Ierland is het op twee na grootste eiland van Europa, en ligt ten westen van Groot-Brittannië.
Het eiland bestrijkt een oppervlakte van 84.421 km². Het werd door de Romeinen Hibernia genoemd. Het meet 485 km van noord naar zuid en 275 km van oost naar west. De lage landen in het midden worden omringd door bergachtige gebieden. De rivier de Shannon loopt van noordoost naar zuidwest en is de langste rivier van het eiland. Het grootste meer is Lough Neagh.
Staatskundig gezien is het eiland onderverdeeld in:
- De Ierse Republiek met hoofdstad Dublin
- Noord-Ierland met hoofdstad Belfast, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk
De Ierse Republiek vormt het grootste deel van het eiland, terwijl Noord-Ierland de noordoosthoek in beslag neemt.
Er wordt vaak gezegd dat het eiland deel uitmaakt van de Britse Eilanden. Veel mensen, voornamelijk uit de Republiek, nemen aanstoot aan deze naam, die suggereert dat het eiland bij Groot-Brittannië hoort. Daarom wordt ook de neutrale term Islands of the North Atlantic (IONA) gebruikt, en Groot-Brittannië en Ierland voor het geheel.
De onderverdeling van het eiland in het noorden en de republiek is een relatief recente ontwikkeling, die pas in de jaren '20 tot stand is gekomen. Het eiland zelf is al 9000 jaar bewoond. De Ierse taal, het Iers-Gaelisch, kwam met de Kelten in de laatste eeuwen voor Christus. Er is bijna niets bekend van de talen die hiervoor werden gesproken. In de 5e eeuw werd het land bekeerd tot het christendom met volgens de traditie Sint Patricius als de centrale figuur. Het werd vervolgens een centrum van christelijke leer. Hieraan kwam grotendeels een einde toen de Vikingen in de 10e eeuw het land binnenvielen, en de Noormannen in de 12e eeuw.
Op een aantal gebieden opereert het eiland als eenheid. Het Ierse rugbyteam bijvoorbeeld heeft spelers uit zowel het noorden als het zuiden, en de Irish Rugby Football Union organiseert de sport aan beide zijden van de grens. Gaelic football is de populairste sport op het eiland, en wordt gespeeld op basis van een All Ireland-indeling. Ook in hurling, een andere traditioneel Ierse sport, doen teams mee uit alle 32 counties van het eiland. Beide sporten worden georganiseerd door de Gaelic Athletic Association (GAA), die zijn hoofdkwartier in het Croke Park-stadion in Dublin heeft. Ook boksen wordt eilandbreed gereguleerd door de IABA. Voetbal daarentegen is binnen iedere staat apart georganiseerd, met in Noord-Ierland de Irish Football Association en in het zuiden de Football Association of Ireland. De grote religies, de katholieke kerk, de Church of Ireland en de presbyteriaanse kerk in Ierland zijn alle eilandbreed georganiseerd.
Ierland is lid van de Europese Unie sinds 1 januari 1973. Zowel de Republiek als Noord-Ierland, als deel van het Verenigd Koninkrijk, sloot zich op dat moment aan. De Ierse Republiek is daarnaast ook lid van de Europese Economische en Monetaire Unie, en heeft als zodanig sinds 1 januari 2002 de euro als wettig betaalmiddel. In Noord-Ierland wordt het Britse pond (GBP) gebruikt.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
Maak vanuit Dublin een uitstapjes naar de Wicklow Mountains. Dit prachtige bergachtige natuurgebied ten zuid-westen van Dublin doet de drukte van de hoofdstad snel vergeten. De smalle slingerende wegen door de Wicklow Mountains zijn een belevenis op zich. Het is alleen niet aan te raden om de Mountains te bezoeken met een touringcar. Door de smalle wegen is het niet eenvoudig tegenliggers te passeren. Soms vergt het voor een personenauto al de nodige stuurmanskunst om elkaar te passeren.
In de bagage voor Ierland hoort zeker een goed regenpak of een paraplu. Mede door de ligging van Ierland langs de warme zeestroom regent het regelmatig en kent Ierland vaak mist (fog). Voor de natuur levert dit prachtige groene beelden op, maar om dit te bezoeken moet soms de regen getrotseerd worden. Toch hoeft de regen het bezoek aan het eiland niet in de war te schoppen. Door de regen en de mist krijgt Ierland juist het misterieuze beeld.
Uitstekend land voor avonturiers, gedreven wandelaars, fietsers, die houden van natuur en 's avonds een babbel en drink met de locals. Ierland heeft een uniek publeven, en dan hadden we het nog niet over hun muziek. Fans die houden van de zon en het zuiden, komen er niet aan hun trekken.
Ierland - Vandaag gaan we op weg naar Dublin. Rond drie uur rijden we Dublin binnen. Met de bus maken we een citytour door het centrum van Dublin. Karen, de reisleidster, geeft onderweg uitleg over de stad. We brengen een bezoek aan de Saint Patrick’s Cathedral. In het centrum worden we afgezet. We hebben enkele uren de tijd om de hoofdstad Lees meer
Ierland werd vanaf het einde van de twaalfde eeuw tot de jaren twintig van de afgelopen eeuw door Groot-Brittannië overheerst. Tegelijkertijd kent de Ierse samenleving een lange eigen democratische traditie.
Hierdoor wonnen 26 Graafschappen een zekere mate van zelfbestuur binnen het GemeÂnebest; de zes noordelijke Graafschappen kregen weliswaar het recht op hun eigen parlement in Belfast, maar bleven integraal deel uitmaken van het VK. Er ontstond een burÂgerÂoorlog tussen aanhangers van de IFS en voorstanÂders van een geheel onafhankelijk Ierland, die in 1923 eindigde. [commentaar van CdP Dublin: te kort door de bocht]
De zes noorÂdelijÂke staten van Ierland kozen toen voor aansluiting bij het VK; zij vormen het tegenwoordige Noord-Ierland, de IFS bleef bestaan. In 1926 richtte Eamon de Valera (nog steeds fel voorstander van een geheel onafhankelijk Ierland) aldaar de Fianna Fail Party op, die in 1932 deelnam aan een regeringscoalitie welke trachtte alsnog een einde te maken aan de Ierse ondergeschikte positie in het Gemenebest. Het VK reageerde vergeefs met econoÂmische sancties: in 1938 werd Ierland per grondÂwetswijziging een 'soeveÂreine, onafÂhankelijke en democraÂtische Staat'.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde Ierland een neutraal beleid, zeer tegen de zin in van het Verenigd Koninkrijk. In 1949 verliet Ierland formeel het Britse GemeÂnebest en werd de Republiek uitgeÂroepen.
Vanaf 1959 maakte het isolationistische en protectionistische beleid langzaam plaats voor een proces van economische modernisering, gericht op het oplossen van de groeiende sociale en economische problemen, die tot armoede en emigratie hadden geleid. In 1973 trad Ierland toe tot de EEG en in 1979 tot het Europees Monetair Systeem (EMS); het behoort tot de eerste groep landen van de Economische en Monetaire Unie (EMU).
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.