Landenalmanak.nl Letland

Landen informatie Letland

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Letland

Medieval Square Riga
Medieval Square Riga ( © Benno Kuppler )

Letland is een republiek in Noordoost-Europa, een van de Baltische landen aan de Oostzee. Het land wordt verder begrensd door Estland in het noorden, Litouwen en Wit-Rusland in het zuiden en Rusland in het oosten.

Het land is geografisch en ook qua oppervlakte en inwonertal het middelste van de Baltische landen, en het verenigt elementen van beide buurlanden in zich: het deelt zijn Baltische taal, het Lets, met Litouwen, waar het verwante Litouws wordt gesproken, en het deelt zijn overwegend lutherse geloof met Estland. De geschiedenis van Letland vertoont grote overeenkomsten met die van Estland, en veel minder met die van Litouwen. Letland herkreeg na een langdurige sovjetbezetting in 1991 de onafhankelijkheid die het land voor het eerst in 1918 had verworven. Een erfenis van de sovjettijd is het grote aantal Russischtalige inwoners.

Letland is sinds 1 mei 2004 een van de lidstaten van de Europese Unie.

bron: Wikipedia


Klematis
( © Benno Kuppler )

Top   ReageerMeer foto's van Letland op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Letland

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Letland:

  • Het historische centrum van Riga
  • Geodetische boog van Struve in Wit-Rusland, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Moldavië, Rusland, Zweden en Oekraïne.
Top   Reageer
Informatie Letland

Inwoners
2,3 miljoen
(<0,3x t.o.v. NL)
Oppervlakte
64.589 km2
(1.5x t.o.v. NL)
BuurlandenEstland, Litouwen, Rusland, Wit Rusland,
HoofdstadRiga
ValutaLVL Letse lat
Koers1 EUR Euro = 0.7 LVL Letse lat
KlimaatLandklimaat: koude winters, redelijk warme zomers
Beste reisperiodeJuni - September
Temperatuur
TaalLets, beperkt engels
Tijdverschil+ 1 uur t.o.v. Nederland
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenPinnen in steden goed mogelijk;


Top   Reageer
Handig! Valuta omrekenen

Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.

1 EUR Euro = 0.7 LVL Letse lat 1 EUR Euro = 0.77 USD US Dollar
0.1 LVL0.14 EUR20,- EUR14.00 LVL
0.2 LVL0.29 EUR50,- EUR35.00 LVL
0.5 LVL0.71 EUR100,- EUR70.00 LVL
1 LVL1.43 EUR150,- EUR105.00 LVL
10 LVL14.29 EUR20,- USD10.77 LVL
100 LVL142.86 EUR50,- USD26.92 LVL
1000 LVL1428.57 EUR100,- USD53.85 LVL


Top   Reageer
Percentage Landenalmanak.nl

10.4%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Letland geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Letland

1

Dwaal door de gezellige oude straatjes van de hoofdstad Riga en waan je in vroegere tijdenBron : Benno Kuppler
De top 5 voor Letland is nog niet volledig. Geef jouw tips door via info(at)landenalmanak(.)nl


Top   Reageer
Jouw mening over Letland

Gemiddeld :

7.1

- Als vakantieland 7.5
- Als avontuurlijk land 8.5
- Geschikt met kinderen 4.3
- Veilig vakantieland 9
- Goedkoop vakantieland 6.3
Aantal reacties gegevens :4

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Letland

Er is nog geen reiservaring gegeven.Top   Reageer
Reistips Letland

Het Rundalepaleis in Letland

Letland - De grensovergang even verder is een stuk minder spectaculair. Juozaf moet nog wel iets in snelheid minderen, maar omdat de controle ontbreekt, rijden we eenvoudig Letland binnen. Net over de grens, bij Pilsrundale, ligt in het midden van open velden het Rundalepaleis. Dit prachtige barokke paleis is gebouwd als zomerpaleis voor de  Lees meer

Riga, het kloppend hart van het Balticum

Letland - We lopen naar het Domplein. De enorme Dom aan het plein is gewoon te groot om in z’n geheel op de foto te zetten. Van binnen vind ik het kerkschip minder indrukwekkend, maar de naastgelegen kloostertuin is zeer bijzonder. Via het Domplein lopen we verder richting het Raadhuisplein. Dit plein heeft het zwaar te verduren gehad tij  Lees meerTop   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Letland

