Maleisië bestaat uit twee delen. Het westelijk deel ligt op het zuidoostelijke puntje van het Aziatische vasteland - onder Thailand - en wordt ook wel 'Peninsular Malaysia' genoemd. Oost-Maleisië grenst aan Borneo, Indonesië. Beide regio's worden gescheiden door de Zuidchinese Zee.
De meeste mensen wonen op het vasteland en daar zijn ook de meeste culturele bezienswaardigheden te vinden. Oost-Maleisië, dat is opgedeeld in de deelstaten Sabah en Sarawak, bestaat grotendeels uit oerwouden en is dunbevolkt.
Maleisië is één van de meest ontwikkelde landen in Zuidoost-Azië. Naast de oosterse sferen zijn er westerse gemakken, onder andere doordat Maleisië een voormalige Britse kolonie is.
Behalve in de steden, jungle en nationale parken is ook onder water veel te zien. Er zijn prachtige plekken om een duik te maken.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Maleisië:
Nationaal park Gunung Mulu
Park Kinabalu
Melaka en George Town, twee historische steden van de Straat van Malakka
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
Het eiland Pulau Tiga was het decor van de allereerste serie Adventure Island. Uit dit concept is later ook Expeditie Robinson ontstaan. Tegenwoordig komen alleen nog toeristen naar dit kleine idyllische eilandje. Leuk om hier de moddervulkaan te bezoeken
Maleisië - Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. De stad heeft bijna twee miljoen inwoners en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stedelijke bebouwing; van oude koloniale bebouwing, Chinatown en Little India tot de moderne en vooral hoge gebouwen die sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw de skyline bepalen. Het vormt een Lees meer
Het schiereiland Malakka ontwikkelde zich als een voornaam Zuidoost-Aziatisch handelscentrum, toen de handel tussen China en India door de drukke Straat Malakka toenam. De islam arriveerde in de 14e eeuw, gevolgd door Europese handelslieden in de 16e eeuw, waarna de Portugezen, Nederlanders en Britten achtereenvolgend de Straat Malakka domineerden.
De Britse kroonkolonie van de Straits Settlements werd in 1826 opgericht en in de jaren tot 1867 vergrootten de Britten hun controle over de rest van het schiereiland. Na de Japanse bezetting tijdens Wereldoorlog II groeide het streven naar onafhankelijkheid onder het volk, tezamen met een communistische opstand. Het schiereiland werd in 1957 onafhankelijk onder de naam 'Federatie van Malaya', waar de haven van Singapore geen deel van uitmaakte.
Een nieuwe federatie met de naam Maleisië werd op 16 september 1963 opgericht door het samengaan van Maleisië, Singapore, en de Oost-Maleisische staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo. De vroegere jaren werden gedwarsboomd door pogingen van Indonesië om Maleisië te overheersen, Filipijnse aanspraken op Sabah, en de uiteindelijke afscheiding van Singapore in 1965 (bron: Wikipedia)
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.