Landenalmanak.nl Lesotho

Van Basutoland naar Lesotho

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Lesotho

Lesotho is een land in Afrika dat geheel wordt omsloten door Zuid-Afrika. Bij de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 4 oktober 1966 kreeg het toenmalige Basutoland de naam Koninkrijk Lesotho. Een gekozen regering werd in ere hersteld in 1993.

Lesotho is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 m ligt. Het laagste punt ligt op 1400 m en 80% van het land ligt boven de 1800 m. Het klimaat van Lesotho is gematigd en Lesotho heeft droge winters en warme, natte zomers. Het reliëf is meestal hoogland met plateaus en bergen met als hoogste punt de Thabana Ntlenyana op 3482 m hoogte. Lesotho kent 909 km landgrenzen, volledig als enclave binnen Zuid-Afrika. Lesotho is één van de drie landen ter wereld die volledig omgeven zijn door een ander land (de andere twee zijn San Marino en Vaticaanstad).


Top   Reageer



Meer foto's van Lesotho op www.worldphotos.nl










Informatie Lesotho

Inwoners
1,8 miljoen
(<0,3x t.o.v. NL)
Oppervlakte
30.344 km2
(0.7x t.o.v. NL)
BuurlandenZuid Afrika,
HoofdstadMaseru
ValutaLoti
Koers
KlimaatContinentaal, met hete zomers en koude winters
Beste reisperiode
Temperatuur
TaalSesotho, Engels
Tijdverschil
Inentingen
Visum
Geldzaken


Top   Reageer



Percentage Landenalmanak.nl

4.1%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Lesotho geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!




De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen





Bezienswaardigheden Lesotho

De top 5 voor Lesotho is nog niet volledig. Geef jouw tips door via info(at)landenalmanak(.)nl


Top   Reageer




Jouw mening over Lesotho

Gemiddeld :

0

- Als vakantieland 0
- Als avontuurlijk land 0
- Geschikt met kinderen 0
- Veilig vakantieland 0
- Goedkoop vakantieland 0
Aantal reacties gegevens :

Jouw mening




Ervaringen van reizigers over Lesotho

Er is nog geen reiservaring gegeven.



Top   Reageer




Reistips Lesotho

San rotstekeningen van Malealea

Lesotho - Terwijl de onderwijzeres uitleg geeft over de school, maak ik een foto van de kinderen. Zij verdringen zich om de foto terug te mogen kijken. Aan het einde van de rondleiding, komen de kinderen in de klas en zingen een lied voor ons. Dit zingen ze waarschijnlijk ook voor de andere groepen en misschien wel iedere dag. Toch wijst hie  Lees meer



Top   Reageer




Test jouw wereldkennis





Geschiedenis Lesotho

Het Koninkrijk Lesotho dat geheel omsloten is door Zuid-Afrika, ligt in zijn geheel boven de 1.000 meter. Het land, vroeger bekend als Basutoland was zeer dun bevolkt tot het einde van de 16eeeuw. Tussen de 16e en de 19e eeuw ontstonden verschillende groepen vluchtelingen ten gevolge van interne conflicten en oorlogen in de regio. Aan het begin van de 19e eeuw bracht koning Moshoeshoe I (1823-1870) een aantal splintergroepen samen waarmee het koninkrijk Basuto was geboren. Als gevolg van de oorlogen met de Boeren in de Oranje Vrijstaat (1856 en 1868) bracht de Koning Basuto onder Brits protectoraat. Het bestuur was in eerste instantie in handen van de Kaapkolonie, maar in 1884 werd Basutoland tot een aparte Britse kolonie verklaard. Pogingen vanuit Zuid-Afrika in de eerste helft van de 20e eeuw om zeggenschap te krijgen over Basutoland werden bestreden. In 1952 werd de Basutoland Congress Party opgericht (BCP, in 1966 hernoemd tot Basotho Congress Party) onder leiding van Dr. Ntsu Mokhehle. Een wetgevende raad werd in 1956 geïntroduceerd en een grondwet die voorzag in gelimiteerd zelfbestuur, werd van kracht in 1959.

