Tsjechië is omgeven door middelhoge gebergten (tot 1600 m). Het binnenland is sterk heuvelend met uitzondering van de Elbe- en de Hana-vlakte. Het land is bosrijk (naald- en loofbossen).
De belangrijkste rivieren zijn de Vltava (Moldau), Labe (Elbe), Morava (March) en Odra (Oder).
Tsjechië telt ca. 10 miljoen inwoners waarvan 1,2 miljoen leven in de hoofdstad Praag. Het grondgebied van de republiek strekt zich uit over het voormalige koninkrijk Bohemen, het markgraafschap Moravië en een klein stukje van Silezië (in Noord-Moravië).
De Tsjechische taal behoort tot de West-Slavische taalgroep waartoe ook het Pools, het Slovaaks en het Sorbisch (gesproken in de Lausitz in de Duitse deelstaat Saksen) behoren.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Tsjechië:
Historisch centrum van Praag
Historisch centrum van Èeský Krumlov
Historisch centrum van Telè
Pelgrimskerk van St.-Johannes van Nepomuk
Kutná Hora: historisch stadscentrum met Sint-Barbarakerk en Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Sedlec
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
De Tsjechische hoofdstad is de enige grote stad in Europa waar de middeleeuwse structuur grotendeels bewaard is gebleven. Monumenten als het Raadhuis en de Karelsbrug zijn belangrijkste getuigenissen van gotische bouwwerken.
De hoofdstad Praag dreigt te bezwijken onder de grote stromen toeristen die jaarlijks de stad bezoeken. De prijzen rijzen voor Tsjechische begrippen naar extreme hoogte en het centrum van Praag dreigt een historisch Disneyland te worden, veel te duur voor de plaatselijke bevolking.
het is een fantastisch land, de mensen zijn behulpzaam en aardig ik kom er namelijk elke vakantie want mijn ouders hebben daar een huis. Met de inwoners kan ik goed omgaan en ik heb daar ook vrienden. Het ski gebied is geweldig en dicht bij mij in de buurt en 's zomers lekker zwemmen in een meer ook dicht bij en de stad dicht bij ons en praag ongeveer 80 km van ons vandaan.
Mocht er iets gebeuren, bijvoorbeeld pech onderweg, dan helpen de mensen je direct. Het is overigens wel verstandig om winterbanden te gebruiken.
ik ben een meisje van bijna 17 en ik vind het een geweldig land en ben nu Tsjechie aan het onderzoeken van de geschiedenis en de clutuur enzo want het is echt een mooi land en de moeite waard om er heen te gaan. Het eten is in eerste instantie wel wennen omdat ze olie gebruiken. Water kun je niet uit de kraan drinken, maar verder mankeert er niets en er is genoeg te doen daar:D Dat is mijn mening:)
Posted on by Bart
Hoi!
Ik ben al 3 keer op vakantie geweest in Tsjechië geweest.
Alleen altijd in de winter.
Ik ski er dan.
En als het daar sneeuwt, lijkt het net een sprookjesbos.
Verder is het landschap prachtig.
Ik zou iedereen aanraden om daar op wintersport te gaan.
Groetjes Bart
Posted on by jack
Hallo,Ik ga al acht jaar naar tsjechie en het bevalt mijn prima .mooi land ,vriendelijke mensen en niet duur kortom een aantrekkelijk vakantie land.gr.jack
Posted on by D.van Dijk
Prachtig land - 4 x geweest de afgelopen 6 jaar - nog... niet duur - maar dat wordt anders als de euro daadwerkelijk wordt ingevoerd; Voor natuur, wandelen,-fietsen en outdoor sport een van DE europese landen; hier en daar woest en ledig, daarentegen ook veel cultuur; Praag is niet evenaren in Europa - maar wel heel erg duur - dus weet wat je er doet en koopt; uitmuntend land om per auto te ontdekken; cartografie Tsjechie kan als vanouds niet beter; Ook voor wintersport uiutstekend - als je nog geen last hebt van Zwitsers leven gevoel. Kortom :Tsjechie, doen..!
