Nederland ligt in West Europa en is ingeklemd door de Noordzee, Belgie en Duitsland. De Waddeneilanden voor de kust van Friesland, Groningen en Noord-Holland maken ook deel uit van Nederland. Het koninkrijk der Nederlanden bevat verder de Nederlandse Antillen. Nederland is verdeeld in twaalf provincies. Amsterdam is de hoofdstad van het land. De regering zetelt in Den Haag. Rotterdam is een belangrijke stad en een van werelds grootste havens.
<BR><BR>
Nederland kent enkele heuvels in het zuid-oosten, maar het grootste gedeelte van het land is vlak. De helft van Nederland ligt onder het zee niveau. Dijken zijn gebouwd langs de kust en land is drooggelegd. In het noorden is de voormalige Zuiderzee gescheiden van de Noordzee door een 32 kilometer lange afsluitdijk. Hierdoor is een meer gecreerd, IJsselmeer genaamd. De belangrijkste rivieren in Nederland zijn de Rijn, de Waal, de Lek en de Maas.
<BR><BR>
Nederland heeft koele zomers en milde winters
<BR><BR>
Als een laag liggend land heeft Nederland een lange strijd tegen het water achter de rug. Grote afsluitbare waterwerken spelen een grote rol in de bescherming tegen overstromingen van het achterland zoals bijvoorbeeld de Oosterscheldedam in Zeeland.
<BR><BR>
Slechts acht procent van het land is bebost. Planten en wilde dieren zijn beschermd in enkele Nationale Park, zoals het Park de Hoge Veluwe.
<BR><BR>
Restauratie van oude gebouwen in Nederland is belangrijk. Meer dan 10.000 gebouwen staan op de monumentenlijst. In Noord-Holland kunnen de traditionele houten houden bezichtigd worden in de visserdorpen zoals Volendam of Marken
<BR><BR>
In de 17de eeuw was Amsterdam een belangrijke handelsstad. In deze gouden eeuw werden veel huizen gebouwd in Amsterdam langs de grachten om de stad. De huizen waren smal en hoog omdat er belasting werd geheven op de breedte van elk gebouw. Trap- en klokgevels waren populair. Specerijen en goederen waren opgeslagen in de pakhuizen langs de grachten. Met takels werden de goederen opgehsen en door de ramen binnen opgeslagen. Momenteel zijn veel van deze pakhuizen omgebouwd tot luxe appartementen in het centrum van Amsterdam.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Nederland:
Het voormalige eiland Schokland en omgeving
Waterlinie Amsterdam of Stelling van Amsterdam
Molens bij Kinderdijk/Elshout
Historisch centrum van Willemstad op Curaçao / Nederlandse Antillen
Nederland is een relatief klein land met een goede infrastructuur. Tussen alle steden in Nederland is een regelmatige treinverbinding. De treinrit van Amsterdam naar Utrecht bijvoorbeeld duurt slechts 30 minuten en er vertrekken zo"n 12 treinen per uur. De trein is een prima vervoermiddel om Nederland te ontdekken, zonder dat je elke dag naar een andere overnachtingsplaats moet verhuizen. Tevens mijd je de drukke autowegen van Nederland met de vele files.
Nederland - De Amsterdamse grachten zijn beeldbepalend voor de Nederlandse hoofdstad. In ringen om het centrum geven ze de stad Amsterdam een frisse open indruk. De stad Amsterdam onderscheidt zich hiermee van veel andere Europese steden. Oorspronkelijk dateren de grachten van de Middeleeuwen. De gracht gold als bescherming van de stad. Later bi Lees meer
Oude tijden aan de Zaanse Schans
Nederland - De Zaanse Schans is één van de toeristische toplocaties van Nederland. Het is een unieke woon- en werkbuurt met musea, molens, winkels, oude ambachten, restaurants, een informatiecentrum en een rondvaartdienst. Deze buurt geeft een uitstekend beeld van de Zaanstreek in de zeventiende en achttiende eeuw. Tussen de traditi Lees meer
De Nachtwacht van Rembrandt
Nederland - Het bekendste schilderij in het Rijksmueseum in Amsterdam in de Nachtwacht. Officieren en andere schutters van wijk II in Amsterdam onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, bekend als de ‘Nachtwacht’, Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1642. Rembrandts beroemdste en grootste doek werd gemaa Lees meer
Nationaal Park de Hoge Veluwe
Nederland - Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een Park met een bijzondere geschiedenis. Het is aan het begin van de twintigste eeuw gesticht door het echtpaar Kröller-Müller. Dit echtpaar had een visie: het samenbrengen van cultuur en natuur in het begin van het algemeen. Ook nu nog werken het Park en het wereldbefaamde Kröller-Müller Mus Lees meer
De molens van Kinderdijk
Nederland - De negentien molens van Kinderdijk symboliseren de wijze waarop Nederland met het water omgaat. Zij hielden lange tijd het land droog dat werd geteisterd door verzakking en overstromingen: de Alblasserwaard, ooit een ruig en vochtig veengebied, maar uiteindelijk door de mens gekoloniseerd en ontgonnen.
