorden. Het zuiden werd verslagen, waarna in het gehele land de slavernij werd afgeschaft. Het federale karakter van de Unie werd versterkt. Rond de eeuwwisseling kwam (tot eigen verbazing) de Verenigde Staten als kolonisator uit de Spaans-Amerikaanse oorlog: Puerto Rico en de Filipijnen werden Amerikaans. Verder werd de aanleg van het Panama-kanaal onder VS-supervisie afgerond.
Na decennia van zelfverkozen afzijdigheid van de ontwikkelingen in Europa koos de VS in 1917, in de laatste fase van de Eerste Wereldoorlog, ook militair de zijde van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De Amerikaanse steun was van doorslaggevende invloed. De VS was daarmee een wereldmacht geworden, doch keerde na afloop van de oorlog terug naar een beleid van afzijdigheid. Alhoewel President Wilson één van de grootste voorvechters ervan was, werd Amerika geen lid van de Volkenbond en voerde een politiek van isolationisme. Wel nam de transatlantische handel snel toe.
Eind jaren ‘30/begin jaren ‘40 raakte het internationale machtsevenwicht met de opkomst van Nazi-Duitsland en bondgenoten wederom ernstig verstoord, waardoor de VS uiteindelijk niet afzijdig kon blijven. Op basis van de zogenaamde leen en pachtwet werden grote hoeveelheden militair materieel verscheept naar, voornamelijk, Groot Brittannië. De Japanse aanval op Pearl Harbor en de daarop volgende Duitse oorlogsverklaring brachten de VS tot rechtstreekse deelname aan de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki onderstreepten Amerika’s militaire en politieke macht.
De naoorlogse Amerikaanse politiek was gericht op blijvende nauwe betrekkingen en economisch herstel van West-Europa en Japan, en op inperking van de communistische invloed (‘Truman-doctrine’). In 1949 werd de NAVO opgericht om het hoofd te bieden aan toenemende Sovjet-druk op West-Europa opgericht. Deze veiligheidsstructuur is intact gebleven na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991, waarna de VS overbleef als enige supermacht.
Met het aantreden van de regering van George W. Bush werd een nieuwe conservatieve koers ingeslagen ten opzichte van de Clinton-jaren. Dit werd versterkt door de terreur-aanslagen van 11 september 2001, die voor Amerikanen uitermate traumatisch zijn gebleken. Terrorismebestrijding en aanpak van ‘rogue states’ zoals Irak, Somalië, Soedan en Noord - Korea bepalen sindsdien voor een belangrijk deel de binnen- en buitenlandse agenda.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.