Landenalmanak.nl Libië

Libie, ontdek dit prachtige woestijnland

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Libië

De woestijn van Libië
De woestijn van Libië ( © Guy Vancraybex )

Libië ligt in Afrika en is een echt interessant land. In Libië zijn er veel opgravingen en bezienswaardigheden en heeft prachtige stranden en heeft een prachtig woestijnland schap met verschillende vormen en kleuren. Er is nog weinig toerisme, ondanks u er een unieke vakantie kunt beleven.

De Libische Arabische Republiek of kortweg Libië is een Arabisch land in Noord-Afrika. Het ligt ten oosten van Tunesië en Algerije, ten westen van Egypte, ten noorden van Niger en Tsjaad, ten noordwesten van Soedan en ten zuiden van Italië en Griekenland. De Middellandse Zee ligt ten noorden.

De hoofdstad is Tripoli, een havenstad in het noordwesten, aan de Middellandse Zee. In 2003 telde het land ongeveer 5,5 miljoen inwoners. Een groot deel van het grondgebied in het zuiden van het land is onderdeel van de Sahara. Het land kent geen meren of andere wateren van betekenis: van de 1.759.540 vierkante kilometer grondgebied is alles land. Men werkt echter aan een project om water dat zich onder de Sahara bevindt in een soort kunstmatige rivier om te zetten die steden aan de kust van water kan voorzien. In het noorden aan de zee heeft het land een Middellands Zeeklimaat, zuidelijker heerst een droog woestijnklimaat. Vandaar dat de belangrijkste steden bijna allemaal aan de noordkust liggen.

Mede door de rol die het land speelde bij het sponsoren van terrorisme (vandaag de dag worden nog altijd regelmatig losgelden betaald aan ontvoerders wereldwijd door de Libische regering) heeft het land tientallen jaren nauwelijks toerisme gekend. De laatste jaren probeert men echter het toerisme te stimuleren, en bijvoorbeeld Japanse en westerse toeristen te trekken. Het land heeft onder andere archeologische bezienswaardigheden uit de Griekse en Romeinse tijd.
Bron : wikipedia.nl


Klematis
( © Guy Vancraybex )

Top   ReageerMeer foto's van Libië op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Libië

Klematis
Leptis Magna ( © Guy Vancraybex )

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Libië:

  • Archeologische plaats van Leptis Magna
  • Archeologische plaats van Sabratha
  • Archeologische plaats van Cyrene
  • Rotstekeningen van Tadrart Acacus
  • De oude stad Ghadames
Top   Reageer
Informatie Libië

Inwoners
7,5 miljoen
(0.4x t.o.v. NL)
Oppervlakte
1.759.540 km2
(42.0x t.o.v. NL)
BuurlandenAlgerije, Egypte, Griekenland, Italië, Malta, Niger, Soedan, Tsjaad, Tunesië,
HoofdstadTripoli
ValutaLibische Dinar (Ld)
Koers
KlimaatWoestijnklimaat
Beste reisperiodeTussen september en mei
TemperatuurGemiddeld winter : 14/16C; zomer 26/30C
TaalArabisch en enkele Berbertalen
Tijdverschil-1 uur in de winter; in de zomer gelijk
InentingenGeadviseerd
VisumJa
GeldzakenGeldautomaten nauwelijks aanwezig; Dollars wisselen goed mogelijk


Top   ReageerPercentage Landenalmanak.nl

1.2%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Libie geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Libië

1

Cyrene is een schitterende, oude Griekse stad. Cyrene is opvallend hoog gelegen zodat je ook nog eens een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en het binnenland van Libië hebt.

2

In Tripoli staat het immense rode kasteel Assia al-Hamra

3

Binnen de ommuurde binnenstad van Tripoli kun je de vele markten, musea, nauwe straatjes en leuke winkeltjes bezoeken

4

In het gevarieerde landschap van de Akakus woestijn, tref je op diverse plekken prehistorische rotstekeningen en gravures aan.
De top 5 voor Libië is nog niet volledig. Geef jouw tips door via info(at)landenalmanak(.)nl


Top   Reageer
Jouw mening over Libië

Gemiddeld :

6.9

- Als vakantieland 7
- Als avontuurlijk land 8.3
- Geschikt met kinderen 4.2
- Veilig vakantieland 6.7
- Goedkoop vakantieland 7.8
Aantal reacties gegevens :7

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Libië

De woestijn Akakus (dichtbij Ghat) is spectaculair. Het is kwa landschap zeer gevarieerd, er zijn oa zandduinen, plateaus, vreemdsoortige rotsen, bogen en canyons. Op diverse plekken zijn prehistorische rotstekeningen en gravures te vinden. Reizen door Akakus kunnen bijvoorbeeld gedaan worden vanuit Ghat (vliegveld 10 km vanaf Akakus) in een groep en onder begeleiding van een (touareg-)gids, kok, kamelen etc. Een libische organisatie is: Al Hassi - Tel : (+218)(0)91 320 1750, alhassivoyages(at)yahoo(dot)comTop   Reageer
Reistips Libië

Leptis Magna

Libië - Leptis Magna is een Fenicisch-Romeinse stad in Noord-Afrika, in het huidige Libië, nabij de stad Al Khums. Leptis Magna lag aan de Middellandse Zee en de Wadi Lebda, enkele kilometers ten westen van de monding van de rivier de Cinyps (de huidige Wadi Qaam). Het was de hoofdstad van Tripolitania in de provincie Africa (Tripolitania was   Lees meerTop   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Libië

Klematis
( © Guy Vancraybex )

Libië heeft een lange geschiedenis. Phoeniciërs, Romeinen, Vandalen, Arabieren, Spanjaarden, Ottomanen en Italië beheersten het land voor kortere of langere tijd. Blijvend is de voetafdruk van de Arabieren geweest, die in de 7e eeuw het gebied veroverden en zich vermengden met de inheemse Berber bevolking. Vanaf de zestiende eeuw vielen delen van Libië in het Ottomaanse Rijk. De ‘beys’ van Tripoli genoten een grote mate van onafhankelijkheid. Nederland sloot al op 21 juni 1683 een verdrag van vriendschap en handel met de toenmalige bey. In 1911 veroverde Italië Libië op Turkije. Pas in 1931 kwam er een einde aan gewapende Libische weerstand. De erfopvolgers van de religieuze leider Muhammed Ibn Al-Sanussi, wiens invloed zich in de 19e eeuw over de bevolkingscentra Tripolitana, Cyrenaica en Fezzan verspreidde, gaven leiding aan de strijd tegen de Italianen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog koos Emir Sayyid Idris Sanussi de zijde van de Geallieerden. Na de Geallieerde overwinning in Noord Afrika kwam er Brits militair bestuur in Tripolitana en Cyrenaica en Frans militair bestuur in Fezzan. Het vredesverdrag met Italië van 1947 bepaalde dat dit land zijn aanspraken op Libië verloor. In 1949 kreeg Cyrenaica, dat het stamgebied van de Sanussi’s was, de onafhankelijkheid. Later dat jaar volgde een VN besluit dat een verenigd Libië in 1951 onafhankelijk zou worden. Op 24 december 1951 riep Emir Idris Sanussi de onafhankelijkheid uit. Libië kreeg als staatsvorm een constitutionele monarchie met Idris I als koning.

Libië kampte na de onafhankelijkheid met ernstige politieke, economische en financiële moeilijkheden. Van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië ontving Libië financiële steun in ruil voor de vestiging van Amerikaanse en Britse militaire bases op zijn grondgebied. Een grote verandering in de economische situatie voltrok zich toen in 1959 werd ontdekt dat Libië de rijkste aardolievoorraden van het Afrikaanse continent herbergde. De Libische overheid kon bij de exploitatie van de olie gunstige concessies bedingen waardoor het land van financiële zelfstandigheid verzekerd was.

Op 1 september 1969 pleegde een groep legerofficieren een staatsgreep onder leiding van kolonel Muammar al-Kaddafi. De monarchie werd afgeschaft en de Libische Arabische Republiek uitgeroepen. Kaddafi wierp zich op als voorvechter van Arabische eenheid en beloofde in eigen land sociale rechtvaardigheid en gelijke verdeling van de welvaart. In 1970 verloren het VK en de VS hun militaire steunpunten en werd de oliesector genationaliseerd.

In de tweede helft van de jaren zeventig koos het Libië van Kaddafi een steeds activistischer koers. Een breed scala van organisaties ontving Libische steun, variërend van het Zuidafrikaanse ANC tot de Ierse IRA. Kaddafi intervenieerde militair in Tjaad en Libische militairen verschenen ook elders in Afrika als adviseurs. In 1981 verkoos Libië open confrontatie met de VS; de Libische luchtmacht beschoot Amerikaanse jachtvliegtuigen boven de Golf van Sirte, dat Libië tot zijn territoir rekent. Hierop volgde een VS invoerverbod op Libische olie. In 1984 schortte het VK alle betrekkingen met Libië op nadat een politie agent vanuit de Libische ambassade in Londen was doodgeschoten.

Een serie aanslagen in de tweede helft van de 80-er jaren leidden tot een isolering van Libië. De aanslag op PanAm vlucht 103 boven Lockerbie in 1988 is de bekendste. Ook in aanslagen in 1986 op de Berlijnse ‘La Belle’ discotheek en in 1989 op een vlucht van de Franse luchtvaartmaatschappij UTA boven Mali werd de Libische hand vermoed. In 1999 oordeelde een Franse rechtbank zes Libiërs schuldig aan de UTA aanslag en veroordeelde hen tot levenslang (bij verstek). In 2001 oordeelde de Schotse rechtbank in Kamp Zeist één van twee Libische Lockerbie verdachten schuldig en legde deze levenslang op. Eveneens in 2001 oordeelde een Duitse rechtbank een medewerker van de Libische Ambassade in Oost-Berlijn schuldig aan de ‘La Belle’ aanslag. Hij kreeg zestien jaar gevangenisstraf.

In 1986 besloten de VS en de EU tot sanctiemaatregelen tegen Libië. In 1992 volgden sancties van de Verenigde Naties in verband met de Lockerbie aanslag. In 1999 werden de VN sancties opgeschort nadat Libië gehoor had gegeven aan de oproep van de Veiligheidsraad verdachten van de Lockerbie aanslag uit te leveren. Op 12 september 2003 werden alle VN sancties beëindigd nadat Libië zich verantwoordelijk voor het handelen van de veroordeelde Lockerbie aanslagpleger had verklaard, een smartengeldregeling voor nabestaanden van slachtoffers van de Lockerbie aanslag was overeengekomen met de VS en het VK en terrorisme had afgezworen.

Na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 betuigde Kaddafi zijn afschuw over de gebeurtenissen en verklaarde zich bereid te helpen in de strijd tegen al-Qa`ida. Op 19 december 2003 kwam Libië, na maanden van geheime onderhandelingen met de VS en het VK, openlijk er voor uit aan de ontwikkeling van massavernietigingswapens gewerkt te hebben en verklaarde het zich bereid zich te onderwerpen aan internationale non-proliferatiecontroleregimes. bron: minbuza.nlTop   Reageer

( © Guy Vancraybex )
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.