Landenalmanak.nl Malta
Malta, een dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee, bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto en Filfla. Het werd op 21 september 1964 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
Het eilandenrijk in de Middenlandse Zee, perfect voor een ideale vakantie. Gekoesterd door de zon van Noord Afrika hebben Malta en het nabijgelegen eiland Gozo en het torseilandje Comino voor elk wat wils. Cultuurliefhebbers raken in de ban van de megalithische tempels en de schitterende bouwwerken van de johannieter ridders, wie van een actieve vakantie houdt kan er allerlei watersporten beoefenen, en gestresste scholieren kunnen hier op adem komen : in één van de vele taalinstituten wordt het leren van Engels tot een vakantiegenoegen. Maar je kunt natuurlijk ook 'zo maar' naar Malta gaan om er te genieten van het kristalheldere water, de schilderachtige cafeetjes, de kliffen of de akkers en weiden, die in de lente in een zee van bloemen veranderen.
Malta is vrij kaal en rotsachtig met relatief weinig natuurlijke begroeiing. Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het eiland schuin af, het is als het ware gekanteld. Alleen aan de westkust zijn er enkele (kleine) stranden.
Malta telt ongeveer 400.000 Maltezen maar is hiermee toch een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het land is ook erg toeristisch. Ruim 1 miljoen toeristen bezoeken het eiland ieder jaar, waardoor het er soms erg druk is.
De twee officiële talen zijn Maltees en Engels. Het Maltees is afgeleid van een Arabisch dialect onder invloed van de Saracenen, maar heeft ook een sterke invloed ondergaan van onder andere het Italiaans. Het is de enige Semitische taal die met het Latijnse alfabet wordt geschreven.
Malta is een parlementair democratische republiek. Aan het hoofd staat een voor vijf jaar door het parlement gekozen president (2004; Eddie Fenech Adami) De premier is regeringsleider (sinds 2004 Lawrence Gonzi, Partit Nazjonalista). Het politieke leven wordt beheerst door de Arbeiderspartij en de Nationalistische partij.
Malta exporteert industriële producten en heeft daarnaast scheepsbouw en toerisme als voornaamste bestaansmiddelen. De landbouw speelt bij de export een ondergeschikte rol, ondanks de bekende Maltezer aardappel. Nog minder belangrijk is de visserij: het land telt niet meer dan duizend vissers. De aquacultuur neemt wel in belang toe.
De lokale munteenheid is de Maltese Lira (MTL), ook wel Maltees Pond genoemd.
Malta is op 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie.
Bron Wikipedia.nl (deels)
Top Reageer