Posted on by Olga Vis
Wij gaan sinds 4 jaar zomer en winter naar Tsjechie. Zomers kamperen met caravan en in de winter op wintersport in een hotel. De mensen zijn er vriendelijk de natuur en cultuur nog zeer goed bewaard. Voor ons is Cesky Ray met zijn zandsteenformaties een topper. Wij zoeken de echte Tsjechische campings, deze zijn gezellig en vrij van te veel Nederlanders. Zelf probeer ik de Tsjechische taal te leren. Dit is echter erg moeilijk, zij hanteren 8 naamvallen waardoor er veel vervoegingen zijn. De Tsjechen waarderen het wel als je ze in hun eigen taal begroet en het probeert. Kortom een fantastisch vakantieland in de zomer en winter.
Posted on by Olga VIs
1. Chesky Ray met zijn zandsteenformaties. Prachtig wandelgebied met duidelijk aangegeven routes
2. Macochakloof. Deze ligt in Moravie en is 131 meter diep. Via prachtige wandeling naar beneden, mooie rondgang door de druipsteengrot en als afsluiting een 20 minuten lange vaartocht over de onderaardse rivier.
3. Terezin. Dit stadje is een doorgangsstation geweest in de tweede wereldoorlog en het kamp is nog in originele staat. Zou door iedere middelbare scholier bezocht moeten worden zodat men weer respect voor elkaar heeft en rassenhaat vermindert.
4. Karlovy Vary. De oude stad met zijn vele geneeskrachtige bronnen en voormalig kuuroord van de rijke Duitse adel.
5. Chesky Krumlov. Een schilderachtig UNESCO monument vlakbij het Lipno meer aan de Moldau. Kleine lieflijke straatjes en een prachtig kasteel met mooie tuin.
Posted on by Harry
We komen sinds 1991 in Tsjechie en minimaal twee maal per jaar. Zomer of winter, het maakt niet uit welk jaargetijde, het is een schittend land om te bezoeken. \'s Winters gaan we altijd naar het noorden de sneeuw in en \'s zomers naar het zuiden in de omgeving van Trebon. Het klimaat is er ook aangenaam, warm in de zomer en koud en een behoorlijk pak sneeuw in de winter. De inwoners van Tsjechie zijn heel vriendelijk en behulpzaam, maar ze kijken eerst even de kat uit de boom voordat ze op je afkomen. Tip: ga niet de rijke toerist uithangen, maar doe normaal en je zult zien dat ze op je af komen om je te helpen en met je te spreken. Voor mij dus geen mooier vakantieland dan Tsjechie.
Tsjechië - Klokslag het hele uur verzamelen zich vele toeristen rond de astronomische klok op het marktplein in Praag. Ieder uur slaat de klok en komen de figuren op de klok tot leven. Hoog in de toren verschijnen mannetjes, die met een hamertje op de bel slaan. Honderden toeristen zijn hier getuigen van. Vanaf de omliggende terrasjes kijken de Lees meer
Het stadje Cesky Krumlov
Tsjechië - Het Unesco stadje Cesky Krumlov lijkt zo uit een sprookjesboek te komen. De vergezichten over het meer en het stadje Cesky Krumlov zelf is een absoluut hoogtepunt, met zijn middeleeuwse centrum van kriskras door elkaar gebouwde huizen, stadspaleizen, kloostercomplex en een kasteel op de top. In het heuvellandschap van de uitlopers van Lees meer
Tsjecho-Slowakije ontstond in 1918 na het ineenstorten van het Oostenrijk-Hongaarse Rijk. De nieuwe federatieve staat was het resultaat van het zogenaamde Pittsburgh Akkoord, dat was gesloten tussen Tsjechische en Slowaakse ballingen in de Verenigde Staten. Het bezat 70 procent van de industriële capaciteit van het voormalige rijk en tijdens het interbellum wist het als enige land in Oost-Europa de parlementaire democratie te handhaven. Binnen de Tsjecho-Slowaakse samenleving bestonden desalniettemin van meet af aan spanningen. Deze werden enerzijds veroorzaakt door de moeizame incorporatie van een grote Duitse minderheid en kleinere Poolse en Hongaarse minderheden. Anderzijds ontstond er frictie tussen de Tsjechen en de Slowaken door de grotere economische ontwikkeling van Tsjechië. De depressie in de jaren dertig trof met name Slowakije waardoor de spanningen toenamen en de separatistische sentimenten werden versterkt.