In 1965 werd Basutoland een autonoom koninkrijk met Moshoeshoe II als koning, die overigens al sinds 1960 “Paramount Chief” van Basutoland was. Een jaar later werd het land onafhankelijk onder de naam Lesotho. De Basotho National Party (BNP) werd de belangrijkste partij en de leider van de BNP, chief Leabua Jonathan werd benoemd tot premier. Spanningen tussen de BNP en oppositiepartijen waarvan de Basotho Congress Party (BCP) de belangrijkste was, leidden in de decennia erna tot politieke onrusten en meerdere malen werd een staatsgreep gepleegd. In 1970 kondigde Chief Jonathan de noodtoestand af nadat de BCP de verkiezingen dreigde te winnen. De Nationale Vergadering werd ontbonden en Koning Moshoeshoe II en andere leden van de BCP werden gearresteerd. De verkiezingen werden ongeldig verklaard. In 1973 werd een interim Nationale Vergadering ingesteld. De verkiezingen in 1985 werden door alle oppositiepartijen geboycot. Ondertussen namen de gewapende activiteiten vanuit de Lesotho Liberation Army (LLA) - de militaire vleugel van de BCP - toe. Bij een staatsgreep in 1986 onder leiding van generaal-majoor Justin Lekhanya kwam de uitvoerende en wetgevende macht in handen van de tot dan toe slechts met een ceremoniële functie uitgeruste koning Moshoeshoe II. Na interne conflicten ging de Koning in 1990 echter in ballingschap in Londen. Zijn plek werd ingenomen door diens zoon koning Letsie III.

In 1991 werd opnieuw een staatsgreep gepleegd onder leiding van kolonel (later generaal-majoor) Elias Phitsoane Ramaema, lid van de Militaire Raad. In 1993 werden de verkiezingen gewonnen door de BCP en werd Dr. Ntsu Mokhehle benoemd tot premier. De BCP bleek echter niet in staat een politieke eenheid te creëren en politieke en sociale ongeregeldheden bleven regelmatige verschijnselen. In 1994 vond een 'koninklijke coup' plaats waarbij koning Letsie III de regering van Mokhehle ontbond en delen van de constitutie ongeldig verklaarde, naar aanleiding van algemene ontevredenheid met het BCP bestuur. Onder internationale druk werd hij echter gedwongen het vorige bestuur in ere te herstellen waarbij koning Moshoeshoe II ook de plaats van monarch weer innam. Letsie werd uitgeroepen tot kroonprins, en volgde Moshoeshoe II na zijn dood in 1996 op als koning.

Interne rivaliteit binnen de BCP deed premier Mokhehle in 1997 besluiten een nieuwe partij op te richten: Lesotho Congress for Democracy (LCD). Na zijn dood begin 1998 werd het leiderschap overgenomen door Pakalitha Mosisili, de huidige premier. Bij de verkiezingen van mei 1998 werden op één na alle zetels in het Lagerhuis gewonnen door de LCD en kwam de BCP in de oppositie terecht. Dit laatste leidde opnieuw tot een periode van politieke onrust. Drie maanden na de verkiezingen escaleerden de protesten en werd de opening van het parlement belet. Een groep lagere officieren deed een poging tot muiterij: er was sprake van een dreigende staatsgreep. Op 22 september 1998 viel een 'regionale' strijdmacht, bestaande uit Zuid-Afrikaanse en Botswaanse troepen opererend onder de vlag van de Southern African Development Community (SADC) de hoofdstad Maseru binnen. De poging de orde te herstellen leidde in eerste instantie tot heviger en wijdverbreide gevechten. Het centrum van Maseru werd vrijwel volledig verwoest; in totaal vonden zeventig mensen de dood.

In mei 2002 vonden vrije verkiezingen plaats, via een nieuw kiesstelsel met elementen van zowel het “first past the post” systeem als “proportionele representatie”. De verkiezingen verliepen rustig. Wederom behaalde de LCD het merendeel van de stemmen maar mede dankzij het nieuwe kiesstelsel behaalde de oppositie voor het eerst in de geschiedenis van Lesotho een substantieel aantal zetels in de Nationale Vergadering: 41 van de 120. In 2005 werden de eerste vrije lokale verkiezingen georganiseerd, die ook door de EU als vrij en eerlijk zijn aangemerkt. De LCD behaalde 75% van de stemmen. Dit jaar staat in het teken van de voorbereiding van de parlementsverkiezingen die in 2007 zullen worden gehouden. bron: minbuza.nl



Top   Reageer









Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl



Top   Contact




Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.