Klematis
Riga ( © Benno Kuppler )

Eind 1100 werd de Letse regio steeds meer bezocht door handelaren uit West-Europa die de langste rivier van Letland, de Daugava, als handelsroute naar Rusland gebruikten. In de 13e eeuw veroverden Teutoonse ridders het gebied. De Duitse invloed is tot in de 20e eeuw voelbaar gebleven. Letse tradities en taal bleven steeds bewaard onder wisselende buitenlandse overheersing, maar het nationale bewustzijn ontwaakte pas in het midden van de 19e eeuw. Na een Zweedse periode werd het gebied in 1710 door Peter de Grote ingelijfd. Riga was al vroeg een Hanzestad. Het Hanzeverband stimuleerde de scheepvaart vanuit de Lage Landen op Riga en andere Oostzeehavens fors. Deze werd in de 17e eeuw zelfs bekend als “moedernegotie”. In het fin de siècle beleefde Letland een grote economische groei en culturele bloei en werd Riga de derde grootste havenstad van het Russische Rijk met toonaangevende architectuur. Tijdens WO-I bezette Duitsland Letland. Meer dan 400.000 Letten vluchtten naar Rusland. Na de Duitse capitulatie werd op 18 november 1918 de onafhankelijke Republiek Letland uitgeroepen.

Het Molotov-Ribbentrop Pact plaatste Letland in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie. In juni 1940 volgde Sovjet bezetting. In het eerste jaar van de bezetting werden ongeveer 35.000 Letten naar Siberië gedeporteerd of geëxecuteerd. De Letse taal, tradities en cultuur werden onderdrukt. Van 1941 tot 1945 werd de Sovjetoverheersing onderbroken door een Duitse bezetting. Gezien de wreedheden van de Sovjets waren de Letten aanvankelijk geneigd de Nazi’s als bevrijders te zien. Deze herstelden de onafhankelijkheid van Letland echter niet en hun bezetting bleek even grof als de Sovjetoverheersing.

Letland worstelt nog altijd met zijn oorlogsverleden. Doordat tijdens de eerste bezetting door de Sovjet-Unie (1940-’41) de USSR zich in toenemende mate misdroeg (kennis over politieke moorden en deportaties was wijd verspreid onder de Letse bevolking), kon de aanval van Duitsland op de Sovjet-Unie in 1941 in het algemeen op instemming en sympathie rekenen van de Letse bevolking. Tijdens de periode 1941 tot 1943 sloten ongeveer 146.000 Letten zich aan bij de Waffen SS, deels gedwongen, deels vrijwillig. Letland staat sindsdien met name onder druk vanwege zijn rol gedurende de holocaust en wordt ervan beschuldigd onvoldoende te hebben gedaan aan berechting van oorlogsmisdrijven begaan door Letse Waffen SS soldaten. Integendeel, na de onafhankelijkheid van Letland heeft deze groep oorlogsveteranen geleidelijk aan een status gekregen van verzetshelden die tegen de communistische onderdrukking streden. Deze gevoeligheden spelen vooral op tijdens jaarlijkse herdenkingen van veteranen en incidenteel bij (pleidooien tot) oprichting van monumenten.

Na de inval van het Sovjet leger in 1945 werd het proces van ‘sovjetisering’ van Letland hervat. Met het aanbreken van het tijdperk van ‘perestrojka’ en ‘glasnost’ onder Gorbatsjov kwam ook in Letland ruimte voor een onafhankelijkheidsbeweging. Op 4 mei 1990 verklaarde het Letse parlement (Saeima) de Republiek Letland (opnieuw) onafhankelijk. Dit leidde (mede dankzij de mislukte coup in Moskou) tot het herstel van de Letse onafhankelijkheid op 21 augustus 1991. Sindsdien hebben opeenvolgende Letse regeringen gestreefd naar lidmaatschap van NAVO en EU, hetgeen respectievelijk op 1 april 2004 en 1 mei 2004 werd gerealiseerd. bron: minbuza.nlTop   Reageer

Het centrum van Riga
Het centrum van Riga ( © Benno Kuppler )
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.