Finland (Fins: Suomi, Zweeds: Finland, Samisch: Suopma), officieel de Republiek Finland, is een land in Noord-Europa met 5,25 miljoen inwoners dat tussen Rusland in het oosten, Noorwegen in het noorden en Zweden in het noordwesten ligt. Ten zuiden wordt het van Estland gescheiden door de Finse Golf. Ten westen ligt de Botnische Golf en ten zuidwesten de Oostzee aan de overkant waarvan – wederom – buurland Zweden ligt.
De hoofdstad is Helsinki. Finland wordt wel 'het land van de duizend meren' genoemd. In werkelijkheid zijn het er zelfs rond de 180.000. Vooral in het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren en meertjes (dit als gevolg van de ijstijd).
Finland kan worden onderverdeeld in drie belangrijke geografische streken:
In het zuiden en het westen ligt een laagliggende kuststrook (30 - 130 km breed), waar de meeste van de belangrijkste steden van het land en veel van zijn akkerland ligt.
De kuststrook gaat langzaam over in een enorm bebost binnenlands plateau, de Finse Meervlakte (gemiddelde hoogte: 90 - 180 m). In dit gebied liggen ongeveer 60.000 meren, waarvan velen door korte rivieren, beken en kanalen worden verbonden en vormen zo commerciële waterwegen.
De derde streek van het land ligt in het noorden van de noordpoolcirkel en maakt deel uit van Lapland (Fins, Lappi). Het gebied is dun bebost of onvruchtbaar en heeft een gemiddelde hoogte van ongeveer 340 meter. Het is iets hoger in het noordwesten wat onderdeel is van het Scandinavisch Hoogland en waar onder andere de berg Halti ligt, met een hoogte van 1328 meter het hoogste punt van Finland.
Alles bij elkaar bestaat Finland uit ongeveer driekwart bos en ongeveer 10% water en akkerland.
De grootste meren zijn het Saimaameer, het Inarimeer, en het Päijännemeer. Kemijoki en Oulujoki zijn de langste rivieren van het gebied en, samen met Torniojoki, Finlands belangrijkste waterwegen.
Het land is een democratische republiek met een gekozen president.
Finland heeft meer dan 1,7 miljoen sauna's op ruim 5 miljoen inwoners
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Finland:
Oud Rauma
Fort Suomenlinna
Oude kerk van Petäjävesi
Hout- en kartonmolen van Verla
Grafveld van Sammallahdenmäki uit de bronstijd
Hoge Kust en Kvarkenarchipel (gedeeltelijk in Zweden; uitgebreid in 2006)
Geodetische boog van Struve (in Wit-Rusland, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Moldavië, Rusland, Zweden en Oekraïne).
Van alle noordelijke bestemmingen staat Finland toch wel bekend als hèt land van de spectaculaire excursies, zoals een sneeuwscootersafari over heuvels en bevroren meren, een sledetocht met huskyhonden of rendieren of een inspannende sneeuwschoenwandeling. En na een actieve dag in de buitenlucht mag een bezoek aan de Finse sauna natuurlijk niet ontbreken. Echte waaghalzen nemen daarna nog een duik in een gat in het ijskoude bevroren meer!
Fins Lapland is een prachtige bestemming om te genieten van de sneeuw en de natuur in de winter. Helaas betekent een winters verblijf boven de poolcirkel ook dat het een groot deel van de dag donker is. Op het hoogtepunt van de winter wordt het eigenlijk niet meer helemaal licht en blijft het ook overdag schemeren. Daarentegen is het in de zomermaanden praktisch de gehele dag licht. Rond maart en september is de daglengte vergelijkbaar met Nederland
Finland - De Domkerk van Helsinki is een evangelisch-lutherse kerk aan het Senaatsplein in Helsinki. De bisschop van Helsinki heeft er zijn zetel.
Het bouwwerk werd ontworpen door Carl Ludwig Engel in neoclassicistische stijl. Engel ontwierp het gehele plein. De bouw duurde van 1830 tot 1852.
De kerk werd gebouwd als eerbetoon aan tsaar Nic Lees meer
Houten stadscentrum van Porvoo
Finland - Porvoo is een van de oudste stadjes van Finland. Het plaatjes ligt zo’n vijftig kilometer ten noord-oosten van de Finse hoofdstad Helsinki. Als wij met de boot vanuit Helsinki in de haven arriveren, valt direct de grote stroom toeristen op. Het oude stadscentrum van Porvoo is bewaard gebleven. Het centrum straalt nog steeds de Mid Lees meer
Lapland het noorden van Finland
Finland - Contrasten zijn een belangrijke factor in de aantrekkingskracht van Lapland. De drukte van de steden en skigebieden ligt slechts enkele minuten van de rust en stilte van de natuur.
Sneeuw is gegarandeerd in Fins Lapland. De sneeuw blijft voor maximaal zes maanden per jaar liggen. Op heldere winternachten danst het Noorderlicht d Lees meer
Finland maakte vanaf 1323 deel uit van het Zweedse Rijk tot het door Rusland werd bezet in 1809, gevolgd door inlijving in het Russische Rijk. Een Finse emancipatiebeweging bewerkstelligde, na lange strijd, in 1906 een eigen parlement en algemeen kiesrecht. Finland was daarmee het eerste land in Europa waar vrouwen algemeen en enkelvoudig kiesrecht kregen. Het was bovendien het eerste land ter wereld waar vrouwen verkiesbaar konden worden gesteld.
Na de Russische Revolutie riep het parlement de onafhankelijkheid uit. Deze onafhankelijkheid werd formeel door de Sovjet-Unie erkend in 1920 met het sluiten van een vredesverdrag tussen beide landen. De buurman in het oosten bleef ook na de onafhankelijkheid een belangrijk stempel drukken op de Finse geschiedenis. In 1939 viel de Sovjet-Unie Finland binnen, wat voor de Finnen aanleiding was om in de Tweede Wereldoorlog partij te kiezen voor Nazi-Duitsland. Finland sloeg de aanval van 1939 met succes af. De Fins-Russische strijd laaide tussen 1941 en 1944 weer op. Uiteindelijk werd deze beslecht met een wapenstilstand tussen beide landen in 1944, een wapenstilstand die Finland meer dan 10% van haar vooroorlogse grondgebied kostte, waaronder Karelië.
Na de oorlog was het belangrijkste streven op buitenlands politiek terrein het te vriend houden van de grote buur de Sovjet-Unie. Tijdens de Koude Oorlog was Finland neutraal. Finland ontwikkelde zich tot een centrum voor ontspanning tussen Oost en West. In 1975 werd te Helsinki de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) gehouden. Na de Koude Oorlog heeft Finland zich in toenemende mate op het Westen gericht. Op 1 januari 1995 trad het land tegelijkertijd met Zweden en Oostenrijk toe tot de EU.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.