Zimbabwe (voorheen Rodesia) ligt in zuidelijk Afrika. Het is volledig door de buurlanden ingesloten. Ten oosten ligt Mozambique, ten noorden en westen ligt Zambia, Botswana ligt ten zuidwesten en in het zuiden grenst Zimbabwe aan Zuid-Afrika.
Het grootste deel van Zimbabwe ligt op een plateau van zo'n 800 tot 1200 meter hoog. Er zijn enkele berggebieden in het noorden en oosten van Zimbabwe. De hoogste berg is Mount Inyangani (2600 meter). De meeste bergen en heuvels bestaan uit oude vulkanische gesteenten. De hoogvlakte van Zimbabwe wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met daarboven uitstekend rotspartijen, zogenaamde kopjes.
De grootste rivier is de Zambezi en vormt de grens met Zambia. Ze stroomt in noordelijke en oostelijke richting naar de Indische Oceaan. De Victoria Watervallen op de grens met Zambia behoren tot de grootste en meest spectaculaire in de wereld. De Limpopo vormt de grens met Zuid-Afrika.
Het woord Zimbabwe betekent "huis van steen". De naam van het land komt van de ruïnes van Great Zimbabwe, stenenconstructies die gebouwd zijn in de dertiende eeuw. Ze liggen in het zuiden van Zimbabwe en waren eens het centrum van het Munhumatapa-koninkrijk in zuidelijk Afrika.
Voor de onafhankelijkheid heette Zimbabwe Rhodesië. Zwarte vrijheidsstrijders hebben vele jaren gevochten om de blanke regering omver te werpen. De nieuwe regering had zich tot taak gesteld de levensstandaard en het onderwijs voor de zwarte bevolking te verbeteren. De rijkdom van Zimbabwe moest daartoe eerlijker worden verdeeld.
De laatste jaren is echter sprake van een snelle achteruitgang in zowel de economische als politieke en mensenrechten situatie in het land. Onderwijs en gezondheidszorg dat op een goed peil stonden zijn sterk achteruit gegaan
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Zimbabwe:
Nationaal park Mana Pools, safarigebieden Sapi en Chewore
In Zimbabwe zijn commerciele boerenbedrijven bezet en de voornamelijk blanke eigenaars verdreven. Deze bezettingen worden aangemoedigd door de regering Mugabe. Deze ongeregelheden raken het tourisme (nog) niet, echter waakzaamheid is wel geboden. Door het slechte economische klimaat in Zimbabwe zijn mensen soms genoodzaakt zich te wenden tot de criminaliteit om in hun levensonderhoud te voorzien. Geadviseerd wordt om in groepen te reizen, de grotere steden en mensenmassa's te vermijden en niet na zonsondergang lopend de straat op te gaan.
Zimbabwe - Hwange National Park, voorheen het Wankie Game Reserve, is het grootste wildreservaat in Zimbabwe. Het park ligt in het westen van het land, aan de hoofdweg tussen Bulawayo en de Victoria Falls. Het park werd opgericht in 1928. Het park ligt dicht aan de rand van de Kalahari woestijn, een regio met weinig water en zeer schaarse v Lees meer
Enkele eeuwen geleden vestigden de Shona zich in het huidige Zimbabwe. Tot op heden vormen de Shona de grootste etnische groep in Zimbabwe. De Shona waren voornamelijk landbouwers en jagers. Veel later, halverwege de 19e eeuw, vestigden zich in het zuiden van het gebied de Ndebele, veehoeders en nauw verwant aan de Zulus uit Zuid-Afrika, en stichtten daar een machtig rijk. Tot op heden is de relatie tussen deze twee bevolkingsgroepen stroef en nog steeds van invloed op het huidige politieke klimaat.
Europeanen arriveerden aan het eind van de 19e eeuw onder leiding van de Brit Cecil Rhodes, op zoek naar minerale voorraden. De exploitatie van de mijnen werd een minder groot succes dan gedacht, maar de Europeanen bleven en vestigden zich veelal als boeren.