In 1938 bezette Nazi-Duitsland het voornamelijk door etnische Duitsers bevolkte Sudetenland. Hiervoor had het expliciete goedkeuring van de Westerse democratieën gekregen met het verdrag van München. Een jaar later volgde de rest van Tsjechië. Slowakije werd een “zelfstandig” Duits protectoraat. In 1945 werden Tsjechië en Slowakije bevrijd door de Sovjetunie vanhet oosten en door de Amerikanen vanuit het westen. Het overgrote deel van de Duitse minderheid werd nog hetzelfde jaar aan de hand van de “Benes-decreten” verdreven. Het “verraad van München” door het Westen en de grote offers van de communistische Sovjetunie in de strijd tegen de nazi’s leverden de Communistische Partij van Tsjecho-Slowakije (CPCS) massale steun op onder de bevolking. Dit vertaalde zich in een overwinning tijdens de eerste naoorlogse verkiezingen in 1946. De leider van de CPCS, Klemens Gottwald, werd benoemd als premier. Aan de democratie werd echter al snel een einde gemaakt. In 1948 werd alle oppositie tegen de CPCS uitgeschakeld en werd Tsjecho-Slowakije een satellietstaat van de Sovjetunie.
Begin jaren '60 werd het land getroffen door een economische crisis. Dit leidde tot een roep om vergaande hervormingen. De partijleiding aanvaardde dit aanvankelijk niet, maar in januari 1968 werd een hervormingsgezinde partijleiding gevormd onder Alexander Dubèek. Dubèek introduceerde de doctrine van het “socialisme met een menselijk gezicht”. Aan de censuur kwam grotendeels een einde en de burgerlijke vrijheden werden hersteld. Aan deze “Praagse Lente” werd in augustus 1968 een einde gemaakt door een inval van de Sovjetunie en haar bondgenoten. Dubèek werd opgevolgd door Gustav Husak, die de hervormingen terugdraaide en de almacht van het communistische regime herstelde. Er bleef slechts een kleine maar invloedrijke beweging van dissidenten over, met Vaclav Havel als belangrijkste vertegenwoordiger.
De positie van het communistische bewind kwam, na de ineenstorting van het communistische regime in de DDR in 1989, onder grote druk te staan. Na massale demonstraties en een algemene staking besloot de partijleiding onderhandelingen te openen met de dissidenten onder leiding van Havel. Dit resulteerde in de benoeming van een "Government of National Understanding", waarin niet-communisten de meerderheid vormden. Dubèek werd gerehabiliteerd en benoemd tot Voorzitter van de Federale Vergadering. Vaclav Havel verving President Husak. Gezien het vredige verloop van deze politieke omwenteling wordt er wel gesproken over de Fluwelen Revolutie.
In de jaren na de omwenteling belemmerde de verdeeldheid in de Federale Vergadering en de voortdurende spanningen tussen Tsjechen en Slowaken een effectief bestuur. De republiek werd daarom na een stemming in het parlement op 25 november 1992 gescheiden. Op 1 januari 1993 waren de zelfstandige republieken Tsjechië en Slowakije een feit.
De Tsjechische Republiek zette een duidelijke pro-Westerse koers in en begon aansluiting te zoeken bij westerse organisaties en instellingen. In 1999 trad het samen met Polen en Hongarije toe tot de NAVO. Op 1 mei 2004 trad Tsjechië met nog 9 andere landen toe tot de Europese Unie (EU).
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.