Marokko is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de (betwiste) Westelijke Sahara. De staat Marokko is ontstaan bij de onafhankelijkheid van Frankrijk op 2 maart 1956.
De naam komt uit het Tamazight samengestelde woorden "Marakesh" (een stad in Marokko) en dat is weer een verbastering van murakuk: murt dat "land" betekent en akuk dat "god" betekent (beiden in het Tamazight). In het Arabisch wordt Marokko Maghreb genoemd, dat de plaats waar de zon ondergaat betekent (en hiervan afgeleid het westen). De Arabieren dachten vroeger dat de zon in het Arabische schiereiland opkomt en op de plaats van Marokko ondergaat. De naam Maghreb kan verwarrend zijn want heel Noord-Afrika werd (en wordt nog wel) "al maghreb" genoemd. Marokko werd voor het eerst gebruikt door de Spanjaarden nadat de Almoravieden de Spanjaarden verslagen hadden en Marakesh was toen hun hoofdstad.
Marokko annexeerde Westelijke Sahara in de periode 1976-1979, maar dit stuitte op (internationaal) verzet.
Bron: Wikipedia.nl
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
Liefhebbers van bergwandelen kunnen hun hart ophalen in Marokko. Zowel in het Rif gebergte in het noorden, het Atlas gebergte in het midden en het Anti-Atlas gebergte in het zuiden zijn veel mogelijkheden om - onder begeleiding van een lokale gids - prachtige wandelingen te maken tussen steile bergrotsen en afdalingen te maken in bergkloven. De paden zijn niet altijd even goed begaanbaar, dus goede schoenen zijn noodzakelijk
De handelswijze van marktkooplui op de souq wordt door veel toeristen als opdringerig ervaren. Veelvuldig blijkt een vriendelijk gesprek het begin van een verkooppraat. Zorg er voor dat je altijd vooraf duidelijk aangeeft wat je wilt en laat je niets opdringen. Blijft altijd vriendelijk er is geen reden om boos te worden. Spreek bij een rondrit vooraf af dat je niet in een winkel wilt eindigen. Je betaalt dan misschien wel iets meer (vooraf afspreken!).
Verschillende reizen van enkele maanden doorheen het ganse gebied gemaakt !!!! Prachtig land, en even vriendelijke mensen als men ze niet als hautaine europeaan te gemoet treden zal.Wij hebben meer angst om bestolen te worden in Spanje ...... dus stop die vooringenomenheid.
Posted on by Kim
Veel mensen zullen niet snel denken aan vakantie in Marokko. Het is echt een aanrader.
Ben er zelf 3x geweest, mijn voorkeur gaat wel uit naar het zuiden. Lieve vriendelijke mensen, heerlijk eten en prachtige omgeving..gewoon doen!
Voelt ook heel veilig!
Marokko - Taroudant is een Marokkaanse stad gelegen in het Sous vallei in het zuidelijke deel van het land. Het ligt ten oosten van Agadir op de weg naar Ouarzazate en de Sahara woestijn en ten zuiden van Marrakech. Het heet de "Grootmoeder van Marrakech", omdat het lijkt op een kleinere variant van Marrakech met de omliggende wallen. In de zesti Lees meer
De oude Spaanse enclave Sidi Ifni
Marokko - In Sidi Ifni ligt het hotel boven op een rotspunt met een mooi uitzicht over het stadje en de Atlantische oceaan. Sidi Ifni is lange tijd een enclave geweest van de Spanjaarden. De Spaanse invloeden zijn ook volop aanwezig in het centrum. Via het centrum wandelen we over het strand en lopen langs de wat toeristische winkeltjes voor souve Lees meer
De agadir van Amtoudi
Marokko - Amtoudi is een bezienswaardigheid buiten de gebaande paden voor normale toerisme in Marokko en toch één van de meest aantrekkelijke haltes op een bezoek. De reden is heel eenvoudig: Amtoudi heeft één van de oudste en best bewaarde graanschuren of agadirs zoals ze genoemd worden in Noord-Afrika.
Agadirs worden niet meer gebruikt. Ze Lees meer
Onder invloed van de Arabieren breidde de Islam zich in de achtste eeuw uit onder de overwegend Berberse bevolking van Marokko. Sinds 1668 heerst de Alaoui-dynastie over Marokko, tot 1912 met volledig gezag en daarna ondergeschikt aan een Frans en een Spaans protectoraat. In 1956 kwam er een einde aan deze protectoraten en herkreeg de Sultan de macht. Spanje heeft sinds de 16de eeuw twee enclaves aan de Marokkaanse kust in bezit, Ceuta en Melilla, alsmede een drietal kleine eilanden. De Marokkanen beschouwen deze Marokkaans grondgebied.
Het land kent een verscheidenheid aan bevolkingsgroepen. Naast Arabieren zijn er diverse Berbervolken. Verreweg de meeste Marokkanen in Nederland zijn afkomstig uit de Rif, een bergland dicht achter de kust van de Middellandse Zee. De Rif heeft een bewogen geschiedenis. In 1921 verzetten de bewoners zich tegen de Spaanse overheersing. De rebellie werd in 1926 door Spanje en Frankrijk hardhandig onderdrukt. In 1959 kwam de noordelijke Rif in opstand tegen het centrale gezag.
Sultan Mohammed Ben Youssef kroonde zichzelf koning Mohammed V in 1956, het jaar van de onafhankelijkheid. In 1961 volgde Hassan II hem op. Koning Hassan II nam ook de titel ‘Leider der Gelovigen’ aan. Hij werd in juli 1999 opgevolgd zijn zoon Mohammed VI.
In 1975 kwam Spanje met Marokko en Mauritanië de overdracht van de Spaanse kolonie Westelijke Sahara overeen. De onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara, het Polisario Front, verzette zich met Algerijnse steun tegen de Marokkaans/Mauritaanse overname en een gewapend conflict brak uit. Eveneens in 1975 oordeelde het Internationale Hof van Justitie de overdracht strijdig met het volkerenrecht; de inwoners van de voormalige kolonie hadden geen gelegenheid gekregen het zelfbeschikkingsrecht uit te oefenen. Toen eind jaren ‘70 Mauritanië zich uit het zuidelijke gedeelte van de Westelijke Sahara terugtrok, bezette Marokko dit deel eveneens. Pas in 1991 werd een staakt-het-vuren tussen Marokko en Polisario overeengekomen (zie verder 3.8 Buitenlands beleid).
Midden 2002 zetten zowel Marokko als Spanje militairen in op het zogenaamde Peterselie eiland voor de Marokkaanse kust, dat door beide landen wordt opgeëist (zie verder 3.7 Buitenlands beleid).
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.