South Rhodesia (Cecil Rhodes Asia), zoals het land heette, werd tot 1923 geleid door Rhodes' British South Africa Company (BSAC). (Zambia werd in die tijd North Rhodesia genoemd.) De regering in Groot-Brittannië had weinig directe interesse in het land (mede door de tegenvallende mijnexploitatie) en liet het land (d.w.z. de blanke minderheid) in 1923 de keuze tussen inlijving bij Zuid-Afrika of het worden van een kolonie met zelfbestuur. Het laatste geschiedde.
In 1962 kwam een nieuwe partij aan de macht, het Rhodesian Front (RF), die vasthield aan de blanke (minderheids-)overheersing en voor volledige onafhankelijkheid van Groot-Brittannië was. Ian Smith, leider van het RF, verklaarde Zimbabwe in 1965 onafhankelijk met de uitgave van de Unilateral Declaration of Independence (UDI). Deze eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring werd door Groot-Brittannië nietig verklaard en werd gevolgd door economische sancties en een VN-handelsembargo.
Begin jaren zestig ontstond er een georganiseerde Afrikaanse beweging die zich verzette tegen de jarenlange blanke overheersing. De eerste grote organisatie was de Zimbabwe African People's Union (ZAPU) onder leiding van Joshua Nkomo. Een afsplitsing hiervan, de Zimbabwe African National Union (ZANU), ging zich later voornamelijk richten op de belangen van de Shona terwijl de ZAPU haar aanhang vooral onder de Ndebele vond. Vanaf eind jaren zestig begonnen de ZANU en de ZAPU met aanvankelijk sporadische guerrilla-activiteiten tegen de regering. Vanaf begin jaren '70 verscherpten deze acties zich en in 1976 gingen de partijen samenwerken in het Patriotic Front (PF). Onder druk van een internationaal handelsembargo, de guerrilla-activiteiten van het PF en de onafhankelijkheidsverklaringen in directe buurlanden, werd uiteindelijk ook in Rhodesië door Ian Smith de weg vrijgemaakt voor een meerderheidsregiem en dus meer invloed van Afrikaanse leiders. In de verkiezingen voorafgaand aan de onafhankelijkheid kwam Robert Mugabe (ZANU) als grote winnaar naar voren en vormde later Zimbabwe's eerste regering. Op 18 april 1980 werd Zimbabwe formeel onafhankelijk. De nieuwe staat kenmerkte zich in eerste instantie door idealisme, een omvangrijk sociaal programma en steun van de internationale gemeenschap. De ZANU heerste sinds 1980 tot 2000 met een vrijwel absolute meerderheid. Tegenstemmen kregen echter geen ruimte en later werden openlijke protesten en kritiek gedurende vele jaren door de regering met behulp van de media en inzet van veiligheidstroepen tot een minimum beperkt.
In juni 1983 onderdrukte de Zimbabwaanse overheid harde wijze een opstand in Matabeleland (een gebied tussen Bulawayo en Victoria Falls). Met name de Fifth Brigade (ook wel bekend als Mugabe’s Praetorian Guard) was hiervoor verantwoordelijk, met als doel om onder andere de blanke commerciële agrarische sector te beschermen waarop het economisch beleid van de overheid rustte. The Fifth Brigade bestond grotendeels uit Shona en kenmerkte daarmee één van de eerste etnische conflicten in Zimbabwe. Naar schatting zijn tussen de 10.000-20.000 mensen omgekomen. Mugabe’s regime heeft deze moorden in Matabeleland echter nooit erkend.
Gaandeweg in de jaren ’90 ontstond enige ruimte voor oppositie, zij het in de vorm van eenmansfracties of voormalige ZANU-leiders. Sinds eind 1997 ontstond een sterk toegenomen politieke bewustwording bij de bevolking en vakbonden als gevolg van de gedaalde koopkracht. Stakingen en onrust waren in de jaren ‘98 en ‘99 regelmatig terugkerende verschijnselen, culminerend in een nieuwe oppositionele politieke beweging in september 99, the Movement for Democratic Change (MDC).
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.