Weiden met grazend vee, k Lees meer
Voormalig eiland Urk
Nederland - Urk bestaat al meer dan 1000 jaar en is tot 1939 een eiland geweest. In dat jaar werd de dijk van Lemmer naar Urk voltooid. In 1942 viel de Noordoostpolder droog en was Urk definitief eiland af.
Sinds die tijd vormt Urk een unieke gemeente met een geheel eigen cultuur en geschiedenis naast de nieuwe, door planologen ontworpen, gem Lees meer
De Keukenhof
Nederland - Op Keukenhof, dé plek waar de lente tot bloei komt, bruist het van de activiteiten. Laat uw gezelschap genieten van de schitterende tulpen, hyacinten en narcissen: een ultieme beleving van de Bollenstreek. En natuurlijk zijn er weer de bekende bloemenshows in de paviljoens. Nergens vindt u zoveel kleur en geur als Lees meer
Afsluitdijk Zuiderzee
Nederland - De Afsluitdijk is een belangrijke waterkering en verkeersweg in Nederland. De 32 kilometer lange waterkering sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee. Hieraan ontleent de dijk zijn naam. De verkeersweg, onderdeel van Rijksweg 7, verbindt Noord-Holland met Friesland. Per dag reden er in 2009 ongeveer 9500 voertuigen per richting over Lees meer
Het Koninkrijk der Nederlanden verkreeg zijn huidige status als constitutionele monarchie in 1815 onder koning Willem I. Het grondgebied van Nederland, België en Luxemburg werd officieel aan het Koninkrijk toegewezen, hoewel Luxemburg als deel van de toenmalige Duitse Bond met Nederland verenigd was door middel van een personele unie.
<BR><BR>
In 1830 scheidde België zich van Nederland af en werd een zelfstandig koninkrijk. Limburg en Brabant werden bij deze splitsing opgedeeld. Luxemburg werd een zelfstandig groothertogdom in 1890, toen met de dood van koning Willem III de Ottoonse tak van de Nassaus uitstierf in de mannelijke linie. De Nederlandse kroon ging over op de vrouwelijke erfgenaam, koningin Wilhelmina, maar Luxemburg ging over op de Walramse tak van het huis Nassau, omdat daar de Salische opvolgingswet (alleen mannen op de troon) gold.
<BR><BR>
Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog leed het onder vijf jaar Duitse bezetting. Tijdens de aanval van Duitsland op Nederland werd Rotterdam gebombardeerd, waarbij het centrum bijna geheel verwoest werd. Ruim 100.000 Nederlandse joden werden door de Duitsers en hun handlangers vermoord.
<BR><BR>
Na de oorlog begon, met behulp van de Marshallhulp uit de Verenigde Staten van Amerika, de wederopbouw, die tot grote welvaart leidde en waardoor Nederland een modern, geïndustrialiseerd land werd. Tegelijkertijd deed Nederland geleidelijk afstand van zijn positie als koloniale macht.
<BR><BR>
In 1951 was Nederland medeoprichter van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, welke uiteindelijk uitgroeide tot de Europese Unie. In 2002 verving Nederland de eigen munt, de gulden, samen met de meeste andere EU-landen door de Europese munt, de euro.
<BR><BR>
In 1953 werd Nederland getroffen door een watersnoodramp. Als reactie hierop werden de Deltawerken (voltooid in 1986) en de Maeslantkering (voltooid in 1994) gebouwd.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.