Landenalmanak.nl Frans Guyana

Landeninformatie over Frans Guyana

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Frans Guyana

Het stadhuis van Saint Laurent
Het stadhuis van Saint Laurent ( © www.veeronline.nl )

Frans-Guyana is een Frans overzees departement aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het is het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa. Het grenst in het westen aan Suriname en wordt verder omsloten door Brazilië. Tussen de rivieren de Litani en de Marowini ligt een gebied dat wordt betwist door Frans-Guyana en Suriname.

De hoofdstad van Frans-Guyana is Cayenne. Bij Kourou ligt de lanceerbasis van de ESA, het Europese ruimtevaartproject. Per januari 2002 is ook in Frans-Guyana de euro als munteenheid ingevoerd.


Klematis
De Marowijne rivier ( © www.veeronline.nl )

Top   Reageer



Meer foto's van Frans Guyana op www.worldphotos.nl






Werelderfgoedlijst Frans Guyana

Klematis
De toegangspoort van de strafgevangenis ( © http://www.veeronline.nl )

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Frans Guyana:

  • In Frans Guyana zijn geen werelderfgoederen
Top   Reageer




Informatie Frans Guyana

Inwoners
0,2 miljoen
(<0,3x t.o.v. NL)
Oppervlakte
90.000 km2
(2.1x t.o.v. NL)
BuurlandenBrazilië, Suriname,
HoofdstadCayenne
ValutaEUR Euro
Koers
KlimaatEen tropisch klimaat, met een hoge luchtvochtigheid
Beste reisperiodeFebruari t/m april en augustus t/m november
TemperatuurGemiddeld rond de 27 Graden
TaalFrans
Tijdverschil-5 uur t.o.v. Nederland
InentingenAanbevolen
VisumNee
GeldzakenEuro's wisselen goed mogelijk; pinautomaten in Cayenne


Top   Reageer



Percentage Landenalmanak.nl

2.2%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Frans Guyana geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!




De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen





Bezienswaardigheden Frans Guyana

1

De voormalige Frans Strafgevangenis in Saint Laurent du Maroni is bekend van de film PapillonBron : www.veeronline.nl

2

Cayenne (40 000 inwoners) ligt op een schiereiland tussen de Cayenne en de Mahury.

3

Van 1852 tot 1946 diende het Duivelseiland als strafkolonie van Frankrijk. De omstandigheden op het eiland waren slecht voor de gevangenen.

4

De stad Kourou is vooral bekend doordat het Centre Spatial Guyanais (Guyaans ruimtevaartcentrum) zich hier bevindt.

5

Op het strand van Frans Guyana leggen ieder jaar in het voorjaar Zeeschilpadden hun eieren. Honderd dagen later komen deze eieren uit.Bron : www.veeronline.nl


Top   Reageer




Leuke tip Frans Guyana

Klematis
Betalen in een winkeltje met euro's ( © www.veeronline.nl )

In Frans Guyana kun je gewoon met euro's betalen. Doordat Frans Guyana onderdeel is van Frankrijk maakt het onderdeel uit van Europa. Sinds 1 januari 2002 is de munteenheid van Frans Guyana dan ook euro's. Frans Guyana is echter wel een van de duurste landen van Zuid Amerika. De levensstandaard komt overeen met de levensstandaard van Nederland. Hiermee is Frans Guyana relatief duur in vergelijking met de omliggende landen.


Top   Reageer




Vervelend in Frans Guyana

Klematis
Het voormalige station ( © www.veeronline.nl )

Frans Guyana is een dunbevolkt land. Maar zijn slechte infrastructuur en beperkte toeristische voorzieningen is Frans Guyana niet direct het top vakantieland bij uitstek. Voor wie een avontuurlijke inslag heeft is het een prima vakantiebestemming. Vooral een boottocht naar de dicht begroeide jungle is zeker de moeite waard.


Top   Reageer




Jouw mening over Frans Guyana

Gemiddeld :

8.1

- Als vakantieland 9
- Als avontuurlijk land 9.3
- Geschikt met kinderen 8
- Veilig vakantieland 8
- Goedkoop vakantieland 6.3
Aantal reacties gegevens :6

Jouw mening




Ervaringen van reizigers over Frans Guyana

Ik ben er het afgelopen halfjaar 4 keer in Frans-Guyana geweest en ik moet zeggen dat ik elke keer weer heimwee daar naartoe kreeg.Ben ook van plan eind januari 2009 weer naartoe te gaan.Het is er heel rustig en gemoedelijk.Heel geschikt voor (buiten)sportactiviteiten waar veel mensen aan deelnemen.Zelf begin ik al om 6uur in de ochtend te joggen en iedereen die ik onderweg tegenkom,ook al ken ik ze niet is het altijd \"BONJOUR MONSIEUR\" Vind ik heel beleefd en geeft een prettig gevoel.Je moet wel letten op je gewicht want die kan heel snel oplopen vanwege al die uitdnodiggingen voor feesten LET WEL FEESTEN !!!!!!!!!! want dat kunnen ze goed organiseren in dat land.Afgezien daarvan zijn het hardwerkende mensen...en in de felle zon nogwel.Het is er ook rustig in het verkeer...niet zo agressief als in europa (NL) Als het te druk is wordt je voorrang verleend ook al heb je dat niet het bevorderd een goede doorstroming van het verkeer.Geweldig vind ik dat. De verkeersregels worden keurig nageleefd.........Ook is het zeer makkelijk geld te pinnen bij pin-automaten.Zelf deed ik dat bij de BNP PARIBAS maar ik nam altijd mijn recu uit de automaat mee.....voor eigen administratie...want je bent tenslotte in het buitenland.Ik was er ook vaak `smiddags op het strand te vinden omdat het slechts 10minuten rijden met de auto was.het is er elke dag druk bij een middagtemperatuur van rond de 25graden aan zee. EN DAT ELKE DAG!!!!!!!!! OP ZON en FEESTDAGEN IS HET NOG DRUKKER....Geweldig Land vind ik!!!!!!!!!!!Heel Relext!!!!!!!

welk instantie kan my helpen om myn 3 minder jarige meisjes terug te krygen////////////



Top   Reageer




Test jouw wereldkennis





Geschiedenis Frans Guyana

Klematis
De strafgevangenis ( © www.veeronline.nl )

Rond 1500 werd het land voor het eerst voorbijgevaren door Spaanse ontdekkingsreizigers. Deze vonden het land echter te onbewoonbaar om er zich te vestigen.

De Fransen arriveerden rond 1604 en vestigden hun eerste nederzettingen. In 1637 werd Cayenne gesticht. Van 1660 tot 1664 werd het gebied bezet door de Nederlanders. In 1676 veroverden de Nederlanders het weer tijdens de Hollandse Oorlog. Een jaar later heroverden de Fransen het opnieuw, en werd het een departement van Frankrijk. In 1801 werd het gebied een kolonie van Frankrijk. Van 1794 tot 1805 werd het gebruikt als strafkolonie voor mensen die de oppositie vormden tijdens de Franse revolutie. In 1809 bezetten de Portugezen uit Brazilië de kolonie, in reactie op de verovering van Portugal door de Fransen. Na de val van Napoleon werd het door het Verdrag van Parijs in 1814 weer toegewezen aan Frankrijk. In 1817 vertrokken de Portugezen.

Er ontstond een groeiende economie met vooral plantages. Nadat Frankrijk in 1848 de slavernij afschafte verdween de economische bloei.

In 1852 werd als reactie op de economische neergang door Napoleon III op Duivelseiland een strafkolonie ingesteld. Dit eiland, en een aantal gebieden op het vaste land in de buurt van Kourou, diende als gevangenis voor meer dan 80.000 politieke gevangenen, dieven, en zware moordenaars. Door de slechte omstandigheden overleefden slechts weinigen deze 'dry guillotine'. In 1938 werd het sturen van nieuwe gevangenen gestaakt, en in 1946 sloot de strafkolonie.

Van 1940 tot 1943 viel het bestuur onder Vichy-Frankrijk en daarna onder de Vrije Fransen. In 1946 werd het weer een overzees departement van Frankrijk. In 1974 werd Frans-Guyana tevens een bestuurlijke regio.

Het gebied dat nu Frans-Guyana wordt genoemd, werd al duizenden jaren voor de komst van de Europeanen bewoond door inheemse volken (indianen). De Kalinja, Wayana, Oyampi, Trio, Lokono leven verspreid over het gebied. Cayenne is bijvoorbeeld oorspronkelijk een indiaans dorp.

De kustbewoners waren vooral in het verleden geroutineerde botenbouwers en vervaardigden zeewaardige kano's, kanawa genaamd. De afmeerlocaties zijn nog te vinden op diverse rotsen langs de kust. Bijvoorbeeld bij Kourou.Hier kan men uit de inslijtingen in de rots de afmeting van deze boten opmaken. Het is ook bekend dat er vrij intens contact heeft bestaan tussen de kustbewoners en de eilandbewoners van het Caraïbisch gebied. Dit valt op te maken uit taalovereenkomsten. Het Caraïbisch gebied is vernoemd naar de Kalinja, die door de Portugezen Caraibes werden genoemd.(cannibales)

Vlag van de onafhankelijkheidsbewegingDe cultuur op het vaste land was en is voornamelijk gericht op jacht, visvangst en verzamelen. Het bewerken van de kostgrond is een gemeenschappelijke aangelegenheid, waarbij de vrouwen over het algemeen de lakens uitdelen. De mannen zorgen voor het openkappen van een stuk bos. Verder zijn zij ook verantwoordelijk voor de bouw van huizen. Het bouwen van een woning wordt bij de Kalinja en Lokono gemeenschappelijk gedaan, ("moshiro" of "mayuri") waarbij het gehele dorp betrokken is. Momenteel zijn de rechten van de inheemse volken in Frans-Guyana relatief goed geregeld, hoewel de gebieden die als reserve indienne aangegeven zijn, toch steeds meer en meer door niet-inheemsen wordt bewoond. Stuurorganisaties van de indianen zijn F.O.A.G en E.P.O.A.C. De inheemse bevolking heeft zitting in de C.O.I.C.A (overkoepelend orgaan van amazone indianen).

Uit overlevering kan opgemaakt worden dat zowel de Spanjaarden als de Fransen zich in het verleden tegenover de inheemse bevolking aan zeer sadistische misdaden hebben schuldig gemaakt. Er zijn verhalen waarin wordt verteld dat indianen (mannen, vrouwen en kinderen) werden bijeengedreven in een grote hut, waarna deze in brand werd gestoken. bron: minbuza.nl



Top   Reageer





Een straat in Saint Laurent
Een straat in Saint Laurent ( © www.veeronline.nl )




Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl



Top   Contact